Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:49 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lansare de carte la Biblioteca Județeană Constanța

ro

28 Apr, 2023 11:51 1548 Marime text

Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, cu sediul pe str. Mircea cel Bătrân, nr. 104 A, în colaborare cu Editura Humanitas organizează Miercuri, 3 Mai 2023, ora 17:00, în Aula Bibliotecii, o întâlnire cu scriitorul CĂTĂLIN PAVEL, cu ocazia lansării noului său roman, „Toate greșelile care se pot face” (Humanitas, 2022), sub forma unui dialog cu prof. univ. dr. habil. ANGELO MITCHIEVICI.

De profesie arheolog, conferențiar universitar la Universitatea „Ovidius” din Constanța, multiplu bursier al unora dintre cele mai prestigioase universități din lume (Oxford, Sorbona, Hamburg, Ierusalim), Cătălin Pavel este autorul a două volume de excepție, „Arheologia iubirii: De la Neanderthal la Taj Mahal” (Humanitas, 2019), tradus în franceză și italiană, și „Animalele care ne fac oameni: Blană, cozi și pene în arheologie” (Humanitas, 2021)., transmit reprezentanții instituției. 

Aceste volume au scos arheologia din domeniul unei stricte specializări, la o întâlnire convivială și delectabilă cu un cititor cultivat, interesat de trecutul cel mai îndepărtat, așa cum rubrica de arheologie pe care a ținut-o timp de 5 ani la Dilema Veche a răspuns curiozității unui public care citește cu bucurie.

Activitatea de arheolog l-a purtat peste tot, din Occident în Orient, din Germania, Franța și Anglia, în Maroc, Israel și Turcia (la Milet, Gordion și celebra Troia), iar atunci când scrie literatură, Cătălin Pavel călătorește cu aceeași pasiune în timp, în istorie, unde se simte ca la el acasă. Membru al Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România, în poezie s-a remarcat cu volumele „Altera Pars” (ATU, 2012), „Tulburarea la ființele vii” (Limes, 2014), Doi oameni într-o poză (Limes, 2015), „Adagietto” (FraACTalia, 2016), „Carnetul lui Villard” (Vinea, 2021).

Însă, Cătălin Pavel este un excelent romancier, iar romanele sale au intrat în vastul tablou al romanului românesc contemporan, alături de scriitorii reprezentativi. „Aproape a șaptea parte din lume” (Humanitas, 2010),  „Nicio clipă Portasar” (Cartea Românească, 2015), „Trecerea” (Cartea Românească, 2016), „Chihlimbar” (Polirom, 2017), dar și acest din urmă roman, ne prezintă un romancier erudit, capabil să reconstruiască o epocă, dar, în același timp să joace toate măștile care i se par potrivite într-un dialog cu cititorul, dar și cu epoca pe care o scoate la lumină.

Cătălin Pavel este un romancier care își adâncește la nesfârșit personajele și care, asemeni lui Graham Greene, vede complexitatea situațiilor de viață și ironia discretă care însoțește orice poveste de dragoste, cum este și cea din ultimul său roman care dobândește conturul unei distopii., a mai punctat sursa citată. 


„Să scrii un roman rămâne cea mai curioasă îndeletnicire din lume. Cum s-a putut ajunge la așa ceva? Poate din cauză că, indiferent cât de mult uităm asta, scrisul și cititul ne scot din bolgia intermitenței și a fragmentarului. Și din cea a artificialității, care doare fără să-ți dai seama. O vreme am crezut că scriu o utopie neagră. Ar fi groaznic, bineînțeles, să ajungem să trăim într-o lume fără copaci – de fapt, ar fi o lume fără oameni. Dar, la urma urmei, e un roman despre iubirea care nu te poate părăsi cu totul. Sau mă înșel, și poate.“ – Cătălin PAVEL


Lansarea cărții se încheie cu un dialog cu publicul și o sesiune de autografe pe care le va acorda autorul, Cătălin Pavel.


Evenimentele culturale organizate în cadrul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța sunt promovate atât pe website-ul instituției, https://bjconstanta.ro/, cât şi pe pagina de Facebook a Bibliotecii.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii