Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:45 16 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lectia de istorie de la Muzeul Militar National

ro

01 May, 2010 02:36 8695 Marime text
cap_5.jpgInfanteria a fost şi este arma de bază a sistemului militar românesc. Ziua de ieri a avut o multiplă semnificaţie pentru Armată Română, deoarece s-au împlinit 180 de ani de la înfiinţarea Armatei Române moderne, s-a sărbătorit Ziua Armei Infanterie din Forţele Terestre române, dar şi Ziua Logisticii Militare.

Cu acest prilej, iubitorii de istorie au putut vizita gratuit expoziţia permanentă dedicată artei şi tradiţiilor militare în Dobrogea din cele mai vechi timpuri până astăzi a Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I", filiala Constanţa.

Expoziţia adăposteşte uniforme de epocă, piese de artilerie, armament alb şi de foc, decoraţii, accesorii vestimentare, ţinute de camuflaj, tehnici de minare a terenului, machete cu metode de aprindere şi întreţinere a focului, imagini cu infanteriştii militari dobrogeni în misiunile desfăşurate în ţară, dar şi în teatrele de operaţii.

muzeu.jpgLa parter, vizitatorii pot admira, dar se şi pot fotografia, cu o armură medievală chinezească donată de subprefectul Claudiu Palas acum doi ani, care din păcate trebuie recondiţionată. „Copiii sunt cei mai atraşi de această armură. Se fotografiază tot timpul cu ea. Este o armură valoroasă atât din punct de vedere material, deoarece este o piesă unicat, dar şi sentimental", ne-a spus directorul muzeului, Costin Scurtu. Urcând scările, ai impresia că păşeşti pe un câmp de luptă. Pe pereţii muzeului este expusă o colecţie impresionantă de armament de foc, dar şi suliţe, cuţite, săgeţi, iatagane, topoare şi pumnale. Directorul muzeului povesteşte că cei mai atraşi de aceste obiecte „de luptă" sunt copiii, motiv pentru care s-a iniţiat un program de gratuitate pentru aceştia.

La etaj se poate admira exponatul Edificiului Roman cu Mozaic în miniatură, dar şi basorelieful Diviziei de la Mărăşeşti dedicat celor aproape 5.000 de militari dobrogeni care au căzut la datorie în Primul Război Mondial, în anul 1917. „Deasupra basoreliefului sunt scrişi pe o plăcuţă militarii dobrogeni care şi-au pierdut viaţa în Primul Război Mondial", explică directorul muzeului.

Vizitatorii pot remarca de asemenea, lângă monumentul Diviziei „Mărăşeşti", ţinute religioase vechi, dar şi altarul de companie unde s-a făcut slujba de la Basarabi pentru soldatul român ucis în 2006 în Afganistan, Ion Drăguşanu.

După un tur complet al Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I", vizitatorii se pot opri câteva momente pentru a-şi scrie gândurile în Cartea de Onoare. „Este pentru prima dată când vizitez acest muzeu şi îmi pare rău că nu am făcut acest lucru mai demult. Am rămas plăcut impresionată de armamentul de foc, dar mai ales de piesele de artilerie şi de uniformele de epocă şi acum sunt convinsă că vreau să urmez o carieră militară", a scris Alexandra, o tânără care a avut ocazia să păşească în acest muzeu şi să afle cele mai interesante amănunte din istoria noastră militară.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii