Jocul miraculos al „Infantelor” lui Ioan Iacob, la Muzeul de Artă Constanța
Jocul miraculos al „Infantelor” lui Ioan Iacob, la Muzeul de Artă Constanța
27 Sep, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
4343
Marime text
Până pe 23 octombrie 2021, puteți admira, pe simezele Muzeului de Artă Constanța, expoziția prestigiosului artist româno-german Ioan Iacob.
Vernisajul evenimentului având în centru infante și chipuri feminine eterice, schiţate sumar, înconjurate de lumini şi de aure misterioase, a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, când autorul lucrărilor a venit la Constanța, însoțit de curatorul expoziției, Raluca Băloiu.
S-a evocat, în deschidere, contribuția Doinei Păuleanu - cea căreia îi este dedicată expoziția - la îmbogățirea patrimoniului cultural dobrogean. Regretatul critic de artă a fost adus în memoria publicului de către Lelia Rus, actualul director al muzeului.
Istoricul de artă Raluca Bădoiu a vorbit apoi despre lucrările lui Ioan Iacob și despre influențele baroce pe care pictura lui Diego Velázquez le-a exercitat asupra întregii serii de Infante a artistului român.
Plecat din tinerețe în Germania, unde a studiat la Academia din Düsseldorf, una dintre cele mai bune universități de artă din lume, Ioan Iacob a avut șansa să lucreze în același atelier unde pictase și Paul Klee, profesor acolo, cu ani în urmă. S-a lansat spectaculos, încă din facultate, printr-o expoziţie, un mare premiu şi o bursă, devenind asistentul lui Gotthard Graubner, unul dintre marii colorişti ai lumii.
Despre culoare și avatarurile sale, ne-a vorbit pictorul și la vernisaj, dezvăluind din secretele artei sale, din detaliile lucrului cu penelul, din sentimentul tulburător în fața pânzei și a nesfârșitelor provocări pe care artistul le metamorfozează în materie picturală.
„Pictorul trebuie să tacă și să picteze”, a mărturisit artistul, care s-a dovedit totuși un excelent vorbitor, cu un discurs fascinant și o modestie pe care o au doar adevăratele valori.
Pasionat încă din perioada studiilor de tema naturilor statice, Iacob s-a apropiat în ultimii ani de tema Infantelor, o obsesie mai veche, materializată pe pânze începând cu 2018. Reinterpretate postmodern, după Infantele lui Velázquez, pictorul spaniol de secol XVII, personajele sunt transpuse – integral sau fragmentar - în tablouri augmentate de 1mx1,30m sau în panouri curatoriale a câte două, patru sau nouă pânze.
Tema Infantelor este – așa cum mărturisea artistul - mai degrabă un pretext pentru a așeza culoarea pe pânză, pentru a o face să trăiască și să pulseze ca materie sensibilă. „Doar în plasma culorii mă simt ca acasă. Lucrez la mai multe pânze concomitent, în impasto, niciodată alla prima. Aplic culoarea până când motivul este estompat, după care revin luni de zile sau chiar ani asupra unui singur tablou.”
Vă invităm să vizitați expoziția de la Muzeul de Artă Constanța și să vă bucurați de magia pânzelor unde se împletesc abstractul şi figurativul, lumina și umbrele, o lume ce se destramă și se recompune continuu, într-un joc miraculos de formă și culoare.
Sursa foto: ZIUA de Constanța
Citește și:
Tulcea culturală Muzeul din cartier
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii