La mulți ani, Melania Cuc, jurnalista care a înființat două publicații la Medgidia și Cernavodă
La mulți ani, Melania Cuc, jurnalista care a înființat două publicații la Medgidia și Cernavodă
22 Jun, 2023 00:00
ZIUA de Constanta
1799
Marime text
- De numele Melaniei Cuc se leagă înfiiințarea publicațiilor „Gazeta de Cernavodă” și „Gazeta de Medgidia”, pe care le-a coordonat
- În anul 1987, ea a primit Premiul revistei „Cântarea României” pentru poezie, la concursul național de poezie Panait Cerna, Tulcea
- În decursul anilor, ea a lucrat pentru diverse publicații atât din țară, cât și din străinătate, precum: „Vatra Veche” din Târgu Mureș, „Boema” din Galați, „AGERO” din Stuttgart. De asemenea, ea a fost realizator de programe la TV Bistrița și AS TV Bistrița
Născută la data de 22 iunie 1946, în județul Bistrița Năsăud, Melania Cuc este jurnalistă, membră în Uniunea Scriitorilor din România, în Societatea Ziariștilor din România, în Academia Artelor, Științei și Literaturii (Oradea) și în Asociația Scriitorilor de Limbă Română din Quebec.
Între anii 1959 – 1965, Melania Cuc a fost elevă la Școala Tehnică de Horticultură din Bistrița, apoi a urmat cursurile Universității Dalles din București, secția Literatura română și universală, pe care a absolvit-o în 1973.
În decursul anilor, ea a lucrat pentru diverse publicații atât din țară, cât și din străinătate, precum: „Vatra Veche” din Târgu Mureș, „Boema” din Galați, „AGERO” din Stuttgart. De asemenea, ea a fost realizator de programe la TV Bistrița și AS TV Bistrița.
Melania Cuc a debutat în publicistică la cotidianul „Făclia” din Cluj, în anul 1962. A fost redactor la editura „Bir Contact” București, secretar general de redacție la publicația „Curierul Sănătății” și redactor la „Flagrant”. În anul 1998 a devenit șef al subredacției „Transilvania de Nord” pentru săptămânalul TOP BUSINESS, apoi la cotidianul Răsunetul din Bistrița. Timp de 14 ani (1975 – 1989), Melania Cuc a colaborat cu Radio România. La această instituție a avut loc debutul ei radiofonic.
În literatură, ea a debutat în 1973, la „Luceafărul”, cu poemul „Plopii în Ardeal”. A publicat grupaje de poezie, eseuri și reportaje literare în: „Luceafărul”, „România Literară”, „Contemporanul”, „Flacăra”, „Femeia”, „Pentru Patrie”, „Tribuna Informația Bucureștiului”, „Litera Nordului”, „Convorbiri literare” etc.
De numele Melaniei Cuc se leagă înfiiințarea publicațiilor „Gazeta de Cernavodă” și „Gazeta de Medgidia”, pe care le-a coordonat.
Jurnalista a fost distinsă cu mai multe premii literare precum:
- Premiul Editurii Minerva pentru poezie, la Festivalul de literatură Moștenirea Văcăreștilor, Târgoviște – 1988;
- Premiul revistei Luceafărul la concursul de poezie George Coșbuc, Bistrița – 1988;
- Premiul revistei „Cântarea României” pentru poezie, la concursul național de poezie Panait Cerna, Tulcea – 1987;
- Diplomă de Excelență acordată de FER – Bistrița, pentru contribuția adusă în peisajul cultural artistic al județului Bistrița Năsăud;
- Diplomă de onoare pentru activitatea culturală deosebită, acordată de Casa de Cutlură a Municipiului Bistrița;
- Premiul pentru literatură „Romulus Guga” pentru volumul Graal, acordat de Direcția de Cultură Mureș – 2007 etc.
Amintim de câteva titluri ale volumelor pe care le-a publicat: „Peisaj lăuntric” (editura Litera, București, 1988); „Dincolo de jertfă și iubire” (editura Macarie, Târgoviște, 1991); „Impozit pe dragoste” (editura Macarie, Târgoviște, 1999); „Galaxii paralele” (editura G. Coșbuc, Bistrița, 2000); „Cinând cu Dracula” (editura Aletheia, Bistrița, 2003); „Căsuța cu povești” (editura G. Coșbuc, Bistrița, 2005); „Miercurea din cenușă” (editura ZIP, București, 2008); „Lebăda pe asfalt” (editura Anamarol, București, 2010); „Vara leoaicei” (editura ZIP, București, 2011); „Roșu cardinal” (editura Karuna, Cluj-Napoca, 2015); „Cei de pe apa zugului” (editura Vatra Veche, Tg. Mureș, 2018), „Triada” (editura Vatra Veche, Tg. Mureș, 2019) etc.
Pe lângă scris, o altă pasiune a Melaniei Cuc este pictura. Ea a avut mai multe expoziții personale în București, Sighișoara, Târgu Mureș sau Bistrița, dar și în afara României, în Londra sau Barcelona. Are lucrări în colecții personale din: România SUA, Canada, Italia, Israel, Germania, Ungaria.
Citește și:
Personalități Constanța Traian Brătianu împlinește 82 de ani. Carieră împărțită între presă, literatură și pedagogie
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii