Lansare de carte, online „Istoria comunismului în România. Începuturile“, de Mihai Grăjdeanu
Lansare de carte, online: „Istoria comunismului în România. Începuturile“, de Mihai Grăjdeanu- Lansare de carte, online! Pandemia nu poate opri activitățile culturale. Cheia este adaptabilitatea.
Persoanele interesate și doritoare de a afla mai multe despre acest roman, ba chiar să-l cumpere, trebuie doar să se conecteze pe link-ul de zoom și să participe la lansare, indiferent de locul unde se află.
„Deși cuvântul „roman” ne duce cu gândul la lucrări ce conțin zeci, sute de pagini, termenul „roman grafic” este aplicat azi, pe scară largă, incluzând lucrări de ficțiune, non-ficțiune și antologizate… în benzi desenate. Istoricul Richard Kyle a inventat termenul „roman grafic” într-un eseu publicat în numărul din noiembrie 1964 al revistei fanzine Capa-Alpha. Termenul a devenit familiar după succesul comercial al volumului „Maus” de Art Spiegelman (1986), apoi edițiile colectate ale lui Frank Miller „The Dark Knight Returns” (1986) și „Watchmen” ale lui Alan Moore și Dave Gibbons (1987). Industria cărții a început să folosească termenul de „roman grafic” ca o adevarată categorie în librării, începând cu anul 2001.
„Adaptarea romanelor istorice sub formă de benzi desenate a devenit în ultimii ani foarte populară pe piața internațională. Prin forța sa narativă și grafică, prin preocuparea sa pentru adevărul istoric, romanul grafic cu subiect istoric se pretează foarte bine unui studiu începând cu clasa a V-a până la liceu și facultate. Permite astfel abordarea noțiunii de ‘memorie’ în toate, sau aproape toate, aspectele sale: defectele și recompozițiile memoriei, amintirile individuale, colective, naționale etc. Noțiunea de memorie este în centrul transmiterii istoriei”, declară Mihai I. Grăjdeanu, autorul de benzi desenate care lansează în aceasta lună primul volum din seria: „Momente din istorie – Istoria comunismului în România. Începuturile” (Editura Fundației Culturale Memoria, 44 pag. 20 lei), un romane grafic istoric interactiv, gândit pentru orele de istorie din școli, licee și facultăți.“, transmit organizatorii.
Cu participarea elevilor alături de profesorii acestora:
- Prof. Camil Ionescu, Colegiul Național „Dr. Ioan Meșotă", Brașov
- Prof. dr. Maria Rițiu, Colegiul Național „Emil Racoviță”, Cluj-Napoca
- Prof. Janina Burlacu, Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”, București
- Prof. Dorin Răduți, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Petroșani
„Istoria pe înțelesul elevilor, prin conceptul de bandă desenată aplicată. Un concept inițiat și publicat mai întâi în seria revistelor Comics Didactic.
Studierea în gimnaziu, liceu și facultate, prin benzi desenate, a regimului comunist din România în cazul de față, este un exemplu semnificativ de învățare a istoriei abordând memoria colectivă.”, transmite Mihai I. Grăjdeanu.
Link acces eveniment online:
https://kinderpedia-co.zoom.us/j/88965349360... <https://revistamemoria.us7.list-manage.com/track/click?u=21562341fc294594ee2ed413f&id=4034963a24&e=95701d2c4b>
Meeting ID: 889 6534 9360
Parola: 081866
Volumul cuprinde 44 de pagini și costă 20 de lei.
Sursa foto: Facebook/ Eveniment organizat de Fundatia Culturala Memoria
Citește și:
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului anunță o nouă ediție a Anuarului în limba română al #IICCMER
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp