In memoriam Gheorghe Parnica, artistul popular care și-a petrecut peste șase decenii la Constanța
In memoriam Gheorghe Parnica, artistul popular care și-a petrecut peste șase decenii la Constanța
03 Jan, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
2425
Marime text
- El a venit la Constanța în anul 1952, unde a rămas definitiv
- La malul mării, Parnica și-a început activitatea ca instrumentist în ansamblul „Brâulețul”
- În semn de recunoștință și apreciere pentru o viață dedicată muzicii, Gheorghe Parnica era declarat, la data de 20 mai 2011, cetățean de onoare al județului Constanța
Regretatul artist, Gheorghe Parnica s-a născut în anul 1930, în localitatea Șutești, județul Brăila.
Recunoscut ca interpret de muzică populară, violonist și dirijor, Gheorghe Parnica a studiat timp de doi ani la Școala militară de muzică de la Câmpina.
El a venit la Constanța în anul 1952, unde a rămas definitiv.
La malul mării, Parnica și-a început activitatea ca instrumentist în ansamblul „Brâulețul”.
De asemenea, el a cântat și în spectacolele ansamblului „Plaiurile Dobrogene”.
Între anii 1963 – 1966, Gheorghe Parnica a fost angajat la Teatrul „Fantasio” din Constanța, unde a deținut funcția de concert – maestru și dirijor secund.
În cele peste șase decenii de carieră, rapsodul a efectuat nenumărate turnee în țări precum: Japonia, Italia, Grecia, Turcia, Spania, Finlanda, Africa Centrală etc.
A interpretat cu măiestrie piese românești celebre, din care amintim: Ciocârlia, Hora staccato, Sârba în căruță, Hora mărțișorului sau Rapsodiile lui George Enescu.
De asemenea, în îndelungata lui carieră, Gheorghe Parnica a fost distins cu premii ca: Discul de Aur la Dijon, Franța (1968), Marele premiu „Bolovanul de aur”, Finlanda (1968) sau Marele premiu „Talerul de aur”, Austria (1972).
A cântat 24 de ani la „Calul Bălan", prestigiosul han unde erau distraţi toţi oficialii străini aflaţi în vizită în România comunistă şi nu numai. A colaborat cu mari nume ale muzicii populare româneşti de la Maria Lătăreţu la Ion Luican, Dan Moisescu, Angela Moldovan, dar şi cu cântăreţii din noua generaţie.
În semn de recunoștință și apreciere pentru o viață dedicată muzicii, Gheorghe Parnica era declarat, la data de 20 mai 2011, cetățean de onoare al județului Constanța.
În orașul de la malul mării, Gheorghe Parnica și-a dat ultima suflare, trecând în neființă la data de 4 ianuarie 2017.
Tot ca un omagiu, pe 12 iunie 2018, cu prilejul evenimentului organizat în onoarea seniorilor teatrului constănţean, ZIUA de Constanţa a considerat de cuviinţă să-i ofere, in memoriam, medalia „Jean Ionescu“ cu placheta #RespectTeatru din partea Consiliului Judeţean, dar şi o scrisoare de mulţumire din partea Primăriei Municipiului Constanţa, care i-au fost înmânate fiicei sale, Mariana Parnica.
Sursă text: Decționar de personalități dobrogene, vol. IV
Citește și:
#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru Gheorghe Parnica (galerie foto)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii