Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:54 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Imagini de la eveniment „Pontica“ 50 - sărbătoarea arheologiei dobrogene

ro

20 Mar, 2018 00:00 2974 Marime text
„Pontica“, anuarul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în paginile căruia se reflectă comunicările științifice ale sesiunii internaționale cu același nume, a ajuns la cel de-al 50-lea număr, celebrând, totodată 50 de ani de apariție neîntreruptă. O adevărată performanță, dacă ne gândim că în acești ani cultura constănțeană a traversat multe vremuri tulburi.
 
Numărul 50 al prestigioasei reviste științifice a fost lansat pe 19 martie, într-un cadru festiv, în sala „Vasile Canarache“ a MINAC, în prezența arheologilor constănțeni din diferite generații, a colaboratorilor muzeului constănțean, dar și a unor invitați speciali, precum colegii de la Institutul de Cercetări Eco-Muzeale din Tulcea (ICEM).
 
De altfel, informația oferită de cercetătorul dr. Florin Topoleanu, conform căreia pe 19 martie se împlinesc 25 de ani de la transformarea Muzeului „Delta Dunării“ în Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Simion Gavrilă“, a conferit acestui eveniment festiv amploarea unei adevărate sărbători a arheologiei dobrogene.
 
„Primul volum Pontica a apărut în 1968. Nu este singura publicație de studii și cercetări în materie de arheologie și istorie care a apărut în perioada respectivă, însă revista tomitană a reușit să se impună și în plan național, și în plan internațional (...) și, iată că în urma unei activități științifice susținute am reușit să scoatem în fiecare an câte un număr al acestei reviste“, a spus directorul interimar al MINAC, dr. Traian Cliante.
 
La evenimentul editorial au participat și reprezentanții Universității „Ovidius“, rectorul prof. univ. dr. Sorin Rugină și decanul Facultății de Istorie și Științe Politice, conf. univ. dr. Emanuel Plopeanu.
 
„Ovidius nu este un brand doar pentru Universitate, ci este un brand și pentru Cetate și, iată, revista Pontica îi acordă un spațiu foarte mare“, a spus prof. univ. dr. Sorin Rugină, amintind totodată faptul că, săptămâna aceasta, instituția de învățământ superior marchează ziua poetului exilat la Tomis, născut pe 20 martie 43, la Sulmona.
 
„Revista Pontica este cea mai solidă și mai reprezentativă publicație științifică din Dobrogea și unul dintre titlurile de referință din România și din Europa, apreciată și recunoscută în mediile de specialitate din țară și din străinătate. Puterea exemplului desăvârșit pe care revista Pontica îl susține în spațiul academic reprezintă unul dintre punctele de reper ale Constanței, ale Dobrogei și ale țării. Înalta ținută profesională și larga respirație de idei, laolaltă cu o tradiție puțin obișnuită, au transformat revista Pontica într-un model pe care cadrele didactice și studenții Facultății de Istorie și Științe Politice din Constanța îl salută. (...) Numeroși colaboratori ai revistei Pontica și piloni ai Muzeului de Istorie și Arheologie Constanța au fost, la rândul lor, colaboratori ai facultății noastre, de-a lungul celor peste două decenii de existență“, a spus conf. univ. dr. Emanuel Plopeanu.
 

Uniți de arheologia dobrogeană

 
Arheologul dr. Florin Topoleanu a vorbit despre spiritul de colegialitate și prietenia dintre arheologii constănțeni și tulceni: „Pontica e mai tânără ca mine cu 17 ani (...) Era normal ca noi, delegația tulceană, să fim aici, pentru că în România sunt trei județe importante din punct de vedere arheologic: Constanța, Tulcea și Hunedoara. Suntem într-un moment important, dar aș vrea să completez această imagine cu ideea că alături de Pontica există o revistă care se cheamă Peuce și care apare la Tulcea, la Muzeul de Istorie și Arheologie. Sunt convins că cele două reviste, care funcționează de ani buni în cea mai importantă zonă arheologică a României, întregesc imaginea unui teritoriu plin de istorie și cred că această zonă este cel mai bine reprezentată științific prin cele două publicații din România. (...) Împreună, Constanța și Tulcea, suntem mai mult decât colegi, suntem prieteni și avem bucuria să trăim într-o zonă în care, într-adevăr prietenia noastră se manifestă la cel mai înalt nivel“.

 
La eveniment a fost prezent și cercetătorul ieșean dr. Victor Cojocaru, de la Institutul de Arheologie din Iași, filiala Academiei Române, în preocupările căruia se numără civilizația coloniilor grecești de pe litoralul vestic al Mării Negre în perioada clasică și elenistică.
 
„Pontica este un jalon nu doar pentru Constanța și nu doar pentru arheologia românească, ci un prilej de bucurie pentru toți specialiștii din Europa și din afara ei interesați de Marea Neagră în special“, a spus dr. Victor Cojocaru.
 
Arheologul dr. Gabriel Custurea a vorbit despre revista aniversată ca fiind „coloana vertebrală a cercetării MINAC“, dar și o carte de vizită onorantă pentru instituția de cultură, amintind totodată despre prestigioasa revistă „Analele Dobrogei“, dar și despre colecția „Bibliotheca Tomitana“, în cadrul căreia au fost publicate monografii scrise de specialiștii MINAC.
 

Peste 550 de autori, 1.400 de articole și aprox. 25.000 de pagini

 
Totodată, dr. Custurea a făcut un interesant bilanț în date al anuarului MINAC: „În cei 50 de ani de existență, în această revistă au scris peste 550 de autori, au apărut în ea mai mult de 1.400 de articole și cele 50 de numere, la care adăugăm patru «Supplementum» pe care le-am scos până în prezent, au cuprins peste 25.000 de pagini scrise. De asemenea, site-ul acestei reviste are 161.000 de accesări“.
 

Despre „Pontica“, dar și despre Ovidius au vorbit și directorul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman“ Constanța, dr. Corina Apostoleanu, arheologul dr. Ghiorghe Papuc, celebrat în paginile anuarului MINAC, la ceas aniversar.
„În jur de 300 de exemplare Pontica pleacă la instituții de specialitate din lume. Această revistă circulă de la înființarea ei și facem cu ea schimburi de carte. De aceea, aici, la biblioteca MINA, se găsesc cărți care nu se găsesc la Institutul de Arheologie al Academiei Române“, a subliniat dr. Ghiorghe Papuc.
 
„Încă de la primele sale numere, această revistă a însumat în paginile ei contribuții valoroase ale specialiștilor muzeului, ale specialiștilor în arheologie, membri ai Academiei Române. Mă refer aici la semnături celebre care se regăsesc în paginile revistei: Radu Vulpe, Dionisie Pippidi, Emil Condurachi și echipa histriană Maria Coja, Alexandru Suceveanu...“, a spus dr. Livia Buzoianu, cea care a moderat întâlnirea aniversară „Pontica“.
 

De o seamă cu „Pontica“

 
Ultimul care a luat cuvântul a fost cercetătorul dr. Sorin-Marcel Colesniuc, care urmează să fie confirmat ca director al MINAC, după câștigarea concursului organizat de Consiliul Județean Constanța, în luna februarie.
„Pentru mine este o deosebită onoare să particip la acest moment aniversar: apariția a 50 de numere nu este puțin lucru. (...) Sunt născut în anul în care revista a apărut pentru prima dată. M-am întâlnit mai târziu cu această revistă, prin anul I de facultate, când pregăteam seminarele sau examenele la domnul profesor Mihai Irimia, la cursul de istorie veche a României. Am studiat însă mai mult această revistă în momentul în care m-am angajat la Muzeul «Callatis» din Mangalia, în urmă cu exact 20 de ani, și am studiat articolele din această revistă de fiecare dată când am promovat istoria Dobrogei în reviste de cultură constănțene sau în mass-media“, a spus dr. Colesniuc.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanța
 
Citește și:
 
Sărbătoare la Muzeul de Istorie Constanța. Revista „Pontica“, la semicentenar (document)

Cartea de vizită a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța în lume. „Pontica“, la semicentenar (galerie foto)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii