Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:40 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Imagini de la eveniment Istoricii Valentin Ciorbea și Stoica Lascu au fost premiați de Academia Oamenilor de Știință din România (galerie foto + document)

ro

31 Mar, 2018 00:00 3659 Marime text
Academia Oamenilor de Știință din România (AOŞR) a premiat, pe 29 martie, cele mai valoroase lucrări apărute în anul 2016 sub semnătura membrilor săi, în domenii fundamentale ale științei și cercetării, structurate pe secțiuni. Printre premianții galei, care s-a desfășurat în aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I“, se numără și doi istorici constănțeni, Valentin Ciorbea și Stoica Lascu.

Prof. univ. dr. Valentin Ciorbea a fost recompensat cu Premiul „Aurelian Sacerdoțeanu“, pentru lucrarea „Contraamiralul Horia Macellariu (1894-1989). Autobiografii din temniță. Miscellanea“, apărută în anul 2016 la Editura AOŞR.
 
Horia Macellariu este considerat a fi cel mai important amiral pe care l-a dat Marina Militară - contribuții majore în Campania de Est, după 23 august 1944, în apărarea Dobrogei, salvarea și apărarea Portului Constanța de la distrugerea de către navele și trupele Germaniei. Sub conducerea sa nu s-a înregistrat nicio pierdere umană.
 
Volumul „Contraamiralul Horia Macellariu (1894-1989). Autobiografii din temniță. Miscellanea“ aduce în prim-plan trei documente excepționale: două olografe, unul scris la Gherla, iar celălalt la Dej, și unul bătut la mașina de scris, despre care nu se știe unde a fost redactat.
 
Premiul „Andrei Oţetea“ i-a fost conferit prof. univ. dr. Stoica Lascu (coordonator) pentru lucrarea „Românii balcanici (aromânii şi meglenoromânii) în Arhivele Naţionale Britanice (1850-1950)“, publicată în 2016, la Editura Etnologică, București.
 
La gala de premiere s-au mai aflat, alături de cei doi istorici, şi alţi membri ai filialei Constanţa a AOŞR, preşedintele său, prof. univ. dr. Victor Ciupină, prof. univ. dr. Adrian Bavaru, prof. univ. dr. Aurel Papari şi biologul dr. Alexandru Şerban Bologa.
 
„Ca și la edițiile anterioare, premiile au avut un caracter exclusiv onorific, fără componentă pecuniară, constituind un mod academic de recunoaștere și elogiere a excelenței în cercetarea științifică. Gala Premiilor AOȘR s-a desfășurat în fața unui public select, format din membri ai corpului academic, cercetători ştiinţifici, oameni de cultură, studenţi, reprezentanţi ai mass-media“, se arată în comunicatul de presă al AOŞR.
 
Anul acesta, AOŞR a acordat Premiul „Opera Omnia“ scriitorului Dinu Săraru „pentru excepționala contribuție la dezvoltarea culturii românești și promovarea valorilor naționale la nivel universal“.


În secţiunea „Documente“ găsiţi lista completă a premiilor AOŞR.
 
Sursă foto: Academia Oamenilor de Știință din România
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii