Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
02:00 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

In memoriam Dan Spătaru, artistul de renume național, plecat din Dobrogea

ro

07 Sep, 2024 16:35 1448 Marime text
Dan Spătaru
  • Pentru o scurtă vreme, Dan Spătaru a avut o carieră de fotbalist la Sportul Studențesc, dar a trebuit să „agațe ghetele în cui” din cauza unei accidentări
  • El s-a dedicat complet muzicii, dezvoltând această pasiune încă din liceu
 
Într-o zi de 2 octombrie 1939, în comuna Aliman, județul Constanța, s-a născut un anume Dan Spătaru, care mai târziu avea să devină unul dintre cei mai importanți interpreți de muzică ușoară din țară.
 
S-a născut în familia profesorilor Aurel și Gherghina Spătaru.
 
Educația lui a început în localitatea natală și a continuat în comuna Ion Corvin (gimnaziu) și în Medgidia (liceul „Nicolae Bălcescu”).
 
În anul 1963, el a absolvit Facultatea de Educație Fizică și Sport.
 
Pentru o scurtă vreme, Dan Spătaru a avut o carieră de fotbalist la Sportul Studențesc, dar a trebuit să „agațe ghetele în cui” din cauza unei accidentări.
 
El s-a dedicat complet muzicii, dezvoltând această pasiune încă din liceu. A cântat la Casa Studenților din București, iar din 1962 a devenit solist la restaurantul „Berlin”.
 
La Constanța a fost solist pentru Teatrul „Fantasio”, instituție pe care a părăsit-o când a ieșit la pensie.
 

În anul 1965 a debutat cu piesa „Nu-ți fie teamă de un sărut”, melodie scrisă de Camelia Dăscălescu, cea care l-a descoperit și îndrumat, dându-i încredere în forțele sale muzicale. Ulterior, Dan Spătaru a colaborat până la moarte cu Temistocle Popa, cel care a compus pentru el.
 
Artistul a participat în decursul anilor la numeroase concursuri de muzică ușoară din țară și străinătate (Montreal și Varadero).
 
La Festivalul Mamaia a câștigat premiul de interpretare și de popularitate, iar în Cuba a primit premiul de popularitate cu melodia compusă de Aurel Manolache, „Ale tale”.
 
Este posesorul a două discuri de aur și în urma unor sondaje de opinie, timp de trei ani la rând, a fost votat cel mai îndrăgit și popular solist de muzică ușoară din România.
 
Dan Spătaru a susținut concerte în țări ca Polonia, Olanda, Spania, Portugalia, Italia sau Statele Unite ale Americii.

 
În anul în care s-a stins din viață, solistul a primit premiul pentru întreaga activitate, în cadrul Festivalului de muzică de la Callatis – Mangalia.
 
Este, de asemenea, cetățean de onoare al Medgidiei, oraș care a organizat până în anul 2017 Festivalul „Dan Spătaru”. 
 
Artistul a decedat pe 9 septembrie 2004, la 64 de ani. Este înmormântat în București.
 
Dintre șlagărele lansate de el se numără: Micuța mea”, „Nu-ți fie teamă de un sărut”, „Trecea fanfara militară”, „Te așteaptă un om”, „Țărăncuță, țărăncuță”, „Drumurile noastre”, „Magistrala albastră”, „Nu m-am gândit la despărțire”, „În rândul patru”, „Nu-ți șade bine când plângi”, „Ai trecut iar pe strada mea”, „Să cântăm chitara mea”, „Nici o lacrimă”, „Mi-a spus inima aseară”.
 
Sursă text: dicționar de personalități dobrogene vol. IV
 
Citește și:
In Memoriam Dan Spătaru, campionul dobrogean al inimilor românilor

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii