Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:05 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

info-sud-est⁠ Halil Inalcik, un secol de istorie

ro

02 Aug, 2016 00:00 2949 Marime text



„Un istoric trebuie să fie curajos”.
Așa mi-a spus profesorul Halil Inalcik în urmă cu trei ani, când am avut ocazia să îl vizitez la locuința sa din campusul Universității Bilkent din Ankara. Împlinise de câteva luni 96 de ani și, deși publicase deja peste 25 de cărți și mai bine de 300 de articole ştiinţifice, mi-a arătat cum, în cele patru colțuri ale salonului, stăteau documentele, fișele de lectură, notițele, articolele și cărțile pe care le folosea în documentarea altor patru studii. Sunt un norocos că am avut șansa să cunosc un istoric pe care Cambridge International Biographical Center l-a inclus pe lista celor mai importanți 2000 de specialiști din domeniul științelor umaniste.

Fiu de tătar crimeean

Tatăl, Seyit Osman Nuri Bey, era tătar crimeean care emigrase din peninsula Crimeea și se stabilise la Istanbul. Mama sa se numea Ayşe Bahriye Hanım.

Cu excepția unui an pe care l-a petrecut la Sivas, școala generală a terminat-o în Ankara. În 1935 a absolvit Liceul Pedagogic Necati Bey din Balıkesir. În același an s-a înscris la Facultatea de Limbă, Geografie și Istorie de la Universitatea din Ankara. Aici a avut ocazia să participe la prelegerile unor istorici importanți precum Fuad Koprulu. A obținut tot în cadrul acestei facultăți titlul de doctor în 1942 cu lucrarea Tanzimat ve Bulgar Meselesi (Tanzimatul și problema bulgară), considerată una dintre primele lucrări de istorie socio-economică din Turcia. În același an și-a început și cariera la universitatea care l-a format. În 1945 s-a căsătorit cu Şevkiye Işıl, asistentă la Facultatea de Limbă Arabă de la Universitatea Ankara. Ca o recunoștință a cercetărilor sale, în 1947 a fost ales membru al Institutului Turc de Istorie.

Stagii de cercetare în străinătate

În 1949 și-a început seria de stagii de cercetare în afara țării. Mai întâi a fost la Londra să studieze manuscrisele otomane de la British Museum. Tot atunci a participat la seminariile lui Paul Wittek de la School of Oriental and African Stu-dies din cadrul Universității din Londra. L-a cunoscut pe Fernand Braudel, creatorul școlii Annales, în 1950, cu ocazia participării la un Congres organizat la Paris. Braudel va exercita o influență profundă asupra lui Inalcik. De altfel, Halil Inalcik a și scris în 1950 o recenzie a lucrării Mediterana și lumea mediteraneană în epoca lui Filip al II-lea.

Articolul integral poate fi citit pe info-sud-est.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii