Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:44 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Imagini de la eveniment La Constanța s-a deschis iNstantes - Festival Internațional de Fotografie de Avintes (galerie foto)

ro

17 Feb, 2018 00:00 3957 Marime text
Timp de o lună, Muzeul de Artă Constanța este gazda unei manifestări de anvergură, iNstantes - Festival Internațional de Fotografie de Avintes, care se desfășoară concomitent în trei țări: România (Constanța), Portugalia (Avintes) și Brazilia (Vila do Conde). 
 
Mai mult, în orașul de la malul Mării Negre, festivalul se desfășoară în cinci spații: Muzeul de Artă, Biblioteca Județeană „loan N. Roman“, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“ și la inedita Arterria, bistro-galeria din Piața Ovidiu.
 
„Acest festival reunește mulți fotografi. Sunt 24 de fotografi din 12 țări. Am încercat să adun laolaltă nu numai tineri fotografi, ci și fotografi consacrați, un înalt nivel artistic, estetic. Este un festival cu caracter eclectic, temele sunt diverse, dar de un înalt nivel artistic“, a spus, din partea organizatorilor, Rodica Tănase, vineri, 16 februarie, cu prilejul vernisajului.
 
Aceasta este prezentă și pe simezele muzeului constănțean cu fotografii.
„Sunt pasionată de expunerea lungă. Îmi permite să iau contact pe-ndelete cu locul pe care îl fotografiez. Încerc să scot din peisaj ceea ce mă atinge și ceea ce vreau să transmit. Asta încerc eu în fotografia de peisaj“, a mărturisit artista. 

„Privesc aceste fotografii ca și cum ar fi niște picturi sau gravuri“ 

„Privesc aceste fotografii ca și cum ar fi niște picturi sau gravuri, pentru că sunt și lucrări în alb-negru, dar cu infinite nuanțe de cenușiuri, de clarobscur, după cum lucrările colorate pot fi judecate tot după criteriile picturii: compoziție, culoare, lumină... Faptul că limbajul critic pe care îl folosim pentru imaginea artistică și pentru imaginea fotografică este același demonstrează, de fapt, larga coexistență a celor două arte, pentru că pictura avut, timp de secole, rolul de a reflecta realitatea, rol preluat de fotografie în momentul în care a fost inventată, la sfârșitul secolului al XIX-lea și când a devenit un instrument util de cunoaștere, și de atunci artele vizuale s-au îndreptat către alte scopuri. Nu că scopul artei ar fi fost numai acela de a reproduce realitatea, dar era unul dintre cele mai importante. Să ne amintim că dacă avem portretele unor personaje celebre din antichitate până în secolul al XIX-lea, acest lucru îl datorăm picturii, și nu fotografiei, care încă nu fusese inventată. În momentul în care fotografia preia acest rol, artele vizuale scapă de această obligație a realității, a dublului realității, a mimetismului care a fost unul dintre conceptele cele mai cuprinzătoare, formulat încă din antichitate și revenit prin intermediul clasicismului și neoclasicismului în pictura europeană. Din acel moment, pictura s-a simțit liberă, dar fotografia a mers pe urmele picturii, pentru că și-a însușit tot ceea ce înseamnă limbaj plastic. În fond, este vorba de ochi, de educația ochiului. Și iată că sunt fotografii în această expoziție care țin de zona conceptuală; fotografia nu mai este un instantaneu al realității, fotografia este o artă, iar această expoziție o demonstrează în mod plenar“, a apreciat gazda manifestării, criticul de artă dr. Doina Păuleanu.

O simfonie în alb și negru 

Expoziția, deschisă la muzeul constănțean, în cele patru săli de la parter, dedicate manifestărilor cu caracter temporar, dar și în sala „Alexandru Ciucurencu“, de la etajul al treilea, a fost primită cu interes de către publicul larg și de către fotografii constănțeni.
 
„Mă bucur că la Constanța a ajuns o astfel de expoziție. Am observat multe cadre minimaliste, compoziții foarte echilibrate, o simfonie în alb și negru“, a spus Adrian Mergiani.

„Pe noi ne căutăm atunci când batem dealurile în căutarea unui cadru. Pe noi ne căutăm atunci când ne reține atenția un chip“  

La Constanța, expun 24 de fotografi din 26 de țări. Printre ei, Marius Vasiliu de la Gura Humorului, un artist cu o sensibilitate aparte.
„Eu tratez fotografia ca pe o formă de comunicare, de manifestare. Fotografia este o cale pe care o folosim ca să ne căutăm pe noi înșine, așa cum poezia este la îndemâna artistului care știe să mânuiască condeiul. Fotografia a început să apară în viața mea în urmă cu 10-12 ani, deși un aparat de fotografiat am avut într-un sertar de când eram copil. Atunci când am constatat că mă exprim mai ușor în cadre fotografice decât în cuvinte scrise, atunci am insistat să merg pe drumul acesta. Iar aici, la Constanța, am adus câteva fotografii de călătorie din Asia de sud-est, din Cambodgia. Am crezut foarte mulți ani despre mine că sunt un fotograf de peisaj (...) însă la un moment dat am plecat în călătoria de o lună din Cambodgia și m-am întors de acolo fotograf de oameni. Am început să iubesc oamenii. În 6.000 de fotografii aveam șase peisaje. Și de atunci caut oamenii și îi caut cu drag. Și mă bucur să-i găsesc nu doar pentru cadre, cât pentru propria împlinire. Fotografia e o modalitate de deschidere a ochilor față de ceea ce se află în jurul nostru. E o boală viteza cu care trăim și superficialitatea la care ne împinge mediul virtual. Toate acestea ieftinesc, micșorează calitatea vieții noastre. Fotografia te învață să deschizi ochii și astfel ești un om un pic mai dăruit (...) Pe noi ne căutăm atunci când batem dealurile în căutarea unui cadru. Pe noi ne căutăm atunci când ne reține atenția un chip și suntem atrași de personalitatea căruia îi furăm un portret“, a spus Marius Vasiliu.
 
Sursă foto: ZIUA de Constanța
 
Citește și: 


Invitație la vernisaj. iNstantes Festival de Fotografia de Avintes revine la Constanța. Expoziția se desfășoară simultan în trei țări
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii