Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:43 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

"IPS Teodosie a fost unul dintre cei mai buni elevi ai mei"

ro

23 Jun, 2008 00:00 2582 Marime text
1214163091.jpg

Interviu acordat de prof. Dr. Cezar Vasiliu

Unul dintre cei mai renumiti preoti ortodocsi din lume si membru al Academiei Romano-Americane, prof. Dr. Cezar Vasiliu, a sustinut la Cercul Militar din Mangalia o conferinta intitulata "Sfinti si Sfintenie - Mitropolitul Nifon al II-lea al Tarii Romanesti, primul canonizat in Romania". Cu aceasta ocazie, prof. Dr. Cezar Vasiliu ne-a oferit cateva amanunte despre situatia Bisericii Ortodoxe Romane din Canada, dar si despre discipolii dobrogeni pe care i-a avut de-a lungul timpului.

Spuneti-ne cateva cuvinte despre prof. dr. Cezar Vasiliu, un obisnuit al Mangaliei si membru de onoare al Clubului Artelor "Solteris".


Pentru cititorii dumneavoastra, trebuie sa spun ca sunt profesor de istorie a crestinismului la Facultatea de Teologie a Universitatii Sherbrooke din Montreal, Canada, unde am infiintat o sectie ortodoxa, la care avem in pregatire primii doctoranzi. Am facut liceul si seminarul de teologie in Romania, apoi cursurile de licenta terminate in 1963, trei ani de doctorat si o bursa la Vatican. In 1984, dupa ce am fost secretar al Episcopiei Romane din Paris, am cerut azil politic in Franta. In 1985 am venit in Vancouver, unde am predat limba italiana la facultatea de aici. Din 1998 sunt la Facultatea din Sherbrooke din Montreal. La Mangalia vin pentru a treia oara, este un oras minunat, iar eu sunt membru de onoare al Clubului Artelor "Solteris". Desi ma simt bine aici, ma voi intoarce in Canada pentru a milita pentru unirea celor doua parohii de acolo - Episcopia Ortodoxa Romana din America si Canada si Biserica Ortodoxa Americana.

Se spune despre romani ca sunt mai putin uniti decat alte popoare, ale caror cetateni se stabilesc in tari straine. Este adevarat acest lucru si in ceea ce ii priveste pe romanii din Canada?


Romanii sunt uniti in Canada, la fel ca si America. Vor fi si mai uniti daca cele doua episcopii ortodoxe din America si Canada se vor uni la randul lor. Noi asteptam ca acest lucru sa se intample fie in toamna acestui an, fie la inceputul anului viitor. In 1993 cei doi episcopi ai celor doua parohii s-au intalnit si au semnat o declaratie comuna in care se afirma dorinta de unitate canonica intre cele doua episcopii si erau reabilitati episcopul Policarp si arhiepiscopul Valerian. Exista deja 3-4 parohii unde se slujeste numai in limba engleza, iar de pe frontispiciul bisericii a fost sters cuvantul "romana", figurand numai "Ortodox Church". Insa, daca aceasta unitate va avea loc, credinciosii celor 39 de biserici ortodoxe din America si Canada - din care noua sunt biserici romanesti - nu vor avea decat de castigat in ceea ce priveste credinta lor si spiritul romanesc.

Printre discipolii dumneavoastra se numara mai multe nume binecunoscute credinciosilor dobrogeni. Spuneti-ne cateva dintre acestea.


Printre studentii mei, care acum sunt unii dintre stalpii credintei ortodoxe din zona Dobrogei se numara preotul protopop al Mangaliei, Iulian Rotaru, preotii Aurel Bolba si Petre Restantia, tot din Mangalia, preot Anghel Dincu, preotul Vasile Gurita, din Eforie, dar si IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Despre acesta nu pot avea decat cuvinte de lauda: a fost sef de promotie, unul dintre cei mai buni elevi ai mei, care a reusit sa obtina doua doctorate.

Preotii pot candida, mai nou, la consiliile locale. Ce parere aveti despre imixtiunea politicului in religie si invers?


Religia ar fi bine sa nu se amestece cu politicul. Fiecare isi are rostul ei, dar nu trebuie sa se intrepatrunda prea mult. Spiritualul nu are aproape nimic de a face cu politicul, asa ca ar fi mai bine politicienii si preotii sa isi vada fiecare de locul sau.

Scris de: {autor}Mihaela Marin-DUBEI{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii