Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:46 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE TEXT și VIDEO Profesorul Tasin Gemil își lansează volumul "Un tătar din România". Evenimentul, găzduit de Biblioteca I.N.Roman din Medgidia (FOTO)

ro

11 May, 2024 10:00 2297 Marime text

 Născut pe 21 septembrie 1943, la Medgidia, judeţul Constanţa, Tasin Gemil este unul dintre cei mai prestigioși slujitori ai muzei Clio din România.  

Profesor, timp de două decenii, la Universitatea „Ovidius” din Constanța, actualmente îndrumător de doctorat la universitatea clujeană Babeș-Bolyai, cercetător neobosit al istoriei moderne și contemporane, fondator și director al Institutului de Turcologie şi Studii Central-Asiatice, Tasin Gemil, va lansa o nouă lucrare dedicată relațiilor interetnice dintre tătari, turci și români - „Un tătar din România“.

Lansarea are loc, sâmbătă, 11 mai, în orașul său natal, al cărui cetățean de onoare este, evenimentul fiind organizat de Primăria municipiului Medgidia, în colaborare cu Asociația Culturală “Mehmet Niyazi”.

La eveniment vor participa E.S. Emre Yurdakul -  consulul general al Turciei la Constanța, dr. Ernes Oberlander – directorul general al Muzeului Național de Istorie a României, prof.univ.dr. Lascu Stoica de la Univresitatea Ovidius, dr. Faxri Kerimli – consilier al Amnasadei Republicii Azerbaidjan, dr. Melek Fetisleam de la Institutul de Turcologie, Universitatea Babeș-Bolyal, Cluj Napoca.



Evenimentul va fi moderat de profesorul de istorie Ekrem Gafar. De la evenimentul de lansare a lucrării nu va lipsi momentul artistic, care va fi asigurat de Melia Iusuf.

Evenimentul organizate de Asociația Cuturală Memen Niyazi și Primăria Medgidia va avea loc la Biblioteca „I.N.Roman“ din Medgidia.


Tasin Gemil se poate lăuda cu o carieră de anvergură, atât în domeniul academic, cât și ca scriitor, cercetător sau diplomat, fiind primul ambadador musulman al României.
 

Date despre carte 

Cartea este structurată în 14 capitole, fiecare dintre acestea incluzând mai multe părți. Dintre capitole menționăm „Rădăcinile și copilăria”, „Școala în Medgidia”, „Cercetător știinșitifc în Iași”, „Participant la Revoluția Română”, „Răzbunarea Securității” și nu numai.

Tasin Gemil își prezintă cartea „Un tătar din România“ ca fiind o nouă versiune, mai scurtă, a lucrării sale anterioare "Pe drumurile istoriei", publicată în 2019 la Editura Presa Universitară Clujeană.

Cartea este structurată în 14 capitole, fiecare cu mai multe părți. Autorul explică că a făcut o reducere drastică a textului, micșorându-l la jumătate din dimensiunea originală, de la aproape 1200 de pagini la mai puțin de 600. A renunțat la anumite părți ale cărții anterioare și a adăugat subcapitole noi.


Tot conținutul lucrării a fost revizuit și condensat pentru a crea această nouă versiune.
Această carte este veche şi este nouă, deopotrivă. Ea poate fi socotită o nouă ediţie, dar mult scurtată, a celor două volume ale cărții Pe drumurile istoriei, pe care am publicat-o, în 2019, la aceeaşi Editură Presa Universitară Clujeană. Dar, ea poate fi acceptată şi ca o carte nouă, nu numai prin titlul nou, care de fapt este titlul inițial, ci şi prin intervențiile masive în textul cărții precedente.

Mai întâi, am operat o reducere cantitativă drastică, textul fiind micşorat la jumătate, de la aproape 1200 pagini (mai exact 1188), la mai puțin de 600 pagini (mai precis 565).
 
Am renunţat la partea introductivă şi la cea de încheiere, la ultimul capitol şi la mai multe subcapitole. Dar, am adăugat şi subcapitole noi. Conținutul întregii lucrări a fost revizuit şi condensat.- se arată în cuvântul de la începutul cărții.  

Tasin Gemil împărtășește că este încântat de faptul că rudele sale au fost mulțumite de informațiile dezvăluite în cartea sa. El menționează că a primit bucurie din partea colegilor săi de școală și facultate, care au confirmat veridicitatea relatărilor sale despre faptele și evenimentele din trecutul lor comun. 

Îmi permit să-mi destăinui şi satisfacţia pentru că rudele mele sunt deosebit de mulțumite de faptul că am dezvăluit informații, fie şi limitate, despre trecutul de care nu ştiau mai nimic. Colegii mei, de şcoală şi facultate, mi-au produs bucurii atunci când, prin scris sau vorbe, mi-au confirmat că relatările din carte despre fapte şi evenimente din acele timpuri corespund în totalitate adevărului, adăugând şi unele amănunte pe care nu le știam sau îmi scăpaseră.-, a punctat acesta în cadrul cărții sale.  

Gemil relatează că mulți cititori, atât tătari cât și români, au apreciat cartea sa ca fiind extrem de captivantă, citindu-se ca o adevărată operă literară.

Unii au mers chiar mai departe, comparând-o cu un roman pe care este greu să-l lași din mână. Autorul menționează că nu puțini cititori i-au mărturisit că au parcurs cele două volume ale cărții fără întrerupere, într-un interval de 3-4 zile, și au descoperit o mulțime de lucruri noi, unele dintre ele fiind cu totul nebănuite.

Mulţi cititori, tătari şi români, au recunoscut că această carte este deosebit de atractivă, citindu-se ca o adevărată operă literară. Ba unii au forţat nota, afirmând că este ca un roman pe care cu greu îl lași din mână. Nu puţini mi-au mărturisit că au citit cele două volume, cu foarte puţine întreruperi, în 3-4 zile consecutive, și că au aflat o sumedenie de lucruri noi, unele nebănuite, a mai punctat autorul. 


UPDATE 1 

În aceste momente la Medgidia are loc un eveniment cultural. Profesorul universitar Tasin Gemil își lansează un nou volum - „Un tătar din România“

Printre invitați se numără: E.S. Emre Yurdakul -  consulul general al Turciei la Constanța, dr. Ernes Oberlander – directorul general al Muzeului Național de Istorie a României, prof.univ.dr. Lascu Stoica de la Univresitatea Ovidius, dr. Faxri Kerimli – consilier al Amnasadei Republicii Azerbaidjan, dr. Melek Fetisleam de la Institutul de Turcologie, Universitatea Babeș-Bolyal, Cluj Napoca.

UPDATE 2 

"Astăzi asistăm la o nouă lansare de carte, scrisă de fiul Medgudiei, prof. univ. dr. Tasin Gemil. Pot să spun că una dintre lucrările sale, publicată în 1991, a fost premiată de Academia Română. Acea lucrare ar trebui să fie în casa oricărui tătar. Să-i dea Allah multă sănătate ca să scrie mai departe", a spus în debutul evenimentului profesorul de istorie Ekrem Gafar. 

UPDATE 3 

Lansarea de carte a debutat cu intonarea imnului de stat al României. A urmat imnul Azerbaidjanului, al Turciei și al tătarilor. 

UPDATE 4 

"Pentru prima dată în această sală s-a cântat și imnul Azerbaidjanului, deoarece prof. Tasin Gemil a fost numit de președintele Constantinescu ambasador al României în Azerbaidjan, timp de patru ani. Printre oaspeți se află și consulul Turciei la Constanța, directorul Muzeului Național de Istorie din București, profesorul univ. dr.  Stere Lascu" a subliniat profesorul de istorie Ekrem Gafar.

"Într-o lume în care valorile academice sunt din ce în mai mai slab apreciate, noi suntem privilegiați să asistăm la o nouă lansare de carte a profesorul Tasim Gemil ", a transmis președintele Asociatiei Culturale “Mehmet Niyazi”.

"Domnul Gemil este ca un tată pentru toți cei cărora li se adresează. Gemil Tasin este un fiu bun al poporului tătar, care se încăpățânează să rămână sub soarele Crimeei. În Crimeea și acum se vorbește despre Tasin Gemil, care este un intelectual și un om cinstit. Apreciem mereu ceea ce ați făcut pentru noi. Am citit volumul cu mare interes și vă recomand să îl citiți și dvs.. Există în carte și un capitol dedicat Azerbaidjanului", a menționat dr. Faxri Kerimli – consilier al Amnasadei Republicii Azerbaidjan.

UPDATE 5 

Urmează un moment artisic. Melia Iusuf interpretează o melodie în limba azeră.

UPDATE 6

"Este o placere pentru mine să mă aflu alături de dumneavoastră. Domnul Tasin Gemil este important și pentru noi. Doresc să îi mulțumesc pentru activitara lui ca scriitor, om de știință și ambasador. În vremuri grele este important ca persoane valoroase să iasă în față și să ne îndrume. Îl felicit pe Domnul profesor pentru noul volum lansat!", a punctat Emre Yurdakul, Consulul Turciei la Constanța. 

UPDATE 7 

Urmează un moment artisic. Melia Iusuf interpretează o melodie în limba turcă.

UPDATE 8

"Sunt mai mult decât onorat să fiu astăzi alături de dvs. și de bunul meu prieten care își lansează volumul - Un tătar în România.

Dimensiunea operei profesorului Tasim depășește cu mult ceea ce au făcut alții. Recunosc că profesorul Tasim Gemil este unul dintre persoanele care au făcut multe pentru poporul tătar și istoria lui. Tasin aparține unei comunități care a avut un handicap istoric. Dar poporul tătar a găsit aici un loc în care a putut să se afirme. 

Există puține minorități care s-au integrat atât de bine, păstrându-și limba și religia. Tătarii au fost priviți ca un fenomen periculos.

Tasin este un mare intelectual. Istoria se va întoarce și vă va aduce ceea ce meritați.

Să aveți o patrie care se cheamă Crimeea, în care să vă bucurați de libertate. Sunt convins că istoria este de partea tătarilor care își vor găsi locul și dreptatea pe care le merită. Îi doresc lui Tasim multă sănătate și rodnicie", a menționat dr. Ernes Oberlander – directorul general al Muzeului Național de Istorie a României.

UPDATE 9

"Noi, aromânii, suntem balcanici, dar avem multe afinități cu tătarii. Prin destinul lor, aromânii au fost nevoiți să schime de atâtea ori sălașurile. Peregrinările acestea înseamă și modificări lingvistice. Cartea lansată azi e la a doua ediție, e un compendiu mai mare pe înțelesul cititorilor. Această carte ar trebui să stea pe masa tătarilor care vor înțelege multe din istoria lor. Volumul de azi trebue dat, de cele două uniuni, tuturor tătarilor. Domnul profesor are talentul nu doar de a vorbi, ci și de a scrie despre istorie.

Această carte este un unicat! E bine că există oameni care nu doar scriu, ci și făuresc istoria. Și Tasin Gemil este unul dintre ei. Recomand celor două uniuni să facă mai multe tiraje ale acestei cărți care trebuie să ajungă în casa tuturor tătarilor", a transmis prof.univ.dr. Lascu Stoica de la Univresitatea Ovidius din Constanța.

UPDATE 10

Urmează un nou moment artistic, oferit de Melia Iusuf. Un cântec în limba tătară. 

UPDATE 11

"Recunosc că am emoții când vin în Medgidia. Am citit cu interes cartea domnului Tasin care este un volum de excepție. Prima întâlnire cu domnul profesor Tasin a fost impresionantă, eu fiind studentă. A urmat a doua întâlnire când l-am rugat pe domnul profesor să mă îndrume să scriu lucrarea de doctorat. Am fost încurajată să scriu despre istoria tătarilor. Pentru mine a fost un privilegiu să o fac, deoarece am adus în atenția opiniei publice strădania unor oameni care și-au dat viața pentru eliberarea Crimeei. Recomand tuturor să citească volumul, care este un reper istoric de excepție", a subliniat dr. Melek Fetisleam de la Institutul de Turcologie, Universitatea Babeș- Bolyai, Cluj Napoca.

UPDATE 12

"Pentru mine cel mai frumos oraș din lume este Medgidia. Vreau să vă mulțumesc pentru interesul acordat acestei cărți.

Mulțumesc organizatorilor. Întotdeauna au fost organizate foarte bine evenimentele la care mi-am lansat volumele. Mulțumesc și doamnei Melia Iusuf pentru momentele artistice oferite.Titlu cărții - Un tătar în România - l-am gândit în 2006, înainte de a scrie cele două volume - Pe drumurile istoriei. Vă las să apreciați dvs. cartea. Primesc vești din partea colegilor mei din alte țări, care apreciază cărțilele mele științifice. 

Când a izbucnit războiul din Ucraina am scris câteva articole. În unul din ele spuneam că Putin a făcut o greșeală, deoarece grăbește căderea Imperiului Rus. Și cred că am dreptate, deoarece cunoscut bine istoria Rusiei. Imperiul Rus s-a creat pe ruinele Hoardei de Aur. Fondatorul Imperiului Rus este Ioan cel Groaznic. Puțină lume cunoaște faptul că fiecare imperiu are nevoie de o legalitate. Rușii nu aveau niciun drept", a dezvăluit Tasin Gemil.

"Rusia s-a format preluând de la tătari tot ce se putea. Istoria rusă a avut mereu în atenție tătarii. Ei vroiau să zică că sunt urmașii hunilor tătarilor, formând în acest fel un Imperiu. Au preluat și coroana. E drept că i-au pus o cruce. Putin vrea să refacă acest Imperiu. Și a făcut tot posibilul pentru refacerea URSS, un imperiul medieval, care se bazează pe ideologie. Dar nu se mai poate, deoarece lumea se schimbă. Ceea ce a făcut el, este lovitura finală pentru Rusia. Nimeni în istorie nu a rezistat în fața coaliției întregii lumi. Nici Napoleon nu a reușit! Întreaga lume a coalizat împotriva lui Putin. Lumea nu va accepta ca el să iasă victorios, ca să se  poată reface imperiul. Milioane de chinezi lucrează în Rusia. Pericolul pentru Rusia e China, care lucrează pe ascuns. A trimis miloane de chinezi să munceasă în Rusia.

China deja a început să ceară niște teritorii de la Rusia. Asta e strategie. Ca lumea să fie pregătită când China va cere înapoi teritoriile luate de Rusia. Putin ascultă mai mult de China decât de consilierii săi. Occidentul însă dorește ca Rusia să rămână în competiție cu țările occidentale, adică să nu prăbușească de tot", a mai spus Tasin Gemil.

Pierdea Crimeei pentru Poarta Otomană a fost foarte dureroasă, fiind primul teritoru islamic pierdut. Acum se oferă un prilej bun și favorabil. Și se va întâmpla cu prăbușirea Rusiei! Atacul asupra Ucrainei a fost cea mai gravă greșeală a Rusiei imperiale și a lui Putin", a conchis Tasin Gemil.

UPDATE 13 

Urmează ultimul moment artisic, oferit de Melia Iusuf, o melodie în limba tatară despre Crimeea.

UPDATE 14

Evenimentul de lansare a volulmului s-a terminat cu sesiunea de autografe oferite de profesorul Tasim Gemil.




Citește și:

#citeșteDobrogea Istoricul Tasin Gemil, la ceas aniversar. Biografia unui dobrogean de rang înalt

#citește: Dobrogea Prof.univ.dr.Tasin Gemil, la aniversare
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii