Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:26 01 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Intoarcere "la prima dragoste", folk-ul

ro

19 Sep, 2007 00:00 1057 Marime text
1190143515.jpg

Zoe Alecu: "Incercam sa ne "resudam", insa nu pe termen lung, ci sa revenim pentru cateva spectacole onorifice, pentru ca publicul nu ne-a uitat"

La editia din acest an a Festivalului National de Muzica Usoara, fanii Sfinx Experience au avut surpriza de a le revedea impreuna, pe aceeasi scena, pe Crina Mardare, membru al juriului, si pe Zoe Alecu, membru component in juriul de preselectie al festivalului. Insa, daca drumurile celor de la Sfinx Experince s-au despartit pentru un timp, Zoe Alecu, care s-a intors la prima dragoste, muzica folk, spune ca a ramas in relatii de prietenie cu Sfinx Experience.
Cum a fost sa cantati impreuna cu Crina Mardare pe scena Festivalului Mamaia? M-a onorat aceasta aparitie si m-am simtit minunat, ca de obicei, pentru ca, pentru mine, scena este ca si viata. Am fost colege aproximativ douazeci de ani. Suntem foarte bune prietene. Ne cunoastem de cand eram foarte mici, am fost, intamplator sau nu, in acelasi liceu de muzica, liceul George Enescu, si am avut marea surpriza, ca, la 17 ani, cand am inceput sa cant, sa ma reintalnesc cu Crina pe scena si atunci am reinnodat o prietenie, care, cred eu, nu se va sfarsi niciodata.
Ce s-a intamplat cu Sfinx Experience? Sfinxul si-a incetat activitatea in urma cu trei ani, pentru ca fiecare a facut cate ceva si nu a mai fost timp pentru a lucra impreuna. Dar, incercam sa ne "resudam", insa nu pe termen lung, ci sa revenim pentru cateva spectacole onorifice, pentru ca publicul nu ne-a uitat. Cred ca i-ar face placere sa ne revada.
Care sunt proiectele Zoiei Alecu, pentru urmatoarea perioada? Am multe proiecte. Pentru ca anul acesta se va duce curand, imi propun ca, anul viitor, sa lansez un nou album pe gustul fanilor. La fel ca si cel precedent, el va cuprinde piese compuse de mine. Eu acum m-am intors la folk. E prima mea dragoste. Eu asa m-am lansat, din 1973 pana in 1986, cand am plecat pentru prima data, cu Sfinx Experience, cu care am stat aproape douazeci de ani. Vine o vreme in viata unei trupe cand oamenii simt ca nu mai pot trai din muzica. Revenirea mea in muzica sau a Crinei Mardare va fi dificila, pentru ca atat eu, cat si Crina dam ore de canto. Pentru Crina, care are scoala de muzica e un foc continuu, ca la furnal, doisprezece ore pe zi. Eu nu predau decat patru ore pe zi, pentru ca, realmente, nu as putea rezista si nu as putea sa cant toata ziua, pentru ca te consuma si vocal, si mental.
Ce le recomandati tinerilor care debuteaza in festivaluri, cum e cel de la Mamaia? Sunt lucruri foarte importante care trebuie luate in considerare. Conteaza foarte mult cum se aude concurentul pe scena. Pentru multi, aceasta este prima experienta, ceea ce cred eu ca e foarte greu. E un lucru care se invata. Cu cat iesi mai des pe scena, cu cat canti mai mult, cu atat capeti mai multa experienta. Conditiile nu sunt chiar foarte bune. Cateodata nu auzi orchestra cum trebuie si trebuie sa ai auz intern, dar trebuie sa treci peste aceste mici pierderi, care sunt inerente. Nu este usor sa stai pe scena. In spatele unei aparitii, fie ea si de sase minute, se afla foarte multa munca.

Scris de: {autor}Mirela STINGA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii