Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:55 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Istoricul dobrogean, Virgil Coman, a trecut în lumea celor drepți, în urmă cu cinci ani

ro

05 Aug, 2021 00:00 3460 Marime text

 
  • Virgil Coman a fost un istoric, arhivist și talentat publicist dobrogean. Astăzi se împlinesc cinci ani de când inima sa a încetat să bată.  
Virgil Coman s-a născut, în ajun de Crăciun, pe 24 decembrie 1973, la Medgidia. Între 1993-1997 a fost student al Facultății de Istorie și Științe Administrative, specializarea Istorie, la Universitatea „Ovidius“.  După absolvire, a ocupat postul de profesor de istorie la Grupul Școlar „Ioan N. Roman“, până în 2003, an în care a devenit șeful Serviciului Județean Constanța al Arhivelor Naționale.

În 2005, și-a finalizat studiile doctorale în cadrul Facultății de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași, cu teza „Din istoria românilor sud-dunăreni în prima jumătate a secolului al XX-lea. Meglenoromânii“.
Istoria i-a fost prietenă de la început până la sfârșit. Captivat de toate lucrurile pe care le afla în timpul cercetărilor, a căutat să transmită informația. Astfel, a scris cărți, documentare, ba chiar a prezentat și o emisiune Tv, „Călător printre dosarele vremii“,  în care puncta momentele importante ale istoriei naţionale şi a celei locale, cu invitaţi de seamă.

De-a lungul vieții, a organizat şi a participat la sesiuni de comunicări ştiinţifice naţionale şi internaţionale din domeniul istoriei. În urma acestora, a reușit să creeze studii și articole pe care le-a publicat în culegeri de studii și reviste de specialitate atât în țară, cât și peste hotare.

Este autorul lucrării „Aromânii şi meglenoromânii din Banat (1945-1951). Demografie, societate, izvoare“. Cartea a fost lansată postum, în anul 2016. Este coautor şi coordonator pentru 19 volume de studii şi numele său semnează peste 100 de articole publicate în diverse culegeri de studii, periodice, ziare etc.

Pe data de 5 august 2016, la nici 43 de ani, s-a stins fulgerător din viață, în urma unui infact, în timp ce se afla la o lansare de carte.

Fiind un pasionat al plaiului natal, pe 17 august 2017, i-a fost oferit post-mortem titlul de cetățean de onoare al județului Constanța și titlul de cetățean de onoare al municipiului Constanța.

De altfel, pe 22 septembrie 2017, s-a inaugurat galeria de artă din pasajul pietonal de la Tomis Mall, galerie care i-a purtat numele. Panglica de inaugurare a fost tăiată de copiii săi, Teo și Maria. Restul familiei a fost prezentă la înmormântarea mamei lui Virgil Coman, care nu a putut să îndure pierderea fiului.


Pe 23 noiembrie 2017, în cadrul evenimentului #sărbătoreșteDobrogea, cotidianul ZIUA de Constanța i-a acordat, post-mortem, distincția „Meritul Dobrogean“ şi medalia comemorativă „Remus Opreanu“.
 
Citește și:

Constanța. Va fi lansată cartea lui Virgil Coman, „Aromânii și meglenoromânii din Banat”. Emoționanta poveste a cărții
 
Virgil Coman - istoric, arhivist şi talentat publicist
 

#citeșteDobrogea: Virgil Coman ar fi împlinit astăzi 47 de ani!
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii