In memoriam Toma Caragiu, fostul actor al Teatrului de Stat Constanța, plecat prea repede din această lume
In memoriam Toma Caragiu, fostul actor al Teatrului de Stat Constanța, plecat prea repede din această lume
03 Mar, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
1665
Marime text
- Având origini aromâne, Toma Caragiu provenea dintr-o familie stabilită în satul grec Aetomilitsa, provincia Konitsa, prefectura Ioannina, regiunea Epir
- După ce și-a petrecut o parte din copilărie în Dobrogea, Toma Caragiu a revenit în regiunea istorică dintre Dunăre și mare în anul 1951, când s-a alăturat echipei nou-înființatului Teatru de Stat Constanța
Născut în Grecia, la data de 21 august 1925, Toma Caragiu este unul dintre marii actori pe care i-a dat România, un nume de referință când vine vorba de teatru, mai ales de spectacolele de comedie.
Având origini aromâne, Toma Caragiu provenea dintr-o familie stabilită în satul grec Aetomilitsa, provincia Konitsa, prefectura Ioannina, regiunea Epir. Ulterior, familia Caragiu a locuit în comuna Sarsânlar (astăzi satul Zafirovo), județul Durostor, parte din Dobrogea pe atunci, iar după cedarea Cadrilaterului Bulgariei, s-a mutat la Ploiești.
În orașul prahovean, Toma Caragiu a învățat la Liceul „Sfinții Petru și Pavel”, a făcut parte din trupa de teatru a instituției și a scris în revista acesteia, intitulată „Frământări”.
În anul 1945, viitorul actor primea diploma de bacalaureat și a optat pentru Facultatea de Drept, pe care, însă, a abandonat-o, hotărând să urmeze cursurile Conservatorului de Muzică și Artă Dramatică București, la clasa lui Victor Ion Popa.
În 1948, când era în al treilea an de studii, Toma Caragiu a debutat ca actor, în spectacolul „Toreadorul din Olmado” de Ion Șahighian, jucat la Teatrul Național din Piața Amzei.
Când era în vacanțe, Toma Caragiu a fost animator cultural, iar împreună cu mai mulți colegi a reulit să pună în scenă spectacolul „Take, Ianke și Cadîr”, jucat la cinematograful „Modern” din Ploiești, succedat de spectacolul „Trandafirii roșii” de Zaharia Bârsan. Astfel, a luat naștere nucleul „Brigada culturală Prahova”, transformată mai târziu în Teatrul Sindicatelor Unite (1947) și apoi în Teatrul de Stat Ploiești (1949).
După ce și-a petrecut o parte din copilărie în Dobrogea, Toma Caragiu a revenit în regiunea istorică dintre Dunăre și mare în anul 1951, când s-a alăturat echipei nou-înființatului Teatru de Stat Constanța. Aici, a jucat printre altele, rolul lui Rică Venturiano din „O noapte furtunoasă”.
Când avea doar 28 de ani, a fost numit director al Teatrului de Stat Ploiești, funcție pe care a deținut-o până în 1965.
În cariera sa, Toma Caragiu a jucat alături de alte nume mari ale teatrului românesc precum Ștefan Bănică, Octavian Cotescu sau Anda Călugăreanu.
Pe lângă spectacolele de teatru în care a jucat, Toma Caragiu a fost distribuit în nu mai puțin de 41 de filme, din care amintim titlurile: „Nufărul roșu”, „Nu vreau să mă însor”, „Vară romantică”, „Poveste sentimentală”, „Pădurea spînzuraților”, „Haiducii”, „Vremea zăpezilor”; „Subteranul”, „Corigența domnului profesor”, „Răpirea fecioarelor”, „Săptămâna nebunilor”, „B.D. la munte și la mare”, „Bariera”, „Explozia”, „Ciprian Porumbescu”, „Dragostea începe vineri”, „Tatăl risipitor”, „Un augst în flăcări”, „Actorul și sălbaticii”, „Serenadă pentru etajul XII”, „Tufă de Veneția”, „Buzduganul cu trei peceți”, „Marele singuratic” sau „Gloria nu cântă” (ultimul film în care a apărut).
Pentru realizările sale, actorul a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a III-a „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice” (1967) și cu Ordinul Steaua Republicii Socialiste România clasa IV-a „pentru merite deosebite în opera de construire a socialismului, cu prilejul aniversării a 50 de ani de la constituirea Partidului Comunist Român” (1971).
Toma Caragiu s-a stins din viață mult prea repede, la doar 51 de ani, pe 4 martie 1977, fiind una dintre victimele Cutremurului.
Citește și:
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii