Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:03 21 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ionel Mătăsăreanu, pictorul „adoptat” de Constanța și inspirat de mare

ro

22 Mar, 2024 17:00 1323 Marime text
  • Pictorul a rămas în amintirea constănțenilor ca o fire boemă dedicată în totalitate muncii sale și indiferent față de orice valorare materială, onoruri sau dovezi de recunoaștere a talentului său incontestabil
 
Ionel Mătăsăreanu este originar din orașul Oravița, județul Caraș – Severin, venind pe lume într-o zi de 23 martie 1929.
 
În perioada anilor `60, după ce a absolvit studiile superioare, Ionel Mătăsăreanu a ajuns la Constanța, oraș de care a rămas legat până la sfârșitul zilelor și unde și-a desăvârșit cariera artistică.
 
Studiile le-a făcut la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, secția Pictură. Aici a fost îndrumat de Alexandru Ciucurencu și Conreliu Baba și a coleg cu Ionel Sălișteanu și Traian Brădean, pictori de anvergură la rândul lor.
 
Pictorul a rămas în amintirea constănțenilor ca o fire boemă dedicată în totalitate muncii sale și indiferent față de orice valorare materială, onoruri sau dovezi de recunoaștere a talentului său incontestabil. O dovadă a modestiei artistului este că a refuzat pensia specială ce i s-ar fi cuvenit în calitate de membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Constanța.
 
Ionel Mătăsăreanu a fost un pictor inspirat de mare, lucrările lui abordând cel mai des această temă. Deși avea o afinitate și pentru religie, rar a realizat picturi care să aibe legătură cu domeniul.
 
El a prețuit foarte mult munca pe care a depus-o, tablourile sale având o valoare sentimentală foarte mare. De aceea, se despărțea cu greu de ele, iar când se întâmpla să o facă, le vindea la prețuri infime, demonstrând din nou dezinteresul față de lucrurile materiale.
 
Ionel Mătăsăreanu a fost numit cetățean de onoare al municipiului Constanța în 2002.
 

Zece ani mai târziu, Ionel Mătăsăreanu primea o plachetă de aur, în cadrul evenimentului „10 pentru Cultură”. Distincția a fost înmânată ca semn de recunoaștere pentru întreaga activitate și pentru serviciile aduse Constanței.
 
Artistul a încetat din viață pe 10 ianuarie 2015, la Constanța.
 
Citește și:
Constanța culturală Ionel Mătăsăreanu, geniul boem, îndrăgostit de mare 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii