In memoriam Aida Abagief, soprana de renume internațional „adoptată” de Constanța
In memoriam Aida Abagief, soprana de renume internațional „adoptată” de Constanța
30 Oct, 2023 17:00
ZIUA de Constanta
1739
Marime text
- În 1959 a absolvit Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București, la clasa profesorului Arta Florescu, specializarea canto
- Un an mai târziu avea să înceapă prima experiență profesională a Aidei la Constanța. Între 1960 și 1964, ea a lucrat la Teatrul Liric. Până la revenirea la malul mării, soprana și-a desfășurat activitatea la Opera Română și Ansamblul Armatei București (1964 – 1967) și Teatrul Muzical Galați (1967 – 1969)
- Din 1969 și până în 1987, Aida Abagief a fost, din nou, angajată a Teatrului Liric Constanța
Soprana Aida Abagief este originară din județul Prahova, orașul Comarnic. Ea s-a născut la data de 14 iunie 1936, în familia lui Gheorghe și a Aurei Abagief.
În 1959 a absolvit Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București, la clasa profesorului Arta Florescu, specializarea canto.
Un an mai târziu avea să înceapă prima experiență profesională a Aidei la Constanța. Între 1960 și 1964, ea a lucrat la Teatrul Liric. Până la revenirea la malul mării, soprana și-a desfășurat activitatea la Opera Română și Ansamblul Armatei București (1964 – 1967) și Teatrul Muzical Galați (1967 – 1969).
Din 1969 și până în 1987, Aida Abagief a fost, din nou, angajată a Teatrului Liric Constanța.
După Revoluție a început să și predea, fiind profesoară de canto la Colegiul Național de Arte „Regina Maria” Constanța, unde a fondat catedra de canto (1990 – 1991).
Aida Abagief a mai deținut funcțiile: maestru de canto la Filarmonica „Marea Neagră”, prodecan al Facultății de Muzică, Universitatea „Spiru Haret” (1994), cofondator al Departamentului de Interpretare Muzicală și Canto din cadrul Facultății de Arte, Universitatea „Ovidius” Constanța (1998 – 2004).
Soprana a avut apariții în spectacolele: „Lakme” de L. Delibes, „Bărbierul din Sevilla”, „Rigoletto” de Giuseppe Verdi, „Traviata” de Giuseppe Verdi, „Mireasa vândută” de Semetana”, „Don Giovani” de Mozart, „Paiațe” de Leoncavallo, „Vânzătorul de păsări” de Carl Zeller, „Silvia” de Emmerich Kalman, „Sânge vienez” de Strauss, „My fair lady” de Frederich Lowe.
Aida Abagief a avut, în decursul carierei, parteneri de scenă celebri, amintind aici nume ca: David Ohanesian, Petre Ștefănescu Goangă, Dan Iordăchescu, Octav Enigărescu, Ion Dacian sau Nicolae Herlea.
Pe lângă concertele susținute în România, regretata artistă a cântat și pe scene din Trieste (Italia), Bremen (Germania), Dublin (Irlanda), Barcelona (Spania), Ostrava (Cehoslovacia), Poznan (Polonia).
Cariera sa a fost recunoscută prin acordarea unor distincții ca: premiul I la Concursul Internațional de Canto de la Barcelona (1968), premiul al III-lea la Concursul Internațional de Canto de la Montreal (1970) sau Meritul Cultural clasa I (1966). Ea a obținut și diplome de excelență din partea Universității „Ovidius” Constanța, Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța și a cotidianului ZIUA de Constanța.
Aida Abagief s-a stins din viață într-o zi de 31 octombrie 2019 și își doarme somnul de veci la Constanța.
Citește și:
#DobrogeaDigitală In memoriam Aida Abagief
UPDATE Doliu în lumea culturii și artei constănțene
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii