LIVE-TEXT Eveniment organizat de Centrul Național de informare și promovare a patrimoniul la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (galerie foto)
LIVE-TEXT: Eveniment organizat de Centrul Național de informare și promovare a patrimoniul la Muzeul de Istorie- Scopul acestui eveniment este de a aduce în prim plan tema patrimoniului construit.
- Evenimentul a început cu dezvăluirea aplicația web și ghidul omonim Salva-Monument.
Centrul Național de informare și promovare a patrimoniului cultural pornește un eveniment structurat în două părți la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Scopul acestui eveniment este de a aduce în prim plan tema patrimoniului construit.
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța găzduiește astăzi, 7 octombrie, în intervalul 14:00 – 16:00 evenimentul creat de Centrul Național de informare și promovare a patrimoniului cultural.
Evenimentul a început cu dezvăluirea aplicația web și ghidul omonim Salva-Monument, o inițiativă a Fundației Pro Patrimonio, partener al Institutului Național al Patrimoniului în proiectul In-Herit-Centrul național de informare și promovare a patrimoniului cultural.
Proiectul Promovare şi valorificare turistică a patrimoniului multicultural din Constanţa (zona peninsulară) s-a concentrat pe obiective de arhitectură parținând comunităților prezente în oraș, cu precădere în zona Peninsulei, de la mijlocul secolului al XIX-lea, până la declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial.
Cei prezenți la eveniment au primit un Ghid pentru patrimoniu, împreună cu agenda evenimentelor și o hartă a traseului multietnic în zona peninsulară.
"Institutul Național al Patrimoniului a deschis la Constanța seria de evenimente dedicate lansării în țară a Centrului național de informare și promovare a patrimoniului cultural. Cu această ocazie, Centrul invită la realizarea de parteneriate, cu scopul de a facilita accesul comunităților locale la informații relevante despre patrimoniul cultural. În cadrul evenimentului, desfășurat în jurul temei patrimoniului cultural construit, au fost prezentate două produse noi puse la dispoziție de Institutul Național al Patrimoniului tuturor celor care doresc să se informeze și să se implice activ in demersuri de conservare, restaurare sau promovare a elementelor de patrimoniu cultural imobil.
Aplicația „Salva Monument", dezvoltaltă în parteneriat cu Fundația Pro Patrimonio, disponibilă pe platforma online laviitor.patrimoniu.ro, a fost creată ca un instrument inovator, cu scopul de a facilita accesul publicului la informații privind gestionarea corectă a clădirilor istorice.
Aceasta funcționează după modelul unui help-desk onlie şi oferă răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări și probleme tehnice, legislative sau financiare, cu care se pot confrunta proprietarii de clădiri monument istoric, administratorii acestora și toți cei interesați de punerea în valoare corectă a unei clădiri de patrimoniu.
Conținutul online al cărții „Constanța multietnică. Istorii, case, proprietari, memorii pierdute", lansat astăzi și disponibil pe site-ul constantamultietnică.ro și, în curând, pe platforma laviitor.patrimoniu.ro, readuce în prezent povești ale dădirilor legate, prin istoria şi stilul lor arhitectural, de viața comunităților etnice din zona Peninsulei. Publicația reprezintă continuarea proiectului „Promovare şi valorificare turistică a patrimoniului multicultural din Constanța (zona peninsulară)", derulat de Institutul Național al Patrimoniului, sub Coordonarea Danielei Mihai, director adjunct, în parteneriat cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și Direcția Județeană pentru Cultură Constanța." - au precizat organizatorii
Bugetul programului este de aproximativ 34 milioane de euro.
„Chiar dacă pandemia nu ne permite să fim fizic unii aproape de ceilalți, o parte din organizatorii evenimentului, dar și persoanele interesate de acest eveniment participă cu ajutorul tehnologiei, pe zoom“ - au declarat organizatorii.
Persoanele interesate pot accesa aplicația pe adresa salvamonument.patrimoniu.ro.
Aplicația este un instrument care aduce laolaltă toate informațiile de care ai nevoie pentru a fi educat în dezvoltarea și conservarea patrimoniului.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp