Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:42 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

In memoriam Georges Boulanger, violonistul născut la Tulcea care a găsit gloria artistică peste hotare

ro

03 Jun, 2024 17:00 894 Marime text
Foto: wikipedia
  • A crescut într-o familie de lăutari cu ștate vechi. A fost fiul lui Vasile Pantazi, poreclit „Boulanger”, datorită unei asemănări fizice cu generalul francez Georges Ernest Boulanger
 
Numele său real a fost George Pantazi și s-a născut la Tulcea, într-o zi de 18 aprilie 1893.
 
A crescut într-o familie de lăutari cu ștate vechi. A fost fiul lui Vasile Pantazi, poreclit „Boulanger”, datorită unei asemănări fizice cu generalul francez Georges Ernest Boulanger. Mare parte a membrilor familiei sale erau violoniști, basiști și chitariști. Obișnuia să cânte cu tatăl lui la toate aceste instrumente.
 
Tulceanul a obținut o bursă de studiu și astfel, a început să frecventeze Conservatorul din București, din anul 1905.
 
În perioada 1908 – 1910, a studiat cu reputatul violonist și pedagog Leopold Auer care, uimit de aptitudinile sale artistice, l-a primit ca elev la Dresda. Profesorul i-a făcut un cadou lui Georges Boulanger la finalul studiilor o vioară la care cel din urmă avea să cânte pentru tot restul vieții.
 
Din Dresda a ajuns la Sankt Petersburg, unde s-a angajat alături de tatăl său la „Cafe Chantant”, cea mai importantă cafenea din oraș, frecventată de aristocrația rusească. Georges Boulanger și-a dezvoltat stilul unic de interpretare, primind aclamații din partea publicului după fiecare audiție.
 
În 1917, în urma schimbărilor politice ce au avut loc în Rusia, violonistul s-a întors în țara natală, fiind înrolat în cadrul forțelor armate. De asemenea, a predat lecții de muzică și compoziție și a fost șef de orchestră. A cântat la Tulcea, Sulina, Brăila, Cernăuți, Chișinău, București și Bazargic.
 
Părăsea din nou România în 1923, când a plecat la Berlin, ulterior stabilindu-se acolo. S-a bucurat de mare succes din partea aristocraților ruși și care obișnuiau să frecventeze restaurantul „Foster”.
 

În anul 1926, Georges Boulanger semna un contract cu casa de discuri Bote & Bock pentru editarea a șapte dintre lucrările sale, printre care și „Avant de mourir”, care va fi cunoscută mai târziu ca „My Prayer” (conform editării ulterioare cu versurile lui Kennedy). Piesa s-a bucurat de un mare succes la posturile de radio din Statele Unite ale Americii și, mai târziu, a făcut parte din coloana sonoră a mai multor filme.
 
În anul 1931, Georges Boulanger și orchestra sa formată din 11 muzicieni au efectuat un turneu în cele mai importante orașe din Europa. Astfel, tulceanul și-a creat un renume la nivel continental.
 
În anul 1945, el locuia în Mecklenburg, o zonă ocupată de Armata Roșie, la eliberarea sa participând soldații americani.
 
El a plecat în America de Sud în anul 1948. Mai întâi, a stat în Brazilia, la Rio de Janeiro, iar apoi s-a stabilit în Argentina.
 
El a decedat în Capitală, la Buenos Aires, pe 3 iunie 1958, la vârsta de 65 de ani.

 
Citește și:
Un profesionist dedicat tuturor comunităților tulcene Roman Jora s-a stins din viață! Povestea maestrului coregraf „fără egal” și al culegătorului de folclor dobrogean 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii