In memoriam Hadrian Daicoviciu „Ființa sa a fost străbătută de flacăra cercetării”
In memoriam Hadrian Daicoviciu: „Ființa sa a fost străbătută de flacăra cercetării”
11 Oct, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
3653
Marime text
- Se împlinesc astăzi 89 de ani de la nașterea istoricului Hadrian Daicoviciu
La 11 octombrie 1932, se năștea la Cluj Hadrian Daicoviciu, în familia profesorului Constantin şi Lucia Daicoviciu.
După studii liceale la Sibiu şi în orașul natal, a urmat cursurile Facultăţii de istorie la Universitatea Kazan (URSS) şi apoi la Universitatea din Cluj, unde, după absolvire, a fost numit preparator la catedra de istorie antică, parcurgând treptele ierarhiei universitare până la gradul de profesor, în 1978.
În 1971, a obţinut titlul de doctor în istorie la Universitatea „Babeş-Bolyai", cu teza Dacia de la Burebista la cucerirea romană.
A fost un dascăl iubit și admirat de studenţi pentru harul de a transmite nu doar cunoaștere, ci și pasiune, dedicare și căldura umană. Figura lui luminoasă şi zâmbitoare, vorba molcomă şi prietenoasă, talentul său oratoric, vocea gravă, cu o dicţie perfectă, în care expunea ideile cu eleganță și convingere, sunt și acum evocate cu nostalgie de către cei care au avut privilegiul să-l cunoască.
Cercetător neobosit, stăpânit integral de acea curiozitate ştiinţifică mereu vie, care a ignorat greutăţile zilelor petrecute printre ruine, sub soarele dogoritor, sub ploaie sau vânt, aheologul Hadrian Daicoviciu și-a adunat rodul muncii sale pe teren în valoroase lucrări ştiinţifice, completate de articole și note apărute în reviste de cultură şi istorie din ţară și din lume. A fost consultant ştiinţific la filmele: ,,Dacii", ,,Columna", ,,Burebista" precum şi la numeroase documentare istorice, emisiuni la radio şi televiziune. A fost realizator al unor memorabile „lecţii de istorie" radiofonice.
Pasiunea sa pentru istoria Daciei preromane, contribuţiile şi interpretările originale privitoare la caracterul statului dac, la particularităţile acestuia, la cronologia regilor daci, la definirea în ansamblu a civilizaţiei dacice, s-au concretizat într-o grandioasă sinteză închinată istoriei Daciei de la Burebista până la cucerirea romană. Abordările sale cu privire la instituţiile şi organizarea provinciei Dacia, la urbanism, viaţa culturală şi religioasă, continuitatea dacilor sub stăpânirea romană, romanizarea şi esenţa ei, rămân un material valoros, pentru studiul generațiilor viitoare de istorici.
Hadrian Daicoviciu s-a stins prematur, pe 4 octombrie 1984, fiind evocat, cu acest prilej, de regretatul istoric constănțean Adrian V. Rădulescu, în nr. 17 al revistei Pontica.
„Stingerea timpurie din viață a lui Hadrian Daicoviciu, în pragul împlinirii vârstei de numai 52 de ani, ne-a îndurerat nespus de mult, colegi și prieteni din diferite părți ale țării îndreptându-ne spre urbea napocensă, pentru a-i aduce un ultim omagiu. Evocarea încearcă acum să reliefeze nu numai datele existenței și operei sale, ci și profilul său intelectual și moral remarcabil, însăși ființa sa străbătută de flacăra cercetării, moștenită de la ilustrul său părinte, acad. Constantin Daicoviciu.(...)
Sesiunile științifice ale Muzeului tomitan au fost onorate cu participarea sa la câteva ediții și o comunicare cu care a colaborat la PONTICA (nr. 4 din 1971), cu sugestivul titlu: «Burebista și Dobrogea», rămasă preeminentă”.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii