Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:13 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

In memoriam George Georgescu, dirijorul de renume mondial originar din județul Tulcea

ro

31 Aug, 2023 17:00 1533 Marime text
Foto: wikipedia
  • El și-a început cariera artistică studiind vioara și violoncelul la București, apoi la Școala Superioară de Muzică din Berlin, unde a fost pregătit de Hugo Becker, eminent profesor de violoncel
  • George Georgescu a decedat la vârsta de 76 de ani, pe 1 septembrie 1964, la București
George Georgescu s-a născut într-o zi de 12 septembrie 1887, în județul Tulcea, la Sulina.
 
El a fost unul dintre dirijorii români de renume mondial.
 
El și-a început cariera artistică studiind vioara și violoncelul la București, apoi la Școala Superioară de Muzică din Berlin, unde a fost pregătit de Hugo Becker, eminent profesor de violoncel.
 
A făcut parte din cvartetul de coarde de sub conducerea violonistului Henri Marteau, fiind violoncelist.
 
La sugestia cunoscutului dirijor Arthur Nikish, cel care i-a recunoscut calitățile muzicale neobișnuite, Georgescu a început să studieze arta dirijorală, iar în anul 1918 a înregistrat un succes remarcabil la pupitrul Orchestrei Filarmonice din Berlin.
 
După ce a revenit în România, George Georgescu a preluat conducerea Orchestrei Filarmonice din București, aflată la început. Georgescu a inclus în repertoriul orchestrei, alături de marii clasici ai compoziției, și operelor compozitorilor români, în special cele ale lui George Enescu. El a activat în fruntea Orchestrei Filarmonice București timp de peste 40 de ani.
 
După anul 1944, George Georgescu a întreprins turnee internaționale, dirijând orchestre simfonice în mari centre muzicale ale Europei și SUA. Sub bagheta lui au concertat artiști ca: Stravinski, Pablo Casals, Rubinstein, David Oistrah, Yehudi Menuhin, Sviatoslav Richter. Dintre artiștii români îi amintim pe: George Enescu, Dinu Lipatti, Florica Cristofeanu, Niculescu Basu, Valentin Gheorghiu, Ion Voicu, Radu Aldulescu.
 
Pentru meritele sale în promovarea artei muzicale, dirijorul a fost distins cu titlurile de Artist al Poporului și Laureat al premiului de Stat.

 
În afara preocupărilor muzicale, a colaborat cu articole de promovare a culturii românești, cu medalioane despre mari muzicieni în revistele „Muzica” și „Contemporanul”.
 
George Georgescu a decedat la vârsta de 76 de ani, pe 1 septembrie 1964, la București.
 
Citește și:
Despre dirijorul dobrogean George Georgescu, cel care a cucerit scenele internaționale, dar și-a dedicat cariera României
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii