Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:47 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La mulți ani, Sorin Marcel Colesniuc!

ro

01 Aug, 2017 16:07 3241 Marime text



În prima zi a lunii august, e sărbătoare în templul muzei Clio: un dedicat slujitor al său de la țărmul Pontului Euxin își sărbătorește ziua de naștere! Este vorba despre șeful Muzeului de Arheologie „Callatis“ din cadrul Complexului Cultural Mangalia, cercetătorul științific dr. Sorin Marcel Colesniuc, care împlinește astăzi 49 de ani.


Din 2009, de când a devenit director al Muzeului de Arheologie „Callatis“ din Mangalia până în prezent, când ocupă funcția de șef al instituției de cultură, dr. Sorin Marcel Colesniuc se dedică promovării activităților culturale din acest spațiu încărcat de istorie.

Printre realizările cu care se mândrește, pe bună dreptate, se numără aducerea în țară, acolo unde îi era locul, la Mangalia, a singurului papirus descoperit în Europa. „În anul 2009, când am devenit directorul Muzeului de Arheologie «Callatis» Mangalia, mi-am propus să regăsesc şi să readuc în ţară singurul papirus antic descoperit în ţara noastră, artefact considerat pierdut, timp de 52 de ani, de către toţi oamenii de ştiinţă din România. Subliniez că realizarea acestui obiectiv nu ar fi fost posibilă fără susţinerea lui dr. Ion Pâslaru“, spunea şeful Muzeului „Callatis”, dr. Sorin Marcel Colesniuc. Valorosul artefact a fost preluat de la Centrul de restaurare ştiinţifică „I.E. Grabar” din Moscova şi a fost adus la Mangalia, pe 22 august 2011, în cadrul unei ceremonii-eveniment.

Această „epopee“ a aducerii în țară a valorosului artefact, descoperit la Mangalia, în anul 1959, într-un sarcofag datând din secolele IV-III î.Ch., a făcut subiectul cărții: „Istoria singurului papirus descoperit în România“ (2013). Cercetătorul și-a pus semnătura pe alte șapte volume: „Evoluția din decembrie 1989. Valoarea libertății (2013), a cărei apariție a coordonat-o împreună cu drd. Ovidiu Mihalache, „Cultura Zau“ (2014), care reprezintă teza sa de doctorat, „Studii de preistorie. Zona pontică“ (2013), volum colectiv coordonat împreună cu dr. Gabriel Talmațchi de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și dr. Todor Dimov de la Muzeul de Istorie din Dobrici, Bulgaria, „Kallatida“ (2013), tom coordonat cu dr. Ion Pâslaru și dr. Todor Dimov, „Ionășeni - satul meu natal. Întâlnirea Fiii satului. 11 mai 2014“ (2015), „O istorie a orașului Cernavodă“ (2015), coautor împreună cu jurnalistul Adrian Cârlescu, „În amintirea unui istoric român - Nicolae Ciachir“ (2016), coordonat împreună cu prof. dr. Nicoleta Ciachir.

De asemenea, istoricul a publicat peste 70 de articole în reviste ştiinţifice de specialitate, printre care amintim: „Pontica“, „Materiale și cercetări arheologice, studii și cercetări de istorie veche şi arheologie“, „Anuarul Muzeului Marinei Române“, „Cronica cercetărilor arheologice din România“. La acestea se adaugă peste 300 de articole de istorie și interviuri în reviste de cultură precum: „Arma Pontică“, „Solteris“, „Marina Română“ și „Datina“.

Sursă foto: ZIUA de Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii