Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:09 23 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

In memoriam Tache Caciona, inginerul agronom devenit un poet important al aromânilor

ro

23 Dec, 2024 17:00 1206 Marime text
Foto cu rol ilustrativ. Sursa: anticariat UNU
  • În afara preocupărilor sale literare, Tache Caciona era de meserie inginer agronom, fiind considerat unul de elită. A gestionat timp de două decenii, ca administrator general, afacerile domeniilor Brâncovenilor
 
În zi de Ajun, pe 24 decembrie 1885, venea pe lume poetul aromân Tache Caciona. El s-a născut în satul Avdela din Grecia, fiind botezat Dumitru Caciona.
 
În afara preocupărilor sale literare, Tache Caciona era de meserie inginer agronom, fiind considerat unul de elită. A gestionat timp de două decenii, ca administrator general, afacerile domeniilor Brâncovenilor.
 
În anul 1904, el a absolvit Liceul român din Bitola, oraș situat în Macedonia sârbească.
 
Imediat după terminarea liceului, Dumitru Caciona a emigrat în America, stabilindu-se în orașul Nashua, unde s-a ocupat de afaceri imobiliare.
 
În România a venit în anul 1907, studiind la Școla Superioară de Agricultură „Herăstrău” din București, pe care a terminat-o în 1910, obținând astfel statutul de inginer agronom.
 
Dumitru Caciona și-a luat cetățenia română în anul 1925, renunțând la „orice protecție străină” la care ar fi avut dreptul.
 
După venirea la putere a regimului comunist, lui Dumitru Caciona i s-a confiscat averea pe care o avea la Momisceni, în fosta comună Șerbăneștii de Sus, județul Olt, fiind considerat moșier. Mai mult, el a fost obligat la domiciliu forțat în comuna Răcăciuni, județul Bacău.
 

Referitor la parcursul său literar, Dumitru Caciona reprezintă un paradox, deoarece este considerat a fi un poet important pentru literatura aromână, deși a scos de sub tipar doar câteva poezii și „cîte ceva răzleț”, publicat din când în când.
 
În anul 1909 și-a făcut debutul publicistic în Calendarul Armănescu al revistei Graiu Bun, cu poezia „De-acasă”. Întreaga sa operă literară a fost scrisă în dialect aromân.
 
În perioada 1910-1911, Tache Caciona a condus, împreună cu dr. T. Ceapara, dr. Constantin Sufleri, dr. Iancu Mihail și Ion Foti revista „Floarea pindului”/„Lilicea Pindului”. În această revistă el a publicat poeziile „Ah, iară-mi bate ochiul” și „Di cu noapte”.
 
Tache Caciona a decedat la 85 de ani, pe 27 februarie 1971, în București.
 
Sursă text: wikipedia

 
Citește și:
In memoriam Hristu Cândroveanu, fost redactor al revistei „Tomis”, de origine aromână
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii