Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:36 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

In memoriam Mircea Țuglea. „Cel mai mare păcat al rațiunii este de a se crede doar pe sine valabilă“

ro

19 Aug, 2022 00:00 2364 Marime text
  • Astăzi, 19 august 2022, se împlinesc cinci ani de când Mircea Țuglea a plecat cu trupul dintre noi, spiritul său rămânând veșnic aici, veșnic tânăr, de-a pururi iubit și sursă de inspirație pentru alții.
  • Mircea Țuglea s-a stins din viață la doar 43 de ani, pe 19 august 2017, înecat în apele Mării Negre, pe Plaja Modern, din Constanța.
  • „Îmi fac datoria de a-i avertiza, chiar pe cei pe care i-am tot lăudat până acum, că lucrurile nu stau deloc așa, că inteligența nu ne scutește de a fi toleranți sau politicoși, și că cel mai mare păcat al rațiunii este de a se crede doar pe sine valabilă, cale sigură (și demult bătută) spre autodistrugere. Iarăși, fără glumă“, scria Mircea Țuglea în editorialul „fără glumă“, semnat în revista Zări Alb Astre, a Colegiului Național Mircea cel Bătrân Constanța.
  • Și pentru că nu este nimic întâmplător, iar cei plecați dintre noi ne trimit constant semne că nu ne-au părăsit cu adevărat, ieri, 18 august 2022, revista Zări Alb Astre a Colegiului Național Mircea cel Bătrân din Constanța, revistă pe care regretatul Mircea Țuglea a coordonat-o cu sufletul și profesionalismul său, a câștigat cu noua serie Premiul I la Concursul de Reviste „Eugen Botez“, ediția 2022.
 
Se spune că persoanele nu mor cu adevărat, atâta vreme cât oamenii își aduc aminte de ele, cât cei ce i-au iubit continuă să o facă și câtă vreme acestea continuă să-i inspire pe alții, chiar și dincolo de moarte.
 
Dacă ar fi să judecăm după acest raționament, nu există niciun dubiu că profesorul Mircea Țuglea, tânăr scriitor, redactor-șef al revistei Tomis, fost profesor de Limba Română la Colegiul Național Mircea cel Bătrân din Constanța, continuă să trăiască în sute de inime, chiar și după ce marea și-a cerut tributul, luându-i viața la doar 43 de ani.
 
Astăzi, 19 august 2022, se împlinesc cinci ani de când Mircea Țuglea a plecat cu trupul dintre noi, spiritul său rămânând veșnic aici, veșnic tânăr, de-a pururi iubit și sursă de inspirație pentru alții.
 
Mircea Țuglea s-a stins din viață la doar 43 de ani, pe 19 august 2017, înecat în apele Mării Negre, pe Plaja Modern, din Constanța.
 
Născut în Tecuci, pe 14 aprilie 1974, viitorul profesor de Limba Română a absolvit liceul George Călinescu, în 1996 fiind licențiat al Facultății de Litere a Universității Ovidius.
 
Mircea Țuglea a fost membru fondator al Cenaclului de Marți, coordonat de criticul literar Marin Mincu, ce i-a fost și mentor și care l-a recomandat pe Mircea Țuglea pentru bursa Herder la Universitatea din Viena, între anii 1996 și 1998.
 
Ulterior, Mircea Țuglea și-a luat doctoratul în litere în 2007, la Universitatea din București, teza sa de doctorat fiind dedicată operei lui Paul Celan. Studiile au fost aprofundate printr-o bursă postdoctorală din partea Academiei Române, pentru studiul liricii poetului Paul Celan.
 

În urma acestora, Mircea Țuglea a publicat volumul de critică și cercetare literară „Lirica lui Paul Celan și gândirea contemporană“.
 
Mircea Țuglea a semnat volumele de versuri „Proezia“, în 1996 și „mircea țuglea“, în anul 2001.
 
Colegiul Național Mircea cel Bătrân din Constanța a fost locul unde profesorul a predat limba și literatura română, în perioada 1998 – 2006, iar începând cu luna iulie 2016 a început seria întâlnirilor cu tineri scriitori români, sub egida „Atelierele revistei Tomis“.
 
În 2017, timpul nu a mai avut răbdare. Tănărul scriitor tocmai terminase lucrul la romanul „Grazia“, dăduse bunul de tipar, dar tributul cerut de Marea Neagră în acel an, în acel august negru, a fost chiar îndrăgitul scriitor și profesor.
 
Romanul „Grazia“, publicat la editura Polirom, a fost lansat la Constanța pe 9 decembrie 2017, prin grija deosebită a soției profesorului, Camelia Țuglea, dovedindu-se, astfel, încă o dată, adevărul credinței că cei dragi continuă să trăiască prin cei care îi iubesc.

 
Profesorul Mircea Țuglea și-a legat numele pentru posteritate și de Revista Zări Alb Astre, a Colegiului Național Mircea cel Bătrân Constanța.
 
Acesta a preluat integral coordonarea revistei din anul 2004, iar doi ani mai târziu profesorul a fondat și clubul de jurnalism al Colegiului.
 
În editorialul „fără glumă“ pe care profesorul l-a publicat în Revista Zări Alb Astre a CNMB (serie nouă, nr. 8, mai 2005), volum aflat în Biblioteca ZIUA de Constanța, Mircea Țuglea avertiza asupra celui mai mare păcat al rațiunii:
 
„Îmi fac datoria de a-i avertiza, chiar pe cei pe care i-am tot lăudat până acum, că lucrurile nu stau deloc așa, că inteligența nu ne scutește de a fi toleranți sau politicoși, și că cel mai mare păcat al rațiunii este de a se crede doar pe sine valabilă, cale sigură (și demult bătută) spre autodistrugere. Iarăși, fără glumă“.
 
Și pentru că nu este nimic întâmplător, iar cei plecați dintre noi ne trimit constant semne că nu ne-au părăsit cu adevărat, ieri, 18 august 2022, revista Zări Alb Astre a Colegiului Național Mircea cel Bătrân din Constanța, revistă pe care regretatul Mircea Țuglea a coordonat-o cu sufletul și profesionalismul său, a câștigat cu noua serie Premiul I la Concursul de Reviste „Eugen Botez“, ediția 2022.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
S-a stins scriitorul Mircea Țuglea! Cauza decesului, înecul

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii