Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:26 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Imagini de la eveniment „Dobrogea - modernizare şi românism, de la Reintegrare la Marea Unire“, sesiune de comunicări la Gârliciu

ro

01 Dec, 2017 17:59 3562 Marime text



Societatea de Ştiinţe Istorice din România, filiala Constanţa și Şcoala Gimnazială „Dumitru Gavrilescu“ din Gârliciu au organizat, pe 29 noiembrie, sesiunea de comunicări știinţifice „Dobrogea - modernizare şi românism, de la Reintegrare (1878) la Marea Unire (1918)“.

Evenimentul găzduit de Școala din Gârliciu a constat în susținerea de alocuțiuni, comunicări științifice, dar și momente artistice.
 

„Emoţionantele cuvinte şi aprecieri spuse de către domnul primar şi doamna directoare, prin relevarea însemnătăţii Zilei Naţionale şi a Zilei Dobrogei şi de către tinerii din Gârliciu - fii ai satului, urmaşi a unor vechi familii de mocani transilvăneni, aşezaţi în zona de nord-vest a Dobrogei la sfârşitul secolului al XIX-lea -, rememorările elevilor prin aducerea aminte a vieţii unor bătrâni ai satului, veterani de război, prezentarea tot de către o elevă a activităţii întru românism şi modernitate a unor personalităţi ale Dobrogei, s-au constituit în adevărate lecţii de patriotism şi demnitate naţională, prefaţându-se, am convingerea, o suită de manifestări cultural-istorice şi afectiv-memoriale dedicate, în 2018, Centenarului Marii Uniri şi a marcării a 140 de ani de la Reintegrarea Dobrogei la Statul Român. A fost o manifestare - începută cu o horă sărbătorească în cadrul inspiratei campanii «Mesajul meu pentru România», flashmob iniţiat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa - ce a relevat că şi în această parte a României de la Mare, simţămintele naţional-patriotice sunt puternice, că memoria generaţiilor precedente este menţinută vie în rândul viitorilor cetăţeni maturi ai ţării, dobrogeni într-o Europă a naţiunilor“, a spus președintele filialei Constanța a Societății de Ştiinţe Istorice din România.




Iată programul complet al evenimentului:
  • prof. Gica Nicula, director al Şcolii Gimnaziale „Dumitru Gavrilescu“ din Gârliciu - Cuvânt de deschidere
  • Constantin Cinpoiaşu, primar al comunei Gârliciu - Cuvânt de salut
  • prof. univ. dr. Stoica Lascu, preşedinte Filialei Constanţa a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România - „În întâmpinarea Centenarului Marii Unirii – semnificaţia Zilei Naţionale (1 Decembrie 1918) şi a Reintegrării Dobrogei în străvechea vatră statală   românească (14 Noiembrie 1878)“
  •  prof. Mihai Bucur (Școala Gimnazială nr. din com. Dorobanțu) - „Dobrogea în contextul Primului Război Mondial“
  • prof. Nicoleta Jecu (Școala Gimnazială nr. 1 din com. Fântânele) - „Dobrogea la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea“
  • prof. Monica Izabela Nedelcu (Şcoala Gimnazială „Dumitru Gavrilescu“ din com. Gârliciu) - „Administrație și politică în Dobrogea după Reintegrarea la Statul Român“
  • prof. Dragoș Dumitru Dragomir (Liceul Tehnologic „I.C. Brătianu” din com. Nicolae Bălcescu) - „Dobrogea după 1877-1878, văzută prin ochii contemporanilor“
  • prof. Tiberiu Costel Târziu (Liceul Tehnologic „I.C. Brătianu” din com. Nicolae    Bălcescu) - „Clerici dobrogeni din perioada 1877-1918  şi contribuţia lor la dezvoltarea învăţământului,  spiritualităţii şi  a culturii“
  • prof. Gica Nicula (Şcoala Gimnazială „Dumitru Gavrilescu“ din com. Gârliciu) - „Integrarea instituţională a Dobrogei la Statul Român - implicaţii socio-profesionale“
 Referate prezentate de elevi (coordonator: prof. Monica Izabela Nedelcu)
  • Bianca Mocanu, Marinela Ţăranu, Antonia Braşoveanu - „Pagini din istoria Gârliciului, în rememorarea bătrânilor aşezării noastre: bătrâni venerabili ai satului: Ion Dimache și Neculai Ichim; Trandafir Bâlea și Tudor Necula; Constadin Ifrim și Radu Cimpoiașu
  • Andreea Bâlea - „Personalităţi ale Dobrogei (1878-1916) - Remus N. Opreanu, Mihail Coiciu, Constantin Pariano, Scarlat Vârnav, Luca Oancea“ (prezentare PowerPoint)


Program artistic


Ansamblul de dansuri populare (coordonator: prof. înv. pr. Anica Tufă)
Semnarea de parteneriat între Şcoala Gimnazială „Dumitru Gavrilescu“ din com. Gârliciu şi Filiala Constanţa a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România


Sursă foto: Prof. univ. dr. Stoica Lascu

Citește și:
 
Imagini de la eveniment. Sub egida Societății de Ştiinţe Istorice din România, filiala Constanţa: Marea Unire, marcată la Liceul Tehnologic din Cogealac

Interviu cu prof. univ. dr. Stoica Lascu: Profesori de la „Ovidius” şi „Andrei Şaguna“, la Chişinău, la Conferinţa Ştiinţifică Internaţională „Centenar Sfatul Ţării“


Sub egida Societăţii de Ştiinţe Istorice din România, filiala Constanţa. Ziua Dobrogei, marcată la Liceul Tehnologic Cogealac

139 de ani de la reintegrarea Dobrogei la Statul Român. Ziua Dobrogei, marcată în avans, la Școala „Ciprian Porumbescu“ (galerie foto)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii