LIVE TEXT PONTICA 52. Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, pentru trei zile, în centrul atenției arheologilor și istoricilor (galerie foto+ video)
LIVE TEXT: PONTICA 52. Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, pentru trei zile, în centrul atenției arheologilorUPDATE 1
Directorul Sorin Colesniuc deschide Pontica 52 cu prezentarea prezidiului format din Ramona Mocanu, Alexandru Barnea, Gheorghe Lazarovici si Sabin Andrei.
Din pacate, din partea autorităților locale nu este prezent niciun reprezentant.
Directorul Colesniuc aduce la cunoștința celor prezenţi programul acestei sesiuni de comunicări stiinţifice internaționale.
UPDATE 2
Profesorul Gheorghe Lazarovici mărturisește că în 1967 vizita pentru prima dată Adamclisi şi rememorează întâlnirea cu marele istoric Adrian V Rădulescu.
Este o cinste pentru generatia actuală sa-şi respecte strămoşii, a mai tinut să precizeze profesorul Lazarovici.
UPDATE 3
Profesorul Barnea îi felicită pe organizatori pentru că au menţinut tradiţia Ponticelor inaugurată de Vasile Canarache şi apoi de Adrian Rădulescu
Sunt 51 de ani de cand vine constant la Monumentul de la Adamclisi.
Directorul Muzeului Brukenthal Sabin Adrian Luca declară că pastrează în sufletul său un moment de acum 30 de ani, când se afla la Constanța pentru a revoluționa mersul instituțiilor preocupate de istorie: ,,sper că într-un viitor, noile generatii să înceapă cu gândire nouă chiar şi acest tip de sesiuni ştiinţifice. Când ajungeam la Constanța, ajungem într- un rai al ştiinţei, al peisajului, al cunoașterii. Din pacate, în ultimii ani am uitat că suntem vii, că avem dreptul sa gândim."
Manager al Muzeului Stefan cel Mare din Vaslui felicită echipa care a dat dovadă de determinare să continue desfășurarea acestei sesiuni cu invitaţi importanţi: ,, Vă asigur că tot timpul vom fi alături pentru organizarea de evenimente împreună. Sigur că purtăm cu mândrie acest brand Ovidiu şi de aceea am facut tot ce am putut pentru a fi vrednici purtatori ai numelui de ovidieni."
În continuare povesteşte demersurile sale pentru a cinsti numele poetului. Cum ar fi înfraţirea cu Sulmona, ansamblul statuar inaugurat la Ovidiu sau revenirea în administraţia Primăriei Ovidiu a Insulei Ovidiu.
UPDATE 4
A sosit primarul de la Ovidiu, George Scupra.
UPDATE 5
Prof. univ. dr Marian Cojoc se declară onorat de invitaţia de a lua cuvântul în deschidere mai ales că în urma cu ceva ani, profesorul Barnea a fost în comisia de susţinere a doctoratului: Pontica 52 reprezinta enorm pentru scriitura de specialitate.
Profesorul Emilian Popescu, ca cel mai varstnic dintre participanţi, afirmă că i-a cunoscut pe toţi directorii, începand cu Vasile Canarache şi a dorit să ia cuvântul pentru a readuce în memorie activitatea cercetătorului Maria Munteanu.
UPDATE 6
UPDATE 7Gabriel Balan declară că şi a dorit ca aceasta carte manifest să reziste peste secole şi milenii asa cum s-au perpetuat poemele lui Ovidius. Va exista o lista de distributie pe care o va gestiona MINAC.
Prima carte îi este înmânată Şcolii Remus Opreanu, dar si Primăriei Ovidiu şi Liceului Teoretic Ovidius.
Dr Livia Buzoianu explică de ce era nevoie de această carte: Opera din exil a lui Ovidius este de fapt o memorialistică. Este acel poet dintre două lumi, cea a Romei şi cea a Tomisului. O să ne amintim mereu de el pentru că el este prezent peste tot şi va ramane o prezentă de data aceasta ospitalieră. Sunt convinsă că Ovidius s-ar fi acomodat şi ar fi salutat urmaşii Dobrogei. Ideea acestei carţi este a domnului Traian Cliante.
UPDATE 8
Părintele Marius Mosteanu afirmă că Ovidius nu este altul decat copilul din noi. Fratele nostru Ovidius se gandea mereu la copilaria de la Roma, chiar şi cea ştiintifică. Mă gândesc că Ovidius a fost contemporan cu Mântuitorul şi cu copilul din noi. Noi suntem casa lui Ovidius, datorita acestei strădanii, a celor care au facut posibilă apariţia acestei carţi.
UPDATE 9
Se trece la prezentarea celei de a doua carţi: ,,O Dobroge, o Dunăre și două conferințe de pace", scrisă de Robert Stanciugel.
UPDATE 10
Profesorul Marian Cojoc susţine o argumentație a eforturilor autorului expuse începand cu pagina 23.
UPDATE 11
Constantin Cheramidoglu salută apariţia acestei cărți care cuprinde documente importante pentru Dobrogeni.
UPDATE 12
S-a incheiat prima parte.
Urmează comunicarea științifică „140 de ani de la prima colecție tomitană de antichități”, susținută de dr. Sorin Marcel Colesniuc, Directorul General al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța;
Dr. Alexandru Barnea vorbește despre „Istoriografia românească după 1948”.
Dr. Dan Octavian Paul aduce în atenție câteva evenimente de referință de la conferința generală ICOM, Kyoto, 2019.
În continuare, vor fi lansate două volume: Tristele și Ponticele - Publius Ovidius Naso și O Dobroge, o Dunăre și două conferințe de pace. Documente - ambasador Vasile Stoica – autor Robert Stănciugel.
Deschiderea oficială a Sesiunii Științifice Internaționale Pontica se va încheia cu vernisajul a două expoziții temporare: 140 de ani de la prima colecție tomitană de antichități și, cea de-a doua expoziție, Cucuteni – o civilizație preistorică redescoperită.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp