Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:18 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Imagini de la eveniment „Ada Kaleh. Casele de sub ape“, destine frânte și amintiri cu gust de ciubuc și dulceață (galerie foto)

ro

19 Nov, 2017 00:00 6407 Marime text
„A fost odată ca niciodată. A fost odată o insulă frumoasă, undeva în mijlocul Dunării, cu o populație de etnie turcă de peste 90%“. Cuvintele îi aparțin unui fost „insular“, care avea doar zece ani când a plecat de pe Ada Kaleh, insula scufundată ca urmare a construirii barajului hidrocentralei „Porţile de Fier I“.
 
Ele au fost rostite de Șemsi Turhan, cu o emoție abia stăpânită, vineri seară, în aula Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman“, la lansarea cărții „Ada Kaleh. Casele de sub ape“, care a apărut sub semnătura istoricului dr. Valentin Ciorbea și a colecționarului Gabriel-Octavian Nicolae, președinte al Asociației Filateliștilor „Tomis“.

Pentru Șemsi Turhan, președinte al Uniunii Democrate Turce din România (UDTR), filiala București, dar și pentru mulți alții care au părăsit insula pe când erau niște copii, amintirile au gust de ciubuc, o delicioasă acadea din pastă de zahăr răsucită, de diferite culori, pe care o primeau de la părinți ca răsplată pentru ajutorul dat la treburile gospodărești. Amintirile au și gustul dulcețurilor din trandafir și/ sau din smochine, al faimosului rahat „Locum“ de Ada Kaleh, cărora nu le puteau rezista nici copiii, dar nici turiştii care veneau vara pe insulă atraşi de deliciile orientale, de lipsa taxelor și de frumusețea acestui loc exotic, transformat acum într-un loc mitic, al celor mai frumoase amintiri din copilărie.

A venit special de la București pentru acest eveniment de suflet, dublat de imensa emoție de a revedea după 31 de ani un fost insular.

O insulă în ceruri, câțiva adakalieni pe pământ 

La fel ca Șemsi Turhan sunt și alți adakalieni, mulți dintre ei fiind copii când au părăsit insula. Cei vârstnici s-au stins la scurt timp după mutarea de pe insulă. De amărăciune și dor. Unii au plecat în Turcia, iar mulți au ales Constanța, locul unde le erau rude. Printre ei se află și Vildan Iordache, care era o copilă când a plecat din Ada Kaleh. Ea spune că cei mai mulți dintre foștii insulari, oameni frumoși cu preocupări frumoase, „au format o insulă în ceruri“.

„Am avut o copilărie extraordinară acolo. Probabil că suntem ultima generație care avem amintiri de acolo. Probabil mulți ne întreabă de ce ne așa de dor, pentru că era o viață grea. Nu! Era o viață așa de frumoasă!“, a ținut să precizeze Vildan Iordache, nelipsită de la niciun eveniment dedicat insulei Ada Kaleh.

La baza cărții „Ada Kaleh. Casele de sub ape“ stă un dosar recuperat de Gabriel-Octavian Nicolae cu dorinţa de a-l studia, cuprinzând 135 de memorii tehnice privind proprietăţile imobiliare şi terenurile de pe insulă.

În așteptarea unei monografii 

„Volumul acesta se adaugă unui fond documentar pentru realizarea mult așteptatei monografii a insulei Ada Kaleh. Să știți că este foarte greu să realizezi o astfel de monografie. Toată arhiva, scrisă în osmană, se găsește la București. Dar ca să o cercetezi trebuie să știi să o citești și să o traduci. Nu e suficient. Trebuie să te duci la Viena, să cercetezi documentele austriece“, a subliniat prof. univ. dr. Valentin Ciorbea.

„Ada Kaleh. Casele de sub ape“ a apărut cu sprijinul financiar al UDTR, sub egida acesteia și a Academiei Oamenilor de Știință din România, secțiunea XI - Științe Istorice și Arheologice.

Evenimentul editorial care s-a desfășurat vineri, în aula Bibliotecii Județene Constanța, a fost modul prin care UDTR, prin Comisia de Cultură, a marcat cei 139 de ani de la reintegrarea Dobrogei la statul român. La prezidiu au fost invitați să ia cuvântul, alături de cei doi editori, prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, membru al Academiei Oamenilor de Știință din România (AOȘR), și Gabriel-Octavian Nicolae, prof. univ. dr. Victor Ciupină, președinte al filialei Constanța a AOȘR, muzeograf dr. Lavinia Dumitrașcu de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și dr. Luminița Stelian, din partea gazdelor. În program a fost inclus și un moment muzical susținut de corul Mehtap, dar și o expoziție cu fotografii din colecțiile insularilor.


După sesiunea de autografe, participanții la eveniment au fost invitați să deguste delicioase preparate turcești preparate de insulara Mahinur Apostol, după rețetele vechi de pe Ada Kalek.

Sursă foto: ZIUA de Constanța

Citeşte şi: 

Astăzi se lansează, la Biblioteca Județeană Constanța, volumul „Ada Kaleh. Casele de sub ape“
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii