Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:30 04 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Institutul de Turcologie şi Studii Central-Asiatice din Cluj-Napoca, fondat de istoricul dobrogean Tasin Gemil, sărbătoreşte zece ani de la înfiinţare

ro

18 Oct, 2019 00:00 2819 Marime text
Înfiinţat în anul 2009, în cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai“ (UBB) din Cluj-Napoca, Institutul de Turcologie şi Studii Central-Asiatice este singurul din România în care se studiază limba, cultura şi civilizaţia din spaţiul turcofon.
 
Institutul oferă servicii şi expertize calificate mediului academic, diplomatic, economic, politic, dar şi publicului larg interesat de turcă, publicând anual „Revista română de turcologie şi de studii central-asiatice“.
Iniţiatorul său, istoricul dobrogean Tasin Gemil, i-a fost director în tot acest deceniu de la înfiinţare, implicându-se cu profesionalism şi pasiune în toate activităţile de cercetare la nivel de licenţă, master, doctorat, precum şi de consultanţă pentru mediul academic şi de business, pentru spaţiul turcofon.
 
Chiar dacă, din păcate pentru noi, Dobrogea nu are un asemenea institut, care s-ar fi potrivit de minune spaţiului său multietnic, ne bucurăm că există în ţară o instituţie cu asemenea profil, coordonată de o personalitate a spaţiului pontic pe care, zilele acestea, o celebrăm din nou, cu ocazia lansării recentei sale apariţii editoriale „Pe drumurile istoriei“.  
 
Evenimentul aniversar va avea loc miercuri, 23 octombrie 2019, la Cluj, în prezenţa ambasadorului Republicii Turcia la Bucureşti, Füsun Aramaz, a coordonatorului TIKA (Turkish Cooperation and Coordination Agency), Yasemin Melez Biçer, şi a profesorilor de la Universitatea Galatasaray (Istanbul) Ilber Ortayli şi Enis Tulça.
 

Despre Tasin Gemil

 
Istoricul, profesorul şi turcologul Tasin Gemil s-a născut la 21 septembrie 1943, în Medgidia, a fost deputat de Constanţa timp de şase ani, ambasadorul al României în Republica Azerbaijan şi în Turkmenistan, dar şi prorector al Universităţii „Ovidius” din Constanţa.
 
Activitatea sa culturală, ştiinţifică şi diplomatică este completată de peste 200 de emisiuni radio şi TV în ţară şi în străinătate, peste 1.500 de documente diplomatice şi cel puţin 30 de reuniuni ştiinţifice şi culturale, pe care le-a iniţiat şi organizat.
A fost onorat cu Premiul „Nicolae Iorga”, acordat de Academia Română în 1991, şi titlul de „Senator de onoare” al Institutului Cultural Român - "pentru serviciile de excepţie aduse susţinerii şi promovării culturii române” -, acordat în 2013. În prezent, este profesor la Universitatea „Babes Bolyai” din Cluj şi director al Institutului de Turcologie şi Studii Central Asiatice din Cluj-Napoca. Tasin Gemil este cetăţean de onoare al oraşului Medgidia. 
 
Cea mai recenta lucrare a sa, „Pe drumurile istoriei“, însumează peste o mie de pagini grupate în două volume, acoperind 60 de ani de istorie recentă, evocată de istoric în interviurile luate de foştii săi studenţi sau colaboratori.
 
Citeşte şi: 
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii