Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:24 14 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În perioada 14 august - 8 septembrie 2024 Muzeul de Artă Populară Constanța găzduiește expoziția „Vasile Moldoveanu - 60 de ani în slujba prelucrării artistice a lemnului”

ro

13 Aug, 2024 17:41 625 Marime text
Sursa foto: Muzeul de Artă Populară Constanța





Muzeul de Artă Populară Constanța organizează, în perioada 14 august - 8 septembrie 2024, expoziția „Vasile Moldoveanu - 60 de ani în slujba prelucrării artistice a lemnului”.
 
Expoziția, dedicată meșterului popular Vasile Moldoveanu din Moreni, județul Dâmbovița, vechi colaborator al muzeului constănțean, este structurată pe două componente: una religioasă și cealaltă laică, conform unui comunicat al Muzeului de Artă Populară Constanța.
 

„Obiectele cu valoare artistică și muzeală lucrate de Vasile Moldoveanu de-a lungul timpului reprezintă mărturii ale unei îndelungate activități de creație și de continuare a unui meșteșug ancestral, prelucrarea artistică a lemnului, evidențiind tehnici tradiționale (cioplit, incizat, excizat, traforat, pictat), dar şi vechi motive decorative şi simboluri, care s-au perpetuat în timp”, se arată în comunicat.

 
În cadrul expoziției găzduite de Muzeul de Artă Populară Constanța, publicul poate vedea o varietate de piese lucrate în decursul anilor de către Vasile Moldoveanu: obiecte de cult (icoane pe sticlă, icoane de vatră, cruci de mână, pristornice, candele, troițe și cruci de masă), piese de uz gospodăresc (lăzi de zestre miniaturale, sărărițe, blidare), dar și cu valoare ceremonială (furci de tors).
 

„Vasile Moldoveanu este un colaborator valoros și constant al Muzeului de Artă Populară Constanţa, fapt probat prin numeroasele sale participări la manifestările organizate de instituție. De peste două decenii, meșterul popular din Moreni a venit la Constanţa, făcând cunoscute tehnicile de lucru și ornamentare a obiectelor din lemn pe care le creează, precum și modul în care unele forme tradiționale și motive decorative s-au conservat și au evoluat de-a lungul timpului”, mai precizează muzeografii.

 
Vernisajul expoziției „Vasile Moldoveanu - 60 de ani în slujba prelucrării artistice a lemnului” este programat miercuri, 14 august, de la ora 16.00.
 
Zilele acestea, între 14 și 18 august, meșterul Vasile Moldoveanu participă la manifestarea „Meșteșuguri tradiționale - utilitar și decorativ”, organizată în fața muzeului, unde va face demonstrații de lucru. 
 
 
 
Citește și
Muzeul de Artă Populară Constanța organizează evenimentul „Meșteșuguri tradiționale - utilitar și decorativ”
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii