Ion Pacea, pictorul a cărui artă a fost expusă la Constanța și în mari orașe din străinătate
Ion Pacea, pictorul a cărui artă a fost expusă la Constanța și în mari orașe din străinătate
06 Sep, 2023 17:00
ZIUA de Constanta
1853
Marime text
- Ion Pacea s-a făcut remarcat printr-o serie dedicată genului clasic al picturii precum: peisaje, naturi moarte, marine, interioare
- Și-a construit o carieră solidă având mai multe expoziții personale și colective, arta sa putând fi admirată și la Constanța, la Muzeul de Artă
- Cariera lui Ion Pacea a fost încoronată cu mai multe premii importante atât la nivel național, cât și la nivel internațional. În anul 1963, el a obținut Premiul „Ion Andreescu” al Academiei Române, peste doi ani primea Premiul pentru pictură, iar în 1967, pictorul era decorat cu Marele Premiu al UAP (Uniunea Artiștilor Plastici din România)
Ion Pacea s-a născut într-o zi de 7 septembrie 1924, în Choropani, Grecia, fiind considerat unul dintre cei mai mari coloriști ai picturii române moderne.
Regretatul pictor este membru de onoare al Academiei Române.
Ion Pacea s-a făcut remarcat printr-o serie dedicată genului clasic al picturii precum: peisaje, naturi moarte, marine, interioare.
El și-a făcut studiile la Academia de Belle – Arte și la Academia Liberă „Guguianu”, unde i-a avut ca profesori pe Camil Ressu, Jean Alexandru Steriadi și Alexandru Ciucurencu.
În anul 1947, pictorul a debutat la Salonul Oficial din București.
Și-a construit o carieră solidă având mai multe expoziții personale și colective, arta sa putând fi admirată și la Constanța, la Muzeul de Artă.
El a expus și în străinătate, în orașe precum: Paris, Berlin, Praga, Dresda, Edinburgh, Washington, Munchen, Moscova, Sofia etc.
Cariera lui Ion Pacea a fost încoronată cu mai multe premii importante atât la nivel național, cât și la nivel internațional. În anul 1963, el a obținut Premiul „Ion Andreescu” al Academiei Române, peste doi ani primea Premiul pentru pictură, iar în 1967, pictorul era decorat cu Marele Premiu al UAP (Uniunea Artiștilor Plastici din România).
De asemenea, a fost distins și cu Ordinul Meritul Cultural clasa a II-a, în anul 1971, „pentru merite deosebite în opera de construire a socialismului, cu prilejul aniversării a 50 de ani de la constituirea Partidului Comunist Român”.
Pe lângă pictură, Ion Pacea a fost atras și de actorie și ocazional a fost parte din distribuția filmelor românești. A avut și rolul principal în filmele „De trei ori București” (1968) și „Bietul Ioanide” (1980) al regizorului Dan Pița.
Ion Pacea a murit pe 13 august 1999, în București.
Citește și:
#DobrogeaAcademică 95 de ani de la naşterea pictorului Ion Pacea, membru de onoare al Academiei Române
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii