Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:18 21 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

In memoriam Gabriela Popescu, soprana care a încântat scena Constanței timp de peste două decenii

ro

13 Jan, 2023 00:00 1597 Marime text
  • 84 de ani au trecut de la nașterea artistei
  • A absolvit Academia „Gh. Dima” din Cluj, secția Canto - clasa de operă
  • După pensionare, s-a dedicat activității pedagogice la Centrul Cultural Regional „Theodor Burada”, la Liceul de Artă „Regina Maria”, la Departamentul de arte al Universității „Ovidius”, secția Canto - interpretare muzicală și la Școala Populară de Artă
 
Originară din comuna Gurghiu, județul Mureș, Gabriela Popescu Țigănașu s-a născut la data de 13 ianuarie 1938.
 
Înclinată spre domeniul artistic, mai precis spre cel al muzicii, Gabriela Popescu a absolvit Academia „Gh. Dima” din Cluj, secția Canto - clasa de operă. Aici i-a avut profesori pe Gogu Simionescu, Ion Piso și Lucia Stănescu.
 
După absolvire, din 1962 și până în anul 1965, a lucrat ca solistă la Teatrul Muzical din Brașov.
 
În urma unui concurs, soprana a ajuns la Teatrul Liric din Constanța, unde a stat timp de peste două decenii, pensionându-se în anul 1988.
 
Gabriela Popescu s-a bucurat întotdeauna de roluri principale în opere și operete, cântând sub bagheta unor mari dirijori, precum: Constantin Daminescu, Jean Bobescu, Franklin Choset, Napoleone Anovazzi sau Gheorghe Stanciu.
 
Solista a performat pe scenă în spectacolele „Madame Butterfly” de Puccini, „Cavaleria Rusticana” de Mascagni, „Trubadurul de Verdi”, „Carmen” de Bizet, „Voievodul țiganilor” de J. Strauss.
 
A susținut recitaluri în cadrul Filarmonicii „Marea Neagră” și în turnee la: Brașov, Tg. Mureș, Craiova, Cluj, Timișoara.
 

După pensionare, s-a dedicat activității pedagogice la Centrul Cultural Regional „Theodor Burada”, la Liceul de Artă „Regina Maria”, la Departamentul de arte al Universității „Ovidius”, secția Canto - interpretare muzicală și la Școala Populară de Artă.
 
Gabriela Popescu a fost decorată cu următoarele distincții: diplomă de onoare oferită de Inspectoratul Județean Constanța (1997), diplomă de onoare oferită de Opera Constanța (1998), diplomă de excelență oferită de Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” (2008), diploma de excelență a Universității „Ovidius” (2009).
 
„Încă o ardeleancă a ales Constanţa şi Teatrul Liric după absolvirea Conservatorului «Gh. Dima» din Cluj-Napoca, în anul 1962, la clasa profesorilor Gogu Simionescu, Lucia Stănescu, Ion Piso. Spre deosebire de colegul său de studii Iuliu Puşcau, care, de pe băncile şcolii, a venit la Liricul constănţean, Gabriela Ţigănaşu (după numele ei de naştere) şi-a făcut mai întâi stagiul la Teatrul Muzical din Braşov. Din anul 1965, a intrat prin concurs în trupa de solişti a Teatrului Liric“, în acest fel începea capitolul dedicat de Jean Badea sopranei, în cartea „Dulcea povară”.
 
Gabriela Popescu s-a numărat printre cei 62 de seniori care au fost omagiați de cotidianul ZIUA de Constanța pe 12 iunie 2018, cu ocazia evenimentului „Incredibila memorie a teatrului constănțean”. Cu acel prilej, sopranei i-au fost acordate Medalia „Jean Ionescu“ împreună cu placheta #RespectTeatru, iniţiată de Consiliul Judeţean Constanţa, şi scrisoarea de recunoştinţă a Primăriei Constanţa.
 
La vârsta de 83 de ani, Gabriela Popescu Țigănașu s-a stins din viață în ziua de 7 martie 2021.
 
Citește și:

S-a mai stins o stea a liricii constănțene. Soprana Gabriela Popescu avea 83 de ani
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii