Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:16 21 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În perioada 21 august - 31 octombrie 2024 „Centrala amintirilor. Mărturii selectate din adolescența în comunism, anii '70-'80”, la Muzeul Național de Istorie a României

ro

21 Aug, 2024 12:58 190 Marime text
Sursa foto:Muzeul Național de Istorie a României





 
  • Muzeul Național de Istorie a României găzduiește una dintre cele mai inedite instalații sonore ale Muzeului Memoriei - „Centrala amintirilor. Mărturii selectate din adolescența în comunism, anii '70-'80”.
  • Între 21 august și 31 octombrie 2024, vizitatorii pot ridica unul dintre cele 3 receptoare pentru a asculta 10 reconstituiri sonore, parte a celui mai nou proiect al Muzeului Memoriei, „Adolescent în comunismꓽ anii ’70-’80”.
 
Instalația interactivă, prietenoasă cu copiii, de tipul centrală telefonică, ne conectează cu trecutul, conținând reconstituiri sonore din ziarele și știrile de atunci, dar și amintirile celor care ni le-au încredințat, potrivit Muzeului Național de Istorie a României (MNIR).
 
„În capitolul doi al proiectului Adolescent în comunism, am vrut să reconstituim și să aflăm cotidianul din viețile celor care și-au trăit adolescența între acei ani: cei care au cunoscut iubirea, ascultau Europa Liberă pe furiș, dădeau mai departe bancuri cu Ceaușescu și au fost martorii devastatorului cutremur din ’77. Centrala amintirilor este o poartă spre alte vremuri, pentru că ea cuprinde conținut de arhivă original, care, altfel, nu ar ajunge la atât de mulți oameni. Credem că istoriile personale merită să fie ascultate.”, spune Smaranda Pasnicu, co-fondatoare Muzeul Memoriei și a ONG-ului cultural Punctart.
Muzeul Memoriei este un proiect al ONG-ului cultural Punctart, o capsulă digitală a istoriei colective care se construiește, zi de zi, cu amintirile tuturor. În același timp, proiectul Muzeul Memoriei a fost gândit ca un demers educațional și cultural care promovează patrimoniul național prin analizarea unor momente istorice marcante din evoluția României și utilizarea noilor tehnologii ca limbaj comun cu publicul tânăr.
 
Punctart este un ONG cultural pornit în 2015 de către o echipă multidisciplinară de artiști profesioniști și specialiști. Punctart este un creator de experiențe culturale și dezvoltă proiecte destinate tinerilor, la granița dintre artă și tehnologie.
 
 
Proiectul „Adolescent în comunism: anii ’70-’80” este un proiect co-finanțat AFCN. Precizări AFCN
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
 
Citește și
Hrisobule medievale târzii din Țara Românească și Moldova, aflate în colecția Muzeului Național de Istorie a României

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii