In memoriam Anda Călugăreanu ar fi împlinit astăzi 75 de ani – „Căuta mereu noi mijloace de exprimare artistică“
In memoriam: Anda Călugăreanu ar fi împlinit astăzi 75 de ani – „Căuta mereu noi mijloace de exprimare
24 Oct, 2021 10:09
ZIUA de Constanta
3650
Marime text
- Rămân celebre cupletele artistei cu Toma Caragiu sau trioul cu Dan Tufari și Florian Pittiș.
- Se naște pe 24 octombrie 1946 și moare la doar 45 de ani pe 15 august 1992.
În urmă cu 75 de ani se năștea Anda Miranda Călugăreanu, una dintre cele mai sonore nume din muzica românească.
Prima apariție mai importantă a fost cu formația Sincron, la Sala Palatului din București, în anul 1965. A colaborat ani la rând la Cenaclul Flacăra.
Pe lângă cariera muzicală, aceasta a îmbrățișat și vocația de actor, jucând în mai multe piese. Rămân celebre cupletele cu Toma Caragiu sau trioul cu Dan Tufaru, primul soț al acesteia și cu Florian Pittiș. A participat la Cerbul de aur unde a luat mențiune.
Vocea Andei a devenit vocea personajului Oache din filmul Maria Mirabela (1981) și Maria Mirabela în Tranzistoria (1989), regizate de Ion Popescu-Gopo, iar mai târziu a moderat emisiunea matinală pentru copii „Club Anda“ (1990-92), alături de păpușa Omidé.
După câteva luni de suferință provocate de o boală necruțăroare Anda Călugăreanu își găsește sfârșitul pe 15 august 1992.
Fiind de origine armenă după mamă, Simion Tavitian o consemnează în cartea „Armeni de seamă din România“ portretizând artista astfel:
„Veşnic nemulţumită de ceea ce realizează, Anda Călugăreanu caută noi mijloace de exprimare artistică. Se îndepărtează de muzica uşoară şi se ataşează folk-ului, în cadrul cenaclului «Flacăra». Împreună cu o mare actriţă, Leopoldina Bălănuţă, participă la Teatrul Mic în spectacole de vers şi cântec. Dornică de teatru, o vedem alături de Horaţiu Mălăiele la Teatrul «C. Nottara», protagonistă în tragi-comedia «De ce nu dormi, iubito?».
Deşi apare în trei producţii cinematografice, totuşi pasiunea Andei Călugăreanu rămâne, în continuare, teatrul. Se înscrie, din nou, la Facultatea de Actorie (secţia seral), încadrată fiind, cu contract, la Teatrul Mic (1984), unde a jucat în musicalul «Mitică Popescu».
În 1987 îi apare primul disc mare. Îndeplineşte cu bine toate îndatoririle de mamă, de soţie, de artistă şi de studentă.
În 1986 joacă la Teatrul Naţional din Bucureşti, în piesa «Clovnii» (regia M. Mălaimare) realizând dialoguri improvizate cu sala.
În 1991, Anda Călugăreanu devine profesoară şi predă la Academia de Teatru şi Film, cursuri despre arta vorbirii. Prin stilul ei pedagogic inconfundabil, reuşeşte să-i facă pe studenţi să vină cu plăicere la orele predate de ea.
O boală necruţătoare o obligă pe Anda Călugăreanu să intre în «Marea Vacanţă», în ziua de 15 august 1992. Mii de admiratori printre care multe celebrităţi ale scenei române, alături de care a jucat Anda Călugăreanu, au însoţit-o pe ultimul drum, pentru odihna veşnică, lângă marii ei parteneri: Toma Caragiu, Octavian Cotescu, regizorul Al. Bocănet şi alţii”.
Sursă foto și de documentare: „Armeni de seamă din România“ de Simion Tavitian
Citește și:
Despre Anda Călugăreanu. Astăzi se împlinesc 29 de ani de la dispariția sa
Citește și:
Despre Anda Călugăreanu. Astăzi se împlinesc 29 de ani de la dispariția sa
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii