Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:44 30 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

In memoriam Dragoș Vaida Matematicianul născut la Constanța ar fi împlinit 90 de ani

ro

01 Jun, 2023 00:00 1930 Marime text
  • Dragoș Vaida a scris patru monografii de specialitate, 19 cărți și cursuri universitare și peste 67 de articole științifice, majoritatea publicate în reviste din străinătate și la unele fiind co-autor
  • În anul 2000, la iniţiativa Catedrei de Informatică Economică din Academia de Studii Economice Bucureşti, a fost nominalizat pentru premiul Grigore C. Moisil, acordat de Asociaţia pentru Promovarea Învăţământului de Informatică Economică - INFOREC - şi de revista Informatica Economica, pentru contribuţia la formarea informaticii economice în România
 
Dragoș Alexandru Vaida, pe numele său complet, s-a născut la Constanța în ziua de 1 iunie 1933.
 
El a absolvit în anul 1957 Facultatea de Matematică-Fizică din cadrul Universității din București, cu diploma de merit.
 
Coordonatorul său științific a fost un alt dobrogean devenit matematician de renume, acesta fiind Grigore C. Moisil. I-a mai avut ca profesori pe academicienii C. Iacob, M. Nicolescu și D. Barbilian.
 
Dragoș Vaida și-a continuat studiile în Rusia. A urmat îndemnul lui Moisil și s-a înscris la cursurile de doctorat ale Facultății de Matematică Mecanică ale Universității „M.V. Lomonosov”. A obținut diploma de doctor în matematică cu lucrarea „Unele rezutlate relative la structuri algebrice parțial ordonate”, în 1964. Coordonator i-a fost celebrul A.G. Curos.
 
Dragoș Vaida a fost unul dintre primii matematicieni români care s-au orientat spre informatică, alături de Grigore Moisil.
 
În anul 1957, constănțeanul și-a început cariera profesională. A fost cercetător științific la Institutul de Fizică Atomică al Academiei, până în 1963.
 
În postura de cadru didactic a fost mai întâi asistent (1959 – 1962) și apoi lector (1962 – 1963) la Institutul de Construcții.
 

Ulterior, a fost cercetător și director adjunct la Academia de Studii Economice (ASE), între 1963 – 1969.
 
A revenit la Facultatea de Matematică a Universității București în anul 1970, fiind conferențiar până în 1991 la Catedra de Fundamentele Informaticii.
 
Dragoș Vaida a avut colaborări și cu instituții de învățământ superior din Bologna, Trento, Napoli, Bordeaux și Lisabona. A ținut prelegeri și conferințe la universități din: Milano, Oxford, Pisa, Genova, Iowa, Kent, North Carolina, Roma.
 
Dragoș Vaida a scris patru monografii de specialitate, 19 cărți și cursuri universitare și peste 67 de articole științifice, majoritatea publicate în reviste din străinătate și la unele fiind co-autor. El a fost secretar științific al Comisiei de Cibernetică a Academiei Române, director general adjunct la Ministerul Educației și Cercetării și director adjunct la Centrul European UNESCO pentru învățământul superior.
 
Mai jos enumerăm cărțile și manualele scrise de matematician:
  • „Programarea calculatoarelor electronice” – București, 1967;
  • „Elemente de informatică aplicată” – București, 1968;
  • „Algoritmi de compilare” – București, 1971;
  • „Structuri matematice discrete. Aplicații” – București, 1989;
  • „Utilizări ale calculatoarelor electronice de la I.F.A” – București, 1961;
  • „Limbaje formale și tehnici de compilare” – București, 1976;
  • „Limbaje formale și tehnici de compilare. Aplicații ale algebrelor multisortate în informatică” – București, 1982;
  • „Limbaje formale și tehnici de compilare – Capitole speciale de limbaje formale” – București, 1984.
 

Vaida a făcut parte din comitetele de redacție la: Analele Universității București – Informatică; Informatică și modele în științele sociale; European Journal of Education etc. A fost membru în organizațiile profesionale ACM și UNESCO – Divizia „Învățământul superior”.
 
Domeniile de competență ale matematicianului au fost: structuri algebrice ordonate în sintaxă și semantică, limbaje formale și limbaje de programare, limbaje formale și algebră constructivă, teoria semiinelelor cu aplicații în informatica teoretică.
 
În anul 2000, la iniţiativa Catedrei de Informatică Economică din Academia de Studii Economice Bucureşti, a fost nominalizat pentru premiul Grigore C. Moisil, acordat de Asociaţia pentru Promovarea Învăţământului de Informatică Economică - INFOREC - şi de revista Informatica Economica, pentru contribuţia la formarea informaticii economice în România. Nominalizarea a survenit datorită următoarele realizări: a fost printre primii profesori de informatică din Academia de Studii Economice, la specializarea Informatică Economică, contribuind esenţial la formarea cadrelor didactice şi a cercetătorilor actuali în informatica economică; a fost printre primii directori ai Centrului de Calcul din Academia de Studii Economice, contribuind astfel la organizarea acestuia şi la primele succese în informatica economică; a păstrat constant legătura cu Catedra de Informatică Economică, participând la numeroase manifestări ştiinţifice organizate de aceasta; a avut contribuţii ştiinţifice în informatică, recunoscute pe plan naţional şi internaţional.
 
Dragoș Vaida a decedat la vârsta de 87 de ani, pe 4 august 2020.
 
Citește și:
#citeşteDobrogea Genii dobrogene. Pe 1 iunie, matematicianul Dragoş Vaida împlineşte 86 de ani
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii