Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:09 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Integrala revistei „Analele Dobrogei” intră în patrimoniul celor mai mari biblioteci digitale ale României și Europei

ro

16 Jan, 2021 00:00 4405 Marime text

 
„Analele Dobrogei”, cea mai importantă revistă de cultură dobrogeană din perioada interbelică REDIVIVUS la 100 de ani de la apariție, cu seria III, an II/2020, nr. 1 și cu noutăți pe măsura secolului în care apare.
 
Lansat vineri, 15 ianuarie 2021, sub semnul Zilei Națională a Culturii, în mediul online, în cadrul unui eveniment patronat de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și moderat de noul director Aurel Mototolea, cel mai recent număr, coordonat de dr. Delia Cornea (muzeograf), reunește studii ce vizează diferite aspecte ale evoluției cultural-istorice a Dobrogei, precum și relevarea importanței pe care această provincie o are în spațiul național românesc.
 
Volumul, care și-a propus omagierea a 100 de ani de la prima apariție, a fost încheiat la finele anului 2020, în condițiile speciale ale pandemiei și pentru prima dată studiile incluse în „Analele Dobrogei” beneficiază în totalitate - cu sprijinul colegilor de la Facultatea de istorie și științe politice a Universității „Ovidius” - de recenzarea unor personalități ale vieții științifice și culturale românești, cercetători consacrați de la diferite institute și universități.
După cum avea să anunțe dr. Delia Cornea, o etapă extrem de importantă, dar mai ales actuală o constituie digitizarea integralei revistei „Analele Dobrogei”, în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului. „Toate numerele, atât din seria veche, cât și din seria nouă vor fi încărcate pe site-ul cimec și pe europeana.eu și, de asemenea, pe site-ul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, permițând astfel accesul internațional la o revistă de prestigiu a Dobrogei”.
 
O revistă ca o instituție culturală, ce dă esență provinciei
Au răspuns invitației de a participa la o manifestare istorică prin ea însăși, dr. Corina Apostoleanu, directorul Bibliotecii județene „I.N. Roman”, prof. univ. dr. Emanuel Plopeanu, decanul Facultății de istorie a Universității „Ovidius”, împreună cu colegul său prof. univ. dr. Florin Anghel, Lică Gherghilescu - în calitate de consilier personal coordonator al domeniului cultural al președintelui Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, Dorin Popescu – în calitate de consilier personal pe probleme de comunicare publică al primarului Vergul Chițac, cunoscutul arhivist constănțean dr. Constantin Cheramidoglu, dr. George Varsami – custodele Muzeului Portului, Dan Mihai Ionescu – fost șef al Laboratorului zonal de restaurare.
 
Așa cum afirma prof. univ. dr. Florin Anghel, momentul petrecut vineri, 15 ianuarie 2021, poate fi considerat capătul unui episod dintr-o poveste de succes. „Pentru că eu văd o încercare de reconstrucție a unei instituții culturale la 100 de ani de la apariție. E drept, cu întreruperi, e drept, cu fragmente de perioade în care a fost și mai bine, poate, dar este începutul unei reconstrucții de instituție culturală, care are ingrediente astăzi la care nici nu ne gândeam acum câțiva ani, cum ar fi recenzori din țară și din străinătate, o colaborare perfectă între instituții. Pentru că facultatea de istorie a colaborat foarte bine cu Muzeul de Istorie Națională, a colaborat foarte bine cu Biblioteca județeană și a colaborat foarte bine cu toți cei care și-au propus să editeze și să apară revista Analele Dobrogei. Și, într-adevăr este mare șantierul pe care trebuie să-l avem în vedere și e foarte mult de muncă, dar acest demers va veni de la sine în momentul în care și proiectul nostru va deveni din ce în ce mai serios. Revista Analele Dobrogei în opinia mea ar trebui să devină o instituție culturală care să dea esență acestei provincii, și nu numai orașului Constanța. O instituție culturală care ar trebui să fie relevantă chiar în plan național, cu un statut științific și editorial de înălțime, așa cum merită. Poate că ar trebui să devină o prognoză a ceea ce vrem și putem să facem pentru Constanța și pentru Dobrogea”.
 
În numele președintelui Consiliului Județean Constanța, Lică Gherghilescu (consilier personal pe domeniul cultură) a felicitat coordonatorii prezentului număr al revistei „Analele Dobrogei”, anunțând că, în curând, va avea loc o discuție centrată pe o strategie culturală, pe termen scurt, mediu și lung.

 
Tot în calitate de consilier personal, dar de data aceasta al primarului Vergil Chițac, pe probleme de comunicare publică, Dorin Popescu a felicitat colectivul care depune eforturi pentru supraviețuirea acestui proiect științific. „Mă bucur mult că aveți grijă de moștenirea istorică și patrimonială a județului Constanța și ca această instituție emblematică «Analele Dobrogei» să nu piară și să supraviețuiască în perioada de criză sistematică. Reluarea publicării «Analele Dobrogei» reprezintă un proiect de suflet al comunității culturale”.
 
Prof. univ. dr. Emanuel Plopeanu, decanul Facultății de istorie a Universității „Ovidius” a remarcat faptul că reluarea celei de-a treia serii a revistei „Analele Dobrogei” face o deosebită onoare istoriografiei și culturii dobrogene. „Dacă numărul 1 putea fi considerat o încercare de revitalizare a unei reviste centenare, deja o confirmare că această încercare a reușit și că va fi dusă mai departe. Ne dorim să fim și pe mai departe parteneri ai acestui proiect. De altfel, sunt colegi prezenți cu contribuții în paginile revistei, sunt colegi care au avut activitate de recenzare și vor continua să o facă. Vreau să felicit colegiul redacțional că acest număr 2 a apărut în condiții de maximă viteză și eficiență, cu destul de multe contribuții, surprinzător pentru termenul destul de scurt avut la dispoziție”.
În premieră, tot decanul Plopeanu avea să anunțe că au început demersurile pentru indexarea acestei reviste în Central East European online Library, cea mai mare bază de date internațională pentru domeniile umaniste”.
 
Plecând de la premisa că sunt foarte puține persoane care se ocupă de istoria Dobrogei, deși există și o facultate importantă aici la Constanța, Constantin Cheramidoglu a venit cu propunerea ca această revistă să creeze o emulație. „Ar trebui să cointeresăm, într-un fel, și ceilalți cercetători din țară care au anumite înclinații către domenii pe care noi nu le acoperim aici, pentru a realiza ceva important. Nu dimensiunea volumului contează, ci calitatea informației care se regăsește în cuprinsul său, ceea ce îl va face să fie citat și ulterior. Dacă vom reuși să chemăm mai mulți să scrie despre Dobrogea, să redescoperim izvoare atunci vor spune alții despre această revistă că este bună”.
 
O prezentare a conținutului acestui al doilea număr din seria a III-a a revistei „Analele Dobrogei” puteți citi în articolul semnat de editorul său, dr. Delia Cornea. 

 
Citește și:

„Analele Dobrogei”, la primul volum din seria a treia. Lansare la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii