Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:21 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La Teatrul „Oleg Danovski“ Concertul inaugural al stagiunii 2017-2018, o pledoarie pentru cultură, credință și iubire

ro

16 Sep, 2017 16:20 3178 Marime text


Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“ a deschis stagiunea 2017-2018, vineri, 15 septembrie, cu un concert extraordinar, sub conducerea muzicală a lui Florin Totan. 

Carismaticul dirijor și-a asumat și rolul de prezentator al programului concertului. Conform obiceiului său, a deschis programul cu o lucrare de Wolfgang Amadeus Mozart, uvertura la opera „Cosi fan tutte“.
 

„Am deschis programul, ca întotdeauna, cu o lucrare mozartiană, pentru că, pentru mine, Mozart este începutul și sfârșitul muzicii, este centrul universului meu spiritual și muzical“, a spus, la finalul concertului, Florin Totan.


Invitatul-surpriză al serii a fost tânărul violonist Sebastian Tegzeșiu, care a interpretat „două piese ușoare, lejere, delicate, suave“: „Liebesleid“, de Fritz Kreisler și „Thaïs“, de Jules Massenet.

În programul plin de vervă, presărat cu informații interesante, s-au regăsit și lucrări de Georges Bizet (oferite, în special, la bisuri), dar și frumoasa suită „Spartacus“ a lui Aram Haciaturian, folosită ca fundal sonor al filmului „Linia maritimă Onedin“.
 

„Pentru mine, Enescu este absolutul nostru muzical“


În plin Festival „George Enescu“, eveniment cu tradiție ce se desfășoară în capitală, între 2 și 24 septembrie, melomanii de la Marea Neagră s-au bucurat să asculte Rapsodia a II-a, compusă de marele muzician român.
 

„Cele două Rapsodii ale lui Enescu sunt, după cum bine știți, cunoscute în toată lumea. Sunt cele mai cunoscute piese românești în întreaga lume, mai ales, Rapsodia I pentru că e mai spectaculoasă. Dar eu am ales Rapsodia a II-a, pentru că este esență de românism. Aici e cuprinsă toată ființa românească, aici este ethos românesc, aici este bunătatea, modestia și căldura lui Enescu, aici este contopirea cu natura. Pentru mine, Rapsodia a II-a, de Enescu, este punctul culminant al muzicii românești și un punct culminant al culturii românești. Pentru mine, Enescu este absolutul nostru muzical“, a spus Florin Totan.

 

Dirijorul și-a presărat discursul și cu îndemnuri către lectură și spiritualitate.
 

„Mântuiți-vă prin cei doi «C» esențiali pentru devenirea noastră ca ființe. «C» de la Credință, în Domnul nostru Iisus Hristos și «C» de la Cultură. Și observați că unind acești doi «C» se formează o inimă. Acesta este liantul dintre credință și cultură: dragostea, iubirea. Încercați să meditați la acest lucru. (...) Am făcut acest concert pentru a convorbi cu dvs., deoarece astăzi nu mai citește nimeni. Nici fiul meu nu citește. E altă generație, dar asta nu-l scuză cu nimic. Întorceți-vă la lectura cea mântuitoare și mai lăsați telefonul și laptopul  împătimitoare“.


Despre melomanii tomitani acesta a spus că formează un public avizat, care apreciază valoarea și interpretarea de înaltă ținută.
 

„Acesta este un tip de concert pe care eu îl numesc concertul Colțea. De ce concertul Colțea? Pentru că a luat ființă acum opt ani la concertele festivalului «Simfonii de vară», organizate în părculețul Colțea de la Universitatea din București. Acolo am început să comentez concertele și să dau informații nu doar despre compozitori și lucrări, ci și informații de cultură generală sesizând faptul că nu mai citește nimeni în România astăzi. Și atunci, acest tip de concert pe care l-am adus în seara aceasta (n.r. - vineri seară) la dvs., la Constanța, îl duc la București, la Iași, la Baia Mare, la Bacău. Lumea este entuziasmată pentru că are informații de cultură generală“, a spus, la finalul concertului, dirijorul Florin Totan.

 

Duminică, poveste de iarnă în pași de dans

La Teatrul „Oleg Danovski“, stagiunea continuă duminică, 17 septembrie, de la ora 19.00, cu baletul „Crăiasa zăpezii“, pe muzica lui Jean Sibelius și Edvard Grieg, distins, în decembrie 2016, la cea de-a IV-a ediție a Galei Premiilor Operelor Naționale de la București, cu premii pentru: cel mai bun spectacol de balet clasic al stagiunii 2015-2016, cel mai bun coregraf - Horațiu Cherecheș și cele mai bune decoruri - Natalia Kornilova.


În rolul titular va evolua japoneza Mayu Takahashi, Gretchen va fi interpretată de Irina Ganea-Mihaiu, iar Adrian Mihaiu îl va întruchipa pe Karl.

Sursă foto: ZIUA de Constanța

Citeşte şi: 

Pe 15 septembrie. Teatrul „Oleg Danovski“ deschide stagiunea 2017-2018 cu un concert extraordinar
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii