Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:09 07 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Istoria presei din Romania, de la origini pana in prezent

ro

27 Mar, 2008 00:00 3081 Marime text
1206566217.jpg

Primul dictionar in date al presei romanesti, lucrare unica in domeniu, are menirea de a salva si a conserva patrimoniul publicistic existent

In perioada 28 - 30 martie, la Castelul Macea, de langa Arad, se vor desfasura lucrarile primului Congres National de Istorie a Presei. Manifestarea este organizata de Asociatia Romana de Istorie a Presei (ARIP) si Universitatea de Vest Vasile Goldis din Arad. Conf. univ. dr. Aurelia Lapusan va reprezenta Universitatea Ovidius, dar si filiala Dobrogea a ARIP, a carei presedinta este. De asemenea, conf. univ. dr. Aurelia Lapusan este si secretarul stiintific al Asociatiei, la nivel national. Aceasta va prezenta, in cadrul congresului, lucrarea "90 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania. Marturii istoriografice in presa Dobrogei".

Care este importanta primului Congres National de Istorie a Presei?


Congresul reuneste oameni din toate colturile Romaniei. Este pentru prima data cand, pe acest subiect - Istoria Presei -, oamenii isi dau mana pentru a studia unitar, dupa reguli stiintifice, aceasta disciplina. Miza stiintifica a reuniunii o presupune discutarea si definitivarea metodologiei de lucru pentru proiectul "Istoria presei din Romania in date", initiat si coordonat de conf. dr. Marian Petcu, de la Universitatea din Bucuresti. Discutam inclusiv despre modul in care se va preda, unitar, Istoria Presei in universitatile de profil. De asemenea, congresul este un prilej pentru comunicarile stiintifice din diverse domenii ale Istorii Presei.

Cu ce lucrare stiintifica veti participa la Congres?


Sa nu uitam ca, pe 27 martie, se implinesc 90 de ani de la Unirea Basarabiei cu Tara. De aceea voi prezenta comunicarea stiintifica "90 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania. Marturii istoriografice in presa Dobrogei". Am descoperit in presa articole superbe, in care publicistii din Dobrogea au participat la actul Unirii de la Chisinau. Este o istorie extraordinara.

Cine face parte din echipa care lucreaza la "Istoria presei in date"?


In proiect, s-a reusit, pana in acest moment, includerea a 114 specialisti din 68 de institutii - nu numai profesori universitari, dar si bibliotecari, arhivisti, oameni de specialitate, istorici. Un aport serios il au si studentii. Cei care fac lucrari de licenta pe studii monografice sunt antrenati in cercetare, prin aducerea unor informatii noi in domeniu.

Care este valoarea acestui amplu dictionar?


Proiectul primului dictionar in date al presei romanesti - o lucrare monumentala, unica in istoria presei noastre - are scopul de a salva si a conserva patrimoniul publicistic de care dispunem. Pana acum a existat doar un dictionar de presa literara, iar de acum incolo, prin eforturile noastre, incercam sa adunam, la munca cercetatorului Ion Hangiu, tot ce a fost tinut la secret, tot ce a fost interzis in presa comunista. Dictionarul va aduce in discutie si evenimente cu trimitere la specialisti. Este un proiect mult mai amplu. Speram ca in doi ani sa-l finalizam. Pana atunci, se munceste in colective. Aceasta este cea de-a treia intalnire de lucru si ne propunem, in vara, sa avem o noua intrunire, pentru a centraliza tot ceea ce s-a lucrat. Dorim ca acest proiect sa aiba sprijinul Academiei Romane.

Exista dificultati in ceea ce priveste studiul presei locale?


S-au facut fragmentar studii asupra presei, in conditiile in care mai ales presa locala a suferit din cauza modului de conservare a colectiilor, de centralizare in anumite zone. Referindu-ne doar la Dobrogea, o mare parte din colectiile noastre se afla inca la Sibiu, la Biblioteca Astra, si este foarte grea recuperarea lor.

Cand s-a constituit filiala Dobrogea a ARIP?


Prima filiala a Asociatiei Romane de Istoria Presei care s-a constituit a fost filiala Dobrogea, in 2007, cu un aport de capital moral deosebit, dat de Biblioteca Judeteana IN Roman, si cu colaborarea filialei Dobrogea a Arhivelor Nationale. Ne sustine in mod benefic Academia Oamenilor de Stiinta din Romania, filiala Dobrogea. La Constanta, reusim sa facem revista asociatiei, de valoare nationala, aflata la cel de-al treilea numar. Revista se va lansa la Arad.

Ce loc ocupa presa locala in cadrul acestei lucrari?


Presa locala este fascinanta. Trebuie sa-i acordam un spatiu special. Pana acum a fost aproape necunoscuta. Adaugam la cercetarile noaste toata presa din Cadrilater, care acum se inventariaza, presa minoritatilor - un domeniu insuficient cunoscut, facem traduceri din publicatiile care sunt in limbile etniilor. Avem in vedere aproximativ 600 de titluri, insumand si Tulcea, si date despre nenumaratele evenimente legate de publicisti sau despre congresele care s-au tinut in Romania. De exemplu, in 1934 a fost un mare congres al presei de provincie, care s-a tinut la Constanta. A adus elita publicistilor romani, sub auspiciile Dobrogei June - liderul presei locale la acel moment. Dictionarul va aduna tot ceea ce s-a produs in Romania. Noi vorbim de o istorie a presei in functie de hotarele Romaniei, in toate perioadele istorice.

Scris de: {autor}Mirela STINGA {/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii