Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:49 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

In memoriam, Ioan Adam, ilustru scriitor, profesor și magistrat al Dobrogei

ro

18 May, 2023 00:00 2027 Marime text
  • Debutul literar a fost consemnat în anul 1895. Atunci, a apărut cu poeme în proză și povestiri la „Adevărul ilustrat” și „Vatra”
  • Ioan Adam a predat la Constanța limba română, iar cunoștințele în domeniul juridic și le-a etalat ca magistrat la Tulcea și Călărași
  • Ioan Adam a decedat la doar 36 de ani, pe 18 mai 1911, la Iași
 
Ioan Adam a venit pe lume la Vaslui, într-o zi de 26 noiembrie 1875.
 
A început studiile și le-a absolvit la Școala normală „Vasile Lupu” din Iași.
 
Ulterior, a devenit învățător și a predat elevilor de la Școala Curlești, din comuna Ivănești.
 
În anul 1897, Ioan Adam, împreună cu Mihai Pastia, a înființat prima bibliotecă sătească din județul Vaslui.
 
Debutul literar a fost consemnat în anul 1895. Atunci, a apărut cu poeme în proză și povestiri la „Adevărul ilustrat” și „Vatra”. De-a lungul vieții, el a mai colaborat cu „Sămănătorul”, „Viața”, „Neamul românesc”, „Floare albastră”, „Luceafărul”, „Viața literară și artistică” etc.
 
Volumele sale au primit laude din partea unor critici precum: Nicolae Iorga, George Călinescu, Constantin Ciopraga, Ion Vulcan, Ion Bianu etc.
 
Ioan Adam a plecat din țară, la Bruxelles, în anul 1902 cu o bursă de studii oferită de prefectura Vaslui. A obținut acolo titlul de doctor în științe juridice. Tot în străinătate, de data aceasta la Paris, scriitorul a urmat Institutul „Hautes Etudes”.
 

După ce a revenit în țară, Ioan Adam a predat la Constanța limba română, iar cunoștințele în domeniul juridic și le-a etalat ca magistrat la Tulcea și Călărași. De asemenea, a fost și secretar la Primăria Constanța.
 
În anul 1905, împreună cu I.U. Soricu și Dașcovici a înființat săptămânalul „Tribuna Dobrogei”.
 
Ioan Adam se numără printre membrii fondatori ai Uniunii Scriitorilor din România, înființată în anul 1909.
 
Contribuția sa literară ce cuprinde teritoriul pontic este reflectată prin volumele „Pe Dunăre” (1904), „Voia mării” (1909), dar și prin monografia „Constanța pitorească” (1908). Această carte este o istorie în texte și imagini a orașului de pe litoral, cu accente vlahuţiene, căreia ZIUA de Constanţa i-a dedicat o întreagă serie de glose, pentru a promova acest volum fermecător, printre primele ghiduri ale oraşului nostru.
 
Volumul face parte parte din colecția de cărți aflate în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța.


 
Redăm mai jos rândurile de început ale monografiei:
 
„Constanţa şi cu ea  toată  Dobrogea,  ajung  tot mai  scumpe  pentru  noi. Aici  sunt  urme  sfinte  şi  amintiri  glorioase. Dobrogea  este  copilul  cel  regăsit  al  ţărei  româneşti. Coprinsurile ei ne sunt  evocătoare prin trecut  şi  scumpe  prin jertfa  din  zilele noastre.
 
În  privinţa  Constanţei,  i  se  poate  vedea  uşor însemnătatea:  E  primul  nostru  port  maritim, oraş  industrial  şi  staţiune  balneară - climaterică  marină.
 
Toate aceste manifestațiuni de viață, sunt prinse în cadrul măreţ al ruinilor,  rămase pe urma  stăpânirei  strămoşilor  noştri.  Patrimoniul  acesta sfânt,  este  o  chezăşie  de  drept  pentru  noi  şi  un îndemn  la  muncă  şi  încredere,  pentru  ca  să  ridicăm  moştenirea aceasta desgropată,  la trăinicia şi  înflorirea  de  altă  dată.
 
Constanţa şi Dobrogea trebuesc cunoscute. Pentru orientarea vizitatorilor şi pregătirea cititorilor de mai pe departe, am alcătuit călăuza care urmează: E o înbinare de privelişti dela mare, cu uşoare schiţări din trecut, prinse toate în extazuri şi tresăriri trecătoare.
 
N'am uitat deasemenea nici acele câteva localităţi însemnate de-afară, care au mai mare interes pentru escursionişti.
 
Am scris  cartea  aceasta,  mai  întâi  pentru  ca să-mi plătesc  o  datorie  modestă  către  Primăria de  Constanţa, -dar mai ales, am scris'o, dintr'un sentiment  de  recunoştinţă  şi premărire,  faţă  de natura cea frumoasă,  care  m'a  înconjurat  prietenește  şi  m'a  innălţat  în  cei  câţiva  ani  cât  am trăit  acolo,  făcându-mă  să  uit  şi  să  ert celelalte amărăciuni  ale  vieţei ...”.
 
Ioan Adam a mai scris și publicat nuvele de orientare sămănătoristă, ca „Flori de câmp” (1900), „Rătăcire” (1902) sau „Sybaris” (1902).
 
Ioan Adam a decedat la doar 36 de ani, pe 18 mai 1911, la Iași.
 
În semn de omagiu pentru el, o stradă din Constanța îi poartă numele.
 
Citește și:
#DobrogeaDigitală Ioan Adam, autor al primului ghid despre Constanța și Dobrogea

#DobrogeaDigitală Ioan Adam - scriitor erudit, profesor de limba română la Constanţa, apoi magistrat la Călăraşi şi Tulcea

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii