La mulți ani, Nicu Covaci! Fondatorul trupei Phoenix împlinește 73 de ani!
La mulți ani, Nicu Covaci! Fondatorul trupei Phoenix împlinește 73 de ani!Astăzi, fondatorul și liderul formației Phoenix, Nicolae (Nicu) Covaci împlinește 73 de ani.
Nicu Covaci și Valeriu Sepi, fondatorii celei mai îndrăgite formații ce lua ființă în România în anul 1961 – PHOENIX, ambii absolvenți ai Facultății de arte, au fost, anul trecut, protagoniștii unei expoziții importante pentru orașul nostru, vernisată la Muzeul de Artă din Constanța – „Gestul în desen/Desenul pe pânză”, prilej cu care au răspuns invitației maestrului gravurii românești Florin Stoiciu.
Compozitor, cântăreț, chitarist, pictor și grafician român, Nicu Covaci s-a născut la Timișoara și este singurul copil al unei croitorese (Tamara) originară din Basarabia și al unui tată bănățean de lângă granița cu Serbia. A crescut fără tată până la vârsta de circa 11 ani, deoarece acesta a fost deținut politic la primul Canal Dunăre-Marea Neagră timp de aproximativ 10 ani.
A început de mic copil să ia lecții particulare de pian, acordeon și limbă franceză, germană și engleză. Mai târziu, după ce a învățat singur să cânte la muzicuță, a luat și lecții de chitară.
A urmat secția germană a școlii primare, secția română a școlii generale, liceul de arte plastice și Institutul de Arte Plastice din Timișoara.
Nicu Covaci a părăsit România în 26 octombrie 1976, stabilindu-se mai întâi în Olanda, apoi în Germania și în final în Spania.
În 2012, Covaci locuia în Moraira, Spania.
Covaci este și un iubitor al motocicletelor și al sportului, practicând, printre altele, atletismul, canotajul, karate, boxul, înotul și scufundatul sportiv.
Pe 23 noiembrie 2019 este lansată cartea „Nicolae Covaci – Pictorul”. Aceasta prezintă în premieră peste 100 de fotografii cu lucrări de pictură și sculptură realizate de-a lungul timpului de liderul Phoenix. Albumul este structurat în zece secțiuni și are 116 pagini. Pe lângă comentariile scrise ale lui Covaci, cartea include și 12 coduri QR, care conectează paginile volumului tipărit cu mediul online, fiind astfel prima carte hibridă (smart-book) din domeniul artelor plastice, publicată în România și, probabil, în lume.
Într-un interviu realizat de drd. Anastasia Stoiciu, anul trecut, maestrul Nicu Covaci mărturisea:
„Constanţa reprezintă pentru mine un templu spiritual, căci de la vârsta de 3 ani am fost ÎN FIECARE AN LA MARE, dus de mama mea, şi din anii 60 am cântat cu formaţia mea în fiecare vară 2-3 luni zi de zi sau noapte de noapte. Aveam, la vârsta de 11 ani, echipament de scafandru rusesc, cu arbaletă, şi prindeam şi prind şi astăzi, căci sunt scafandru cu diplomă, chefali sau alţi peşti. La 10 metri sub apă nu mai ai datorii, nu te fugăreşte nimeni, eşti doar tu cu respiraţia ta şi te poţi regăsi, un lucru care este foarte necesar astăzi.
Iubesc marea şi iubesc Constanţa.
Îi urez acestui oraş deosebit să aibă puterea să reziste concurenţei internaţionale, să devină curat, liniştit şi să ofere o zonă nu doar comercială, dar şi spirituală celor ce caută şi au nevoie de aşa ceva”.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp