Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:28 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În urmă cu 38 de ani deceda Nicolae Parocescu, muzicolog constănțean

ro

03 Mar, 2023 00:00 1199 Marime text
  • După absolvirea Conservatorului, Nicolae Parocescu a fost profesor de muzică la catedra Școlii Generale din Cristuru-Odorhei
  • În anul 1971 a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural
 
Muzicologul, profesorul și compozitorul Nicolae Parocescu s-a născut în orașul Hârșova, județul Constanța, la data de 9 decembrie 1909.
 
A urmat studii muzicale la Conservatorul București (1929-1934), având profesori nume precum: Victor Gheorghiu, Alfonso Castaldi, Dimitrie Cuclin, Constantin Brăiloiu și Ștefan Popescu.
 
După absolvirea Conservatorului, Nicolae Parocescu a fost profesor de muzică la catedra Școlii Generale din Cristuru-Odorhei. Pleca de aici în 1936 și preda la diverse școli din București, până în anul 1948. S-a întors la Conservatorul București, de această dată în postura de profesor de folclor, funcție deținută între anii 1950-1952.
 
A susținut prelegeri, conferințe, concerte-lecții și emisiuni de radio.
 
În anul 1971 a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural.
 
Nicolae Parocescu a scris muzică corală și amintim de exemplul „Cântec de primăvară” (cor pentru trei voci egale, versuri de Letiția Pau).
 
A mai realizat lucrări de muzicologie, ele având ca temă predarea muzicii, rolul muzicii în formarea idealului estetic, particularitățile limbajului muzical și profiluri de muzicologi.
 

Toate lucrările au fost publicate în revista „Muzica”, în „Studii muzicologice” și în culegeri de muzică.
 
Nicolae Parocescu a scris volumul „Compozitorul Gheorghe Cucu” – monografie (București, editura Muzicală, 1967), precum și manuale de muzică pentru clasele V, VII, VII și VIII, apărute la București, la Editura de Stat, în 1948 și 1949. În anul 1949 a publicat „Abecedar muzical” (București, Editura de Stat, 1949).
 
Decesul lui Nicolae Parocescu a avut loc pe 3 martie 1985, la București.
 
Citește și:
Teodor Burada, personalitatea care a îmbinat dreptul cu muzica și a realizat monografia Dobrogei

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii