In memoriam Florian Anastasiu, arheologul prezent în județul Constanța, participant la săpăturile de la Histria și Capidava
In memoriam Florian Anastasiu, arheologul prezent în județul Constanța, participant la săpăturile de la Histria
08 Apr, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
928
Marime text
- În timpul studenției, a făcut cunoștință cu esența meseriei de arheolog pe pământul Dobrogei, la Histria, unde a participat la săpături. Mai târziu, în calitate de muzeograf – arheolog a fost prezent la săpăturile de la Capidava
Născut în Oltenia, la Craiova, în ziua de 4 martie 1929, Florian Anastasiu este absolvent al Liceului teoretic umanist la Petroșani, unde a învățat în perioada 1940 – 1948.
Mai departe, el s-a dus în București, unde a urmat Facultatea de Istorie a Universității București, absolvită în anul 1952. Profesorii care l-au influențat cel mai mult pe viitorul arheolog au fost: Emil Condurachi, Dionisie Pippidi, Grigore Florescu și Iorgu Stoian.
În timpul studenției, a făcut cunoștință cu esența meseriei de arheolog pe pământul Dobrogei, la Histria, unde a participat la săpături. Mai târziu, în calitate de muzeograf – arheolog a fost prezent la săpăturile de la Capidava.
După scurte perioade ca profesor de istorie la școlile militare de la Ineu, județul Arad, și Sibiu, Florian Anastasiu a venit, în decembrie 1955, la Muzeul Brăilei, la solicitarea lui Nicolae Harțuche. Cei doi se cunoscuseră în perioada facultății și au pus punct carierei lor la Muzeul Brăilei, după o activitate roditoare de peste 30 de ani.
Ei au efectuat săpături arheologice pe numeroase șantiere din zona Brăilei, din rândul cărora amintim de: Brăilița, Chiscani, Lișcoteanca, Sihleanu, Râmnicelu, Spiru Haret, Tichilești. Datorită acestei munci, Muzeul Brăilei s-a îmbogățit cu mii de piese valoroase.
Tot ca un rezultat al colaborării dintre cei doi cercetători, volume precum „Brăilița” sau „Catalogul selectiv al colecției de arheologie a Muzeului Brăilei” au văzut lumina tiparului, în 1968, respectiv 1976.
De asemenea, alături de Ana Maria Vicol, a elaborat și tipărit volumul „Monumentele Județului Brăila”, lucrare utilă tuturor oamenilor de cultură.
La doar doi ani după ce a venit la Brăila, Florian Anastasiu a devenit directorul Muzeului, funcție pe care a deținut-o până în 1989, contribuind la dezvoltarea instituției.
Florian Anastasiu este prezent cu studii și articole în mai multe lucrări precum: „Descoperiri geto-dace pe teritoriul județului Brăila” în „Zilele culturii brăilene”; „Istoricul județului până în sec. al XII-lea e.n.” în „Monografia județului Brăila”; „Cercetările arheologice de la Grădiștea, Județul Brăila. Campania 1979”; „Așezarea geto-dacă de la Grădiștea (Jud. Brăila). Cercetările arheologice din 1978” în „Istros”; „Cercetările arheologice din așezarea geto-dacică de la Grădiștea, Județul Brăila. Campania 1980”; „Săpăturile de salvare de la Grădiștea, județul Brăila (Punctul mormântul Elizei – necropolă) în „Istros”; „Cercetările din așezarea geto-dacă de la Grădiștea, județul Brăila – campaniile 1979 – 1980” în „Istros”; „Cercetările arheologice din dava geto-dacică de la Grădiștea, județul Brăila (1982 – 1984)” în „Istros”; „Cercetările arheologice din stațiunea geto-dacă de la Grădiștea (Jud. Brăila). Campania 1981” și „Cercetările arheologice din dava de la Grădiștea (județul Brăila). Campnaia 1987” în „Istros”.
Florian Anastasiu a decedat pe 9 aprilie 2008, la vârsta de 79 de ani.
Sursă text: muzeulbrăilei.ro
Citește și:
Istoria Dobrogei Dr. Horia Slobozeanu, proprietarul primului muzeu arheologic din țară
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii