Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:24 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Intelectualii constănţeni solicită reînfiinţarea revistei „Tomis“. Consilierii judeţeni supun la vot cererea

ro

16 Aug, 2016 00:00 2826 Marime text
 

La şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Constanţa, care va avea loc la data de 17 august, ora 13.00, în sala „Remus Opreanu“ din cadrul Palatului Administrativ - Consiliul Judeţean Constanţa, consilierii judeţeni vor supune la vot proiectul de hotărâre privind emiterea acordului în vederea participării Judeţului Constanţa în calitate de membru fondator al Asociaţiei „Revista Tomis“.
 
Grupul cu iniţiativa înfiinţării Asociaţiei „Revista Tomis“, compus din prof. univ dr. Valentin Ciorbea, consilier local, conf. univ. dr. Cristina Tamaş, decan al Facultăţii de Litere, Universitatea „Ovidius“, asist. univ. dr. Mircea Ţuglea, fost colaborator al revistei „Tomis“, actualmente la Universitatea „Ovidius“ şi la Universitatea din Silistra, Bulgaria, asist. univ. dr. Daniel Clinci, fost redactor al revistei „Tomis“, actualmente la Universitatea „Ovidius“, asist. univ. dr. Alina Costea, fost redactor al revistei „Tomis“, actualmente la Universitatea „Ovidius“ şi la Universitatea din Silistra, Bulgaria, dr. Mădălin Roşioru, fost redactor al revistei „Tomis“; Florin Ionescu, fost colaborator al revistei „Tomis“, şi colaboratorii Alina Cristea, Bogdan Papacostea, Mugur Grosu şi Dan Mihuţ, a solicitat reînfiinţarea revistei „Tomis“.
 
În acest sens, la data 2 noiembrie 2015, asociaţia a înaintat un memoriu, înregistrat la Primăria Constanţa cu nr. 153653, iar la data de 4 august 2016, prin adresa cu nr. 19675, solicitanţii îşi comunică intenţia şi solicită, în acelaşi timp, Consiliului Judeţean Constanţa să facă parte din structura Asociaţiei „Revista Tomis“ şi să îşi desemneze un reprezentant în Adunarea Generală, în calitate de membru fondator. În organul de conducere al asociaţiei vor fi desemnaţi trei reprezentanţi: unul din partea Consiliului Judeţean Constanţa, unul ales de membrii Asociaţiei „Revista Tomis“ şi unul din partea Consiliului Local Municipal Constanţa. Pentru cel din urmă enunţat, grupul cu iniţiativa înfiinţării asociaţiei a înaintat, la data de 26 aprilie 2016, Consiliului Local Constanţa solicitarea de participare a Municipiului Constanţa în calitate de membru fondator al Asociaţiei „Revista Tomis“.
 
În solicitarea cu privire la propunerea de reînfiinţare a revistei „Tomis“, intelectualii au subliniat faptul că reeditarea publicaţiei reprezintă o necesitate pentru comunitate şi o măsură benefică pentru revigorarea politicilor culturale locale. În condiţiile în care Constanţa este considerată al doilea oraş al ţării (după numărul de locuitori), comunităţile din Dobrogea nu mai dispun de un instrument cultural adecvat, după ce această revistă a fost susţinută şi publicată neîntrerupt timp de 44 de ani, din 1966 până în 2010. Profilul multietnic al acestei zone trebuie conturat şi susţinut din interior, aspect pe care o publicaţie de centru nu îl poate satisface. Totodată, prin reînfiinţare, aceştia propun iniţierea şi desfăşurarea de evenimente culturale periodice sub egida revistei „Tomis“, evenimente cu invitaţi speciali, cum ar fi lecturi şi dezbateri publice, lansări de carte, conferinţe şi colocvii.
 
În ceea ce priveşte structura şi conţinutul revistei, în expunerea de motive a proiectului de hotărâre privind emiterea acordului în vederea participării Judeţului Constanţa în calitate de membru fondator al Asociaţiei „Revista Tomis“ se menţionează că acestea vor fi flexibile, în măsură să acopere actualitatea culturală a realităţii istorice şi a specificului comunităţilor din întreaga Dobroge, fără a se limita la oraşul Constanţa. Totodată, revista „Tomis“ va avea, în format tipărit, 64 de pagini şi o apariţie lunară într-un tiraj de 300 de exemplare. Ea va fi dublată de ediţia online, care va afişa în timp real şi într-un mod dinamic articolele scrise, pe secţiuni.

Din istoria revistei de cultură „Tomis“

Revista de cultură „Tomis“ a fost înfiinţată în anul 1966, editată de comitetele de cultură ale oraşului Constanţa şi regiunii Dobrogea. Scopul publicaţiei, la apariţia sa, a fost de a polariza viaţa culturală şi literară a Dobrogei şi de a construi un orizont de aşteptare pentru publicul local. Până în 2002, revista a fost editată de Filiala Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România, ulterior trecând în administrarea Consiliului Local al Primăriei Constanţa. Ca urmare a Ordonanţei de Urgenţă nr. 63/2010, în iulie 2010, Consiliul Local Municipal Constanța aproba, printr-o hotărâre, desființarea revistei de cultură „Tomis“. Astfel, fără prea mari ezitări, aleșii locali au decis sacrificarea instituției de cultură aflate în subordinea sa, invocând Ordonanța de Guvern 63/2010. Aşa s-a făcut că revista „Tomis“ nu a mai primit fonduri şi şi-a întrerupt activitatea. Au mai fost editate neoficial doar câteva numere, până în ianuarie 2011. În paginile revistei „Tomis“ au scris, de-a lungul anilor, reputați critici, profesori, scriitori, dintre care îi amintim pe Marin Mincu, Alex Ștefănescu, Nicolae Manolescu, Nina Cassian, Gellu Naum sau Nichita Stănescu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii