Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:21 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ion Jalea, personalitate a sculpturii născută la Tulcea

ro

19 May, 2023 00:00 1584 Marime text
  • La vârsta de nouă ani, Ion Jalea s-a mutat alături de familie în județul Constanța, la Ciocârlia de Jos.
  • Un număr mare din sculpturile tulceanului se regăsesc în secția Muzeului de Artă Constanța, denumită Muzeul Memorial „Ion Jalea”. Aceasta a fost inaugurată în anul 1968, fiind realizată pe baza donațiilor artistului. Conține 227 de lucrări, din care 119 intrate în patrimoniu în 1985
  • El s-a inițiat în tainele artei la Școala de Arte și Meserii, pe care a absolvit-o în anul 1908. Ulterior, a urmat cursurile Academiei de Arte Frumoase din București
  • În România a primit Premiul de Stat, în anul 1957 și tot atunci a fost numit Artist al Poporului
 
Ion Jalea s-a născut la data de 19 mai 1887, în satul Casimcea din județul Tulcea și a rămas consemnat în istorie ca un reputat sculptor.
 
La vârsta de nouă ani s-a mutat alături de familie în județul Constanța, la Ciocârlia de Jos.
 
El s-a inițiat în tainele artei la Școala de Arte și Meserii, pe care a absolvit-o în anul 1908. Ulterior, a urmat cursurile Academiei de Arte Frumoase din București și i-a avut ca profesori pe Dimitrie Paciurea și pe Frederick Storck.
 
Studiile în domeniu și le-a desăvârșit la Paris, la Academia Julian. În capitala Franței, el a obținut Marele Premiu al Expozițiilor Internaționale. De asemenea, în anul 1941 a fost recompensat cu Premiul Național pentru Sculptură, la Barcelona.  
 
În România a primit Premiul de Stat, în anul 1957 și tot atunci a fost numit Artist al Poporului.
 
Cu un an înainte, Ion Jalea devenea președinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România.
 
Ion Jalea este autorul a numeroase monumente, statui, busturi, reliefuri, compoziții alegorice. Printre realizările sale se numără:
  • Compozițiile alegorice „Căderea îngerilor” și „Căderea lui Lucifer”, expuse în 1915 la a XV-a Expoziție a Tinerimii Artistice;
  • Monumentul eroilor ceferiști, realizat în 1923 împreună cu Cornel Medrea și amplasat lângă Gara de Nord din București;
  • Statuia lui Spiru Haret  - 1935, București;
  • Bustul lui Mihai Eminescu – 1943, București;
  • Bustul lui Octavian Goga – 1943, București;
  • Statuia lui George Enescu – 1971, amplasată în fața Operei Naționale din București;
  • Statuia ecvestră a lui Mircea cel Bătrân – 1972, Tulcea;
  • Statuia „Aruncătorul de ciocan” – 1977, Suceava etc.
 
De asemenea, Ion Jalea este și realizatorul Mausoleului de la Mărășești. Acest monument a fost construit între anii 1923 – 1938. Inaugurarea a avut loc la data de 18 septembrie 1938.

 
În decursul carierei, Ion Jalea a fost distins cu titlul de Erou al Muncii Socialiste „cu prilejul aniversării a 50 de ani de la constituirea Partidului Comunist Român, pentru merite deosebite în domeniul științei, artei și culturii” și cu medalia de aur „Secera și ciocanul”, „cu prilejul aniversării a 50 de ani de la constituirea Partidului Comunist Român, pentru merite deosebite în domeniul științei, artei și culturii”, ambele distincții fiind acordate la data de 4 mai 1971.
 
Un număr mare din sculpturile tulceanului se regăsesc în secția Muzeului de Artă Constanța, denumită Muzeul Memorial „Ion Jalea”. Aceasta a fost inaugurată în anul 1968, fiind realizată pe baza donațiilor artistului. Conține 227 de lucrări, din care 119 intrate în patrimoniu în 1985.
 
Ion Jalea s-a stins din viață la vârsta de 96 de ani, pe 7 noiembrie 1983.
 
Pe 19 martie 2009, președintele României, Traian Băsescu a efectuat o vizită la Curtea de Justiție a Comunităților Europene, ocazie cu care a avut loc ceremonia de inaugurare a copiei în bronz a operei de artă "Arcaș odihnindu-se", sculptură de Ion Jalea, donație a statului român către Curtea de Justiție din Luxemburg.
 

Citește și:
#citeșteDobrogea Ion Jalea – sculptor dobrogean

Ion Jalea (1887-1983)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii