Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:31 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

In memoriam Florian Anastasiu, arheologul prezent în județul Constanța, participant la săpăturile de la Histria și Capidava

ro

08 Apr, 2024 17:00 889 Marime text
Foto: muzeulbrailei.ro
  • În timpul studenției, a făcut cunoștință cu esența meseriei de arheolog pe pământul Dobrogei, la Histria, unde a participat la săpături. Mai târziu, în calitate de muzeograf – arheolog a fost prezent la săpăturile de la Capidava
 
Născut în Oltenia, la Craiova, în ziua de 4 martie 1929, Florian Anastasiu este absolvent al Liceului teoretic umanist la Petroșani, unde a învățat în perioada 1940 – 1948.
 
Mai departe, el s-a dus în București, unde a urmat Facultatea de Istorie a  Universității București, absolvită în anul 1952. Profesorii care l-au influențat cel mai mult pe viitorul arheolog au fost: Emil Condurachi, Dionisie Pippidi, Grigore Florescu și Iorgu Stoian.
 
În timpul studenției, a făcut cunoștință cu esența meseriei de arheolog pe pământul Dobrogei, la Histria, unde a participat la săpături. Mai târziu, în calitate de muzeograf – arheolog a fost prezent la săpăturile de la Capidava.
 
După scurte perioade ca profesor de istorie la școlile militare de la Ineu, județul Arad, și Sibiu, Florian Anastasiu a venit, în decembrie 1955, la Muzeul Brăilei, la solicitarea lui Nicolae Harțuche. Cei doi se cunoscuseră în perioada facultății și au pus punct carierei lor la Muzeul Brăilei, după o activitate roditoare de peste 30 de ani.
 
Ei au efectuat săpături arheologice pe numeroase șantiere din zona Brăilei, din rândul cărora amintim de: Brăilița, Chiscani, Lișcoteanca, Sihleanu, Râmnicelu, Spiru Haret, Tichilești. Datorită acestei munci, Muzeul Brăilei s-a îmbogățit cu mii de piese valoroase.
 
Tot ca un rezultat al colaborării dintre cei doi cercetători, volume precum „Brăilița” sau „Catalogul selectiv al colecției de arheologie a Muzeului Brăilei” au văzut lumina tiparului, în 1968, respectiv 1976.
 
De asemenea, alături de Ana Maria Vicol, a elaborat și tipărit volumul „Monumentele Județului Brăila”, lucrare utilă tuturor oamenilor de cultură.
 

La doar doi ani după ce a venit la Brăila, Florian Anastasiu a devenit directorul Muzeului, funcție pe care a deținut-o până în 1989, contribuind la dezvoltarea instituției.
 
Florian Anastasiu este prezent cu studii și articole în mai multe lucrări precum: „Descoperiri geto-dace pe teritoriul județului Brăila” în „Zilele culturii brăilene”; „Istoricul județului până în sec. al XII-lea e.n.” în „Monografia județului Brăila”; „Cercetările arheologice de la Grădiștea, Județul Brăila. Campania 1979”; „Așezarea geto-dacă de la Grădiștea (Jud. Brăila). Cercetările arheologice din 1978” în „Istros”; „Cercetările arheologice din așezarea geto-dacică de la Grădiștea, Județul Brăila. Campania 1980”; „Săpăturile de salvare de la Grădiștea, județul Brăila (Punctul mormântul Elizei – necropolă) în „Istros”; „Cercetările din așezarea geto-dacă de la Grădiștea, județul Brăila – campaniile 1979 – 1980” în „Istros”; „Cercetările arheologice din dava geto-dacică de la Grădiștea, județul Brăila (1982 – 1984)” în „Istros”; „Cercetările arheologice din stațiunea geto-dacă de la Grădiștea (Jud. Brăila). Campania 1981” și „Cercetările arheologice din dava de la Grădiștea (județul Brăila). Campnaia 1987” în „Istros”.
 
Florian Anastasiu a decedat pe 9 aprilie 2008, la vârsta de 79 de ani.
 
Sursă text: muzeulbrăilei.ro
 
Citește și:

Istoria Dobrogei Dr. Horia Slobozeanu, proprietarul primului muzeu arheologic din țară
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii