Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:07 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lansare de carte a Prof. Univ Dr. Tasin Gemil Eveniment de anvergură culturală, istorică dar și cu valențe geopolitice!

ro

09 Oct, 2022 15:22 1833 Marime text

 
Sâmbătă, 8 octombrie 2022, profesorul universitar Dr. Tasin Gemil de la Universitatea Babeș - Bolyai din Cluj-Napoca, și-a lansat o nouă lucrare dedicată relațiilor interetnice dintre tătari, turci și români. 
 
  • Tasin Gemil - Profesor Universitar la Universitatea Babeș - Bolyai din Cluj-Napoca, istoric și fost deputat român în legislatura 1992-1996. A fost ambasador al României în Azerbaijan (1998 - 2003) și Turkmenistan (2004-2007).
  • Tasin Gemil s-a născut pe 21 septembrie 1943, la Medgidia.
  • A urmat studiile superioare la Iași. În anul 1970 devine cercetător la Institutul de Istorie și Arheologie ,,A. D. Xenopol" din Iași, urmând ca în anul 1976 să își obțină doctoratul în istorie.
  
Lucrarea „Tătarii - Relații cu otomani și români” este un compendiu bogat de date tipărit sub egida Presa Universitară Clujeană și editat de Institutul de Turcologie din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și susținut de Aurora Mamaia S.R.L. și de Asociația „Saladin Agiacai”



La eveniment au fost prezenți Dr. Ernest Oberlander - Târnoveanu - Directorul general al Muzeului Național de Istorie a României - București, pe Dr Ovidiu Cristea - Directorul Institutului de Istorie „Nicolae Iorga” de pe lângă Academia Română – București, Prof. Univ. Dr. Călin Felezeu de la Universitatea Babeș - Bolyai din Cluj-Napoca și deasemenea Prof. Ekrem Gafar din Medgidia și bineînțeles amfitrionul Prof. Univ Dr. Tasin Gemil.
 
Evenimentul de lansare a fost completat de prezența  Consulului Republicii Turciei la Constanța  Emre Yurdakul și a Consilierului educațonal de la Ambasada Republicii Turcia  Prof. Dr. Serpil Murtezaoglu.




Lansarea acestei lucrări-compendiu nu are loc poate întâmplător intr-un moment important al războiului din Ukraina, mai exact explozia de la Podul Kerci al Crimeei. Istoria poporului tătar fiind un șir de încercări de redefinire geopolitică a acestei nații atât de greu încercate în istorie prin războaie de cucerire cum este cel de azi din Ukraina.
 

După ce, în debutul evenimentului, au vorbit Meryem Mambet – reprezentanta asociației „Saladin Agiacai” și domnul Profesor Ekrem Gafar din Medgidia în calitate de fost coleg dascăl al autorului, au intervenit pe rând și ceilalți eminenți profesori.

Dr. Ernest Oberlander - Târnoveanu - Directorul general al Muzeului Național de Istorie a României - București


 
A luat cuvântul Dr. Ernest Oberlander - Târnoveanu - Directorul general al Muzeului Național de Istorie a României – București care a subliniat că volumul Profesorului Tasin Gemil are o viziune largă asupra etniei sale,
nu se rezumă la zona Dobrogei iar mesajul carții este foarte important, el privind rădăcinile tătarilor dar și evoluția post-crimeeană a acestei etnii care este o comunitate atât de vie , atât de atașată de trecut dar cu privirea spre viitor Au reușit in maxim 200 de ani să străbată un drum care i-a făcut cu succes importanți în istoria mondială
Dl Tasin e un mare român deasemenea ținând la poporul din care face parte la fel de mult ca la nația din care se trage. Cartea este o contribuție esențiala nu numai la istoria româniei dar și a întregii Europe de Sud-Est.
 
Dr. Ernest Oberlander a mai mărturisit că apropierea de Prof. Tasin Gemil i-a inspirit idea înființării unui Muzeu al Tătarilor din România, idee ce speră să fie realizată curând.


Dr, Ovidiu Cristea - Directorul Institutului de Istorie „Nicolae Iorga” de pe lângă Academia Română



A luat apoi cuvântul Dr. Ovidiu Cristea - Directorul Institutului de Istorie „Nicolae Iorga” de pe lângă Academia Română - București. Dl. Ovidiu Cristea este constănțean, cercetător științific grad I, doctor în istorie, renumit istoric al Evului Mediu românesc, al legăturilor dintre spațiul Marii Negre și cel al puterilor creștine din veacul al XV-lea, cu precădere Veneția, ocupă funcția de director al Institutului de Istorie „Nicolae Iorga” din anul 2012.
 
Dânsul a accentuat calitatea extraordinară a caracterului uman al domnului Profesor Gemil, care a ajutat mereu Institutul de Istorie pe care Cristea îl conduce. 
Acest istoric important este dublat de un om cu un caracter aparte care a ajutat mereu institutul N. Iorga. Cartea este importantă pentru că acoperă o perioadă de timp foarte largă și cred că generațiile următoare de istorici vor avea în această lucrare un punct de reper și o sursă de informație

Prof. Univ. Dr. Călin Felezeu de la Universitatea Babeș - Bolyai din Cluj-Napoca

Despre Tasin Gemil a vorbit în continuare colegul său Prof. Univ. Dr. Călin Felezeu de la Universitatea Babeș - Bolyai din Cluj-Napoca.
 
Momentul e foarte important pentru că am avut mereu o slăbiciune pentru comunitatea tătarlor. Au fost cel mai oropsit popor din istorie. Am onoarea să fiu referent științific al acestei lucrări
 
A mărturisit apoi audienței că are în plan deschiderea în cadrul Universității Babeș – Bolyai a unei catedre destinate exclusiv limbii tătare și că domnul Marga, fostul ministru român i-a spus despre Tasin că puțini profesori de istorie scriu atât de bine ca el.




În final a luat cuvântul și Prof. Univ Dr. Tasin Gemil.
 
Se spune că istoria e știința prin care se poate înțelege prezentul și se poate vedea viitorul.
De la jumătatea sec. XVI, multe invazii ale poporului rus s-au îndreptat impotriva tătarilor. Până în anul 1917 au existat în Rusia inscripții de genul. Aici nu au voie tătarii! Politica aceasta e veche, Putin nu face ceva nou în zilele astea.Este un imitator al lui Ivan cel groaznic.
Acest razboi din Ucraina este o șansă!
Așa că aș vrea să-mi dau cu părerea despre ce se va întâmpla. Acest razboi din Ucraina este o șansă ca nația noastră să-și definească forma țării. Ar trebui proclamată Republica Autonomă Crimeea! Nu mai exista această speranță! Deci, acest război ar putea avea un rezultat fericit atât pentru Ucraina, cât și pentru noi tătarii. Totul depinde de susținerea pe care Ucraina o va avea din partea Occidentului mai ales din partea Americii. Este vorba de impunerea unei noi ordini globale.,
În acest razboi, Rusia va fi înfrântă
Așa a fost si la Sfârșitul Imperiului Roman, și la războaiele lui Napoleon, totul s-a reașezat prin violențe și lupte armate.
În acest razboi, Rusia va fi înfrântă!
Primii care au realizat pericolul rusesc au fost hanii tătari. Ceea ce se întâmplă azi s-a întâmplat mereu în istoria poporului rus și implicit al poporului tătar.
Istoria este necesară ca să înțelegem situația de azi!


 
Evenimentul s-a încheiat bineînțeles cu o lungă sesiune de oferit autografe.
 
Redacția ZIUA de Constanța i-a adresat direct o întrebare domnului Prof. Univ Dr. Tasin Gemil.
Dacă a observat și în ce măsură consideră că în mentalul colectiv al poporului roman există o confuzie între etnia tătară și cea turcă, așa cum la scară generală pare că există o confuzie între poporul chinez și cel japonez sau orice alt popor asiatic
Nu știu ce să zic despre percepția generală, dar în ce privește poporul tătarilor este o situație pe care ei și-au creat-o singuri fiind forțați de-a lungul istoriei să se dea drept turci pentru a nu suferi repercursiuni. Fiind lipsiți de protecția unui stat propriu tătarii și în momentul de față cam 25-30 la sută dintre ei se declară turci chiar și pentru statisticile oficiale.Chiar am spus într-o conferință de acum o lună-două că tătarii se simt oficial la adăpost într-o singură țară din lume: Turcia.
 
Pentru autor, prima temă individuală de cercetare științifică înscrisă, începând cu anul 1968, în planul de lucru al Institutului de Istorie și Arheologie „A.D. Xenopol” din Iași, din cadrul Academiei Române, a fost „Relațiile moldo-tătare din secolul al XVIII-lea”, ceea ce reprezintă un fel de început în istoriografia românească modernă referitor la interacțiunea poporului roman cu cel tătar.

Tasin Gemil este preocupat de studiul relațiilor româno-turco-tătare în secolele XV-XVIII, aducând știri și vederi noi, întemeiate pe o amplă bază de informație, în care predomină ineditul de proveniență orientală, îndeosebi otomană.
 
Lucrarea „Tătarii - Relații cu otomani și români” reprezintă astfel,o lărgire și aprofundarea acestui subiect oarecum ignorant multă vreme de istoricii români. De asemenea, ea adună toate contribuțiile științifice ale autorului la clarificarea problematicii complexe a relațiilor româno-otomane din evul mediu și la evoluția raporturilor dintre Țările Române și Poarta Otomană, îndeosebi din secolele XIV-XVII.

Cele mai multe studii care compun lucrarea „Tătarii - Relații cu otomani și români” sunt redactate și publicate în ultimele trei decenii.

Ținând cont că trecutul tătarilor e puțin cunoscut în România, inclusiv cel al tătarilor dobrogeni, cartea acordă prioritate problemei etnogenezei și prezenței acestui neam în Dobrogea și Bugeac, raporturilor Hanatului din Crimeea cu Poarta otomană și situației actuale și de viitor a comunității tătare din România.

Cartea conține lucrări și studii ce au fost prezentate de-a lungul timpului în diverse publicații științifice și culturale, unele dintre ele fiind prezentate în două limbi, în funcție de însemnătatea și aria de interes a temei respective: română și engleză, română și turcă.
Toate lucrările din cuprinsul acestei cărți au fost însă revizuite și actualizate din punct de vedere științific, multe fiind rescrise în întregime, fiind de fapt lucrări noi, corespunzătoare exigențelor de azi în materie de documentare și evaluare științifică.
  
Cartea apare în condiții grafice excelente, conținând hărți explicative de susținere a informațiilor care sunt repartizate în patru mari capitole:
  • Strămoșii Kîpceaci (Cumani)” - capitol destinat etnogenezei tătarilor și primelor menționări istoriografice ale acestui neam însumând studii despre ”Problema etnogenezei tătarilor”, „Occident și Orient la început de mileniu” și alte referiri la istoria de peste un mileniu de existență a populației turco-tătare pe teritoriul României.
  • Hoarda de Aur (Statul de Aur)” - capitol ce se ocupă de momentele de ridicare și declin ale fostului mare Imperiu, cuprinzând „Cumano-Tătarii și începuturile statelor medievale românești”, „Puterea centrală și structura socială din Hoarda de Aur”, „Tătarii în istoriografia românească” sau „Tendințe noi în istoriografia mondială privind istoria tătarilor”
  • Hanatul din Crimeea, Tătarii din fostul spațiu sovietic” - capitol care se concentrează pe această zonă geografică unde s-a manifestat marele Hanat și pe relațiile lui cu Poarta otomană, cu analize punctuale cum ar fi „Crimeea în politica pontică a Porții Otomane”, „Relațiile moldo-otomano-crimeene și problema tătarilor nogai din Bugeac” sau „Relații comerciale moldo-tătare în secolul al XVIII-lea”
  • Tătarii din România” - ultima parte care privește în general raporturile românilor cu tătarii, dar în special prezența acestora în spațiul Dobrogei mai ales, aducând în atenție „repere documentare privind viața cotidiană din Dobrogea și Basarabia otomană în secolul XVII-lea”, „Probleme identitare actuale la tătarii dobrogeni”, „Însemnătatea deosebită a culturii pentru tătarii dobrogeni” etc

 
Despre Tasin Gemil
Născut în Medgidia, pe 21 septembrie 1943, într-o familie de origine musulmană, Tasin Gemil a urmat cursurile Școlii elementare de șapte ani cu predare în limba tătară din Medgidia (1949-1956), apoi Liceul Mixt din Medgidia - actualmente Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu" (1956-1960), și apoi cursurile Facultății de Istorie-Filozofie a Universității „Alexandru Ioan Cuza" din Iași.
În iunie 1976 a susținut teza de doctorat, la Universitatea „Al.I.Cuza” Iaşi, cu titlul: „Ţările Române în contextul politic internațional” (1621-1672) (publicată la Editura Academiei Române, în 1979, 231 pag.)
În anul 1999, Tasin Gemil a primit titlul de Cetățean de Onoare al localității natale.
 
Cariera profesională:
- 1965-1966: profesor, Liceul Eforie Sud, Constanţa;
- 1966-1977: cercetător ştiinţific, Institutul de istorie şi arheologie „A.D.Xenopol” Iaşi;
- 1977- 1984: arhivist principal, Direcţia Generală a Arhivelor Statului, Bucureşti;
- 1984-1998: istoric pr., cercetător ştiinţific pr., Institutul de istorie „N. Iorga” Bucureşti;
- 1991-1995: conf.univ., Universitatea „Ovidius” Constanţa;
- 1995-2009: prof.univ., Universitatea „Ovidius” Constanţa;
- 1991- 1998: șeful Catedrei de istorie veche și medie, Universitatea „Ovidius” Constanța;
- 1996- prezent: conducător de doctorat în specializarea „Istoria relaţiilor internaţionale”
- 1999-2008: director al Școlii doctorale de la Facultatea de istorie și științe politice, Universitatea „Ovidius„ Constanța;
- 2004-2008: prorector al Universităţii „Ovidius” Constanţa;
- 2005 (din): fondator şi director al Centrului de Studii Eurasiatice; întemeietor și redactor-şef al Revistei Române de Studii Eurasiatice, Universitatea „Ovidius” Constanţa;
- 1998-2003: primul ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Azerbaidjan;
- 2004-2007: ambasadorul României în Turkmenistan;
- 2008-prezent: prof.univ., Universitatea „Babeş-Bolyai” ClujNapoca;
- 2008-prezent: fondatorul și directorul Institutului de Turcologie şi Studii Central-Asiatice; întemeietorul și redactorul-șef al publicației Studia et Documenta Turcologica ( a ajuns la vol. 5)
 
Activitatea comunitară şi politică:
- fondator şi primul preşedinte al Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România (dec.1989-iul.1990).
- deputat în Parlamentul României (1990-1996);
- secretar al Comisiei permanente pentru învăţământ, cercetare ştiinţifică, tineret şi sport din Camera Deputaţilor (1992-1996);
- membru al delegaţiei permanente a Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO (1991-1992);
- membru al delegației permanente a Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Organizaţiei pentru Cooperare Economică la Marea Neagră (AP-OCMN) (1993-1996);
- Adeverința nr.11126, din 26 noiembrie 2009, emisă de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, atestă faptul că lui Tasin Gemil „nu i se poate atribui calitatea de lucrător/colaborator al Securității”.
 
Activitatea ştiinţifică, culturală şi diplomatică
- 4 cărţi de autor, 7 vol. de coautor, 5 volume ca editor, cca. 100 de studii ştiinţifice în reviste de specialitate din ţară şi din străinătate, cca.60 de recenzii, polemici şi note bibl.; mai mult de 100 de comunicări ştiinţifice la manifestări ştiinţifice interne şi internaţionale. Câteva sute de articole şi interviuri în ziare româneşti şi străine; peste 200 de emisiuni radio şi TV în ţară şi străinătate, însumând mai mult de 60 ore de emisie.
- In calitate de ambasador român a elaborat aproximativ 1500 de documente diplomatice.
- A iniţiat şi organizat peste 30 de reuniuni ştiinţifice şi culturale pe plan naţional şi internaţional.
- A înfiinţat şi condus câteva asociaţii ştiinţifice şi culturale, între care „Asociaţia Cultural-Ştiinţifică România-Turcia”, „Asociatia Culturală Azerbaidjan- România”, „Asociaţia Oamenilor de Ştiinţă şi Cultură Turco Tătari din România”. A fost vicepreşedinte al Ligii Române de Prietenie cu Lumea Arabă, vicepreședinte al Societăţii Europene a Mării Negre, vicepreşedinte al Asociaţiei „Drumul Mătăsii”;
- Fondator şi redactor şef al „Revistei Române de Studii Eurasiatice”, Universitatea Ovidius Constanţa; fondator şi red.-șef al revistei „Studia et Documenta Turcologica”, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca.
 
Domenii predilecte de cercetare:
- Istoria relaţiilor româno-otomano-tătare; istoria, cultura şi situaţia actuală a popoarelor din lumea turcică (Turcia, Asia Centrală, Crimeea, Caucaz, regiunea Volga-Ural)
 
Titluri şi premii:
- Membru corespondent al Societăţii Turce de Istorie (Türk Tarih Kurumu) din Ankara (din 1988);
- Premiul „Nicolae Iorga” al Academiei Române (1991);
- Premiul „Radu Rosetti” al Fundaţiei Culturale „Magazin Istoric” (1993);
- Cetăţean de onoare al municipiului Medgidia (din 1999);
- Profesor onorific al International University of Baku ( din 2001);
- Titlul „Prieten al Azerbaidjanului” conferit de societatea civilă (ziarişti) din această ţară (2002);
- „Letter of Gratitude” a Academiei de Științe a Republicii Tatarstan, Federația Rusă (2010);
- „Scrisoarea de Recunoștință” (Blagodarstvennoe Pismo) a Președinției Consiliului de Stat al Republicii Tatarstan, Federația Rusă (2012);
- Titlul de ”Personalitate Monumentală a Populației Turco-Tătare din România”, conferit de Centrul Cultural Turc ”Yunus Emre” din București (2012);
- Titlul de „Senator de onoare” al Institutului Cultural Român „pentru serviciile de excepție aduse susținerii și promovării culturii române” (2013);
- Decorat cu medalia de argint „Pentru Merite în Știință” (Za Dostiszenija v Nauke) a Academiei de Științe a Republicii Tatarstan, Federația Rusă (2013);
- „Membru onorific” al Academiei Oamenilor de Știință din România (2015);
- „Membru străin” al Academiei de Științe a Republicii Tatarstan, F.Rusă (2016).

Citește și:


Lansare de carte - Prof. Univ. Dr. Tasin Gemil lansează lucrarea „Tătarii - Relații cu otomani și români”

Imagini de la eveniment - LIVE. Prof. Univ. Dr. Tasin Gemil lansează lucrarea „Tătarii - Relații cu otomani și români” (GALERIE FOTO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii