Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:13 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

In memoriam Nina Arbore, pictorița Bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Constanța

ro

08 Oct, 2023 17:00 1681 Marime text
  • În anul 1906 pleca la Munchen, unde începea studiile la Academia de Pictură
  • S-a întors în București în 1914 și s-a integrat în asociațiile avangardiste reprezentate de Victor Brauner, Marcel Iancu, Aurel Jiquidi, Nicolae Tonitza, Milița Petrașcu și Dida Solomon – Callimachi
  • Munca artistei este vizibilă și la Constanța. Nina Arbore realizat o pictură murală de 2.000 mp în Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena”
 
Născută la Tecuci, într-o zi de 8 octombrie 1889, Tamara Nina Arbore a rămas recunoscută în istorie ca pictoriță și graficiană.
 
În perioada în care a făcut liceul la București, ea a început să urmeze și cursuri de ăictură, fiind ghidată de Nicolae Vermont.
 
În anul 1906 pleca la Munchen, unde începea studiile la Academia de Pictură.
 
După Munchen a urmat Parisul, Nina Arbore făcând parte din ultima promoție de absolvenți a școlii – atelier a pictorului francez Hneru Matisse.
 
În capitala Franței, Nina Arbore a luat contact cu boema pariziană, dar și cu radicalismul și nihilismul avangardei.
 
S-a întors în București în 1914 și s-a integrat în asociațiile avangardiste reprezentate de Victor Brauner, Marcel Iancu, Aurel Jiquidi, Nicolae Tonitza, Milița Petrașcu și Dida Solomon – Callimachi.
 
Fiind o artistă de succes, Nina Arbore era o prezență constantă și agreabilă la Saloanele Oficiale ale vremii și la alte expoziții de grup, de răsunet în epocă precum: Arta română, Arta nouă, Grupul nostru, Expoziția de artă futuristă de la Roma, Expoziția Internațională de Arte Plastice de la Barcelona, acolo unde pictorița a fost distinsă cu Diploma de Onoare Clasa I (1929).
 

Ea a fost recunoscută și pentru gravurile sale cu tematică socială și desenele sale foarte expresive cu care a ilustrat în perioada interbelică revistele „Adevărul literar și artistic” și „Cuvântul liber”. Multe dintre desenele sale au apărut în revista „România muncitoare”, dar și în alte publicații periodice.
 
Munca artistei este vizibilă și la Constanța. Nina Arbore realizat o pictură murală de 2.000 mp în Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena”.
 
Timp de trei ani (1927 – 1930), Nina Arbore a participat la expozițiile Societății de Arte Frumoase din Basarabia.
 
După o perioadă de aproape 20 de ani în care opera artistei a intrat într-un con de umbră, aceasta a revenit, treptat – treptat, în circuitul cultural, după mijlocul anilor 60 și este inclusă în multiple colecții publice de la Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Colecțiilor de Artă București, Muzeul Municipiului București, Biblioteca Academiei Române etc.
 
Nina Arbore a murit la vârsta de 52 de ani, pe 7 martie 1942, la București.

 
Citește și:
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii