In memoriam Dumitru Constantin-Zamfir. Cel mai longeviv director al Bibliotecii Județene Constanța deceda în urmă cu 16 ani
In memoriam Dumitru Constantin-Zamfir. Cel mai longeviv director al Bibliotecii Județene Constanța deceda în
22 Mar, 2023 00:00
ZIUA de Constanta
1565
Marime text
- El a urmat la Moscova Facultatea de Biblioteconomie
- Înainte de a prelua frâiele instituției, bibliotecarul punea bazele, în anul 1965, alături de alți colegi, serviciului specializat de informare bibliografică locală, primul de acest tip din țară, coordonând activitatea de microfilmare a tuturor periodicelor dobrogene de la Biblioteca Academiei Române
- În anul 1994, Dumitru Constantin-Zamfir a înființat Biblioteca „Ovidius” din Chișinău, cu un fond de la Biblioteca Județeană Constanța
Originar din comuna Crucea, județul Călărași, Dumitru Constantin-Zamfir s-a născut la data de 9 august 1935, iar astăzi vorbim de el ca fiind cel mai longeviv director al Bibliotecii Județene Constanța, reprezentând o parte importantă în procesul de consolidare și modernizare al instituției.
Dumitru Constantin-Zamfir a absolvit în anul 1954 Școala Medie Tehnică de Bibliotecari din București, avându-l ca mentor pe marele bibliolog și cărturar Dan Simonescu. Ulterior, el a devenit studentul Facultății de Biblioteconomie din cadrul Institutului de Cultură de la Moscova. La revenirea în țară, Constantin-Zamfir a urmat și a finalizat cursurile superioare de drept.
A fost repartizat la Biblioteca Regională Dobrogea, unde a lucrat ca bibliograf.
Înainte de a prelua frâiele instituției, bibliotecarul punea bazele, în anul 1965, alături de alți colegi, serviciului specializat de informare bibliografică locală, primul de acest tip din țară, coordonând activitatea de microfilmare a tuturor periodicelor dobrogene de la Biblioteca Academiei Române.
În anul 1967 a devenit directorul Bibliotecii și a deținut această funcție până în anul 1969. Acesta a fost primul său mandat. Cel de al doilea s-a întins pe o perioadă de 26 de ani (1971-1997). După ce s-a sfârșit al doilea mandat, Dumitru Constantin-Zamfir a ieșit la pensie.
La începutul anilor 80, a înființat Cabinetul de Informare și Documentare Tehnică. Ca și în cazul serviciului specializat de informare bibliografică locală, această realizare a reprezentat o premieră pentru bibliotecile județene. A mai fondat: Cabinetul bibliologic, Clubul Artelor, Cenaclul literar „Ovidius” și revista de specialitate „Biblion”, unde a îndeplinit funcția de redactor-șef.
În anul 1991, la 20 de ani de la începerea celui de-al doilea mandat de director, el a întreprins demersuri pentru obținerea unui nou sediu pentru bibliotecă și pentru automatizarea proceselor de bibliotecă.
În anul 1994, Dumitru Constantin-Zamfir a înființat Biblioteca „Ovidius” din Chișinău, cu un fond de la Biblioteca Județeană Constanța.
Un an mai târziu a implementat sistemul integrat de bibliotecă TINLIB, în vederea integrării Bibliotecii Județene Constanța în sistemul informațional național. Tot în 1995 a fost distins cu Diploma de excelenţă acordată de Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România.
Când s-a pensionat, a primit Diploma pentru întreaga activitate, decernată de Consiliul Național al Directorilor de Biblioteci din România.
Dumitru Constantin-Zamfir a desfășurat și o activitate editorială, fiind coautor al lucrării „Presa dobrogeană (1879 – 1985)”, redactor responsabil al seriei „Contribuții la Bibliografia Dobrogei și al Comunicărilor și referatelor de bibliologie”, prefațator al lucrării „Reprezentanți ai Dobrogei în știința și cultura românească”, autor a numeroase articole în publicații de specialitate și în mass-media.
A decedat la Constanța, în data de 22 martie 2007, la vârsta de 71 de ani.
Citește și:
Constantin Zamfir Dumitru (1935-2007)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii