LIVE TEXT Vernisajul expoziției „Războiul Rece. O scurtă istorie a lumii împărțite” la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)
LIVE TEXT: Vernisajul expoziției „Războiul Rece. O scurtă istorie a lumii împărțite” la Biblioteca JudețeanăExpoziția a fost realizată de Institututul Memoriei Naționale din Polonia și prezintă „istoria cutremurătoare a Războiului Rece, a perioadei tensiunilor, conflictelor și rivalității dintre statele comuniste și Vest”.
La vernisaj participă autorii expoziției, originari din Polonia și prof. univ. dr. Florin Anghel, de la Facultatea de Istorie și Științe Politice a Universității „Ovidius” Constanța.
De asemenea participă Emanuel Plopeanu și Metin Omer de la Universitatea Ovidius, dar și Gina Ghiață de la Arhivele Naționale ale României, sucursala Constanța.
Elena Cioclin, managerul interimar al Bibliotecii, adresează cuvântul de deschidere, upă care urmeaăz la cuvânt prof. univ. dr. Florin Anghel, de la Facultatea de Istorie și Științe Politice a Universității „Ovidius” Constanța.
În continuare ia cuvântul Pawel Sasanka.„Am emoții pentru ca privind panourile mi-am adus aminte de copilărie și de adolescență. Mi-am trăit acea perioadă din viață pe timpul lui Nicolae Ceaușescu. Simt nevoia să reamintesc că războiul rece are originea în două momente pe care le putem cuantifica în istorie. Esența comunismului este esența râului, prezența diavolului în istorie. Acest rău a fost învins în anul 1989. Războiul Rece are un supraviețuitor în Rusia. Odată ce acest imperiu al răului va fi învins, putem vorbi de sfârșitul definitiv al Războiului Rece“ - a precizat prof. univ. dr. Florin Anghel.
Acum publicul a fost invitat sa vadă panourile alături de autori.„Suntem bucuroși să prezentăm această expoziție. Expoziția din fața voastră este o prezentare fotografică a Războiului Rece. Când am făcut această expoziție ideea nu a fost doar să arătăm pozele cunoscute. De aceea, avem și fotografii necunoscute dar cu mare importanță pentru ce s-a întâmplat atunci. Am vrut să spun prin această expoziție povestea Europei Centrale și de Est. Dacă vorbim de anul 1989 atunci avem povești despre țările din Europa de Est și Centrală. “ - a precizat Pawel Sasanka.
Li se oferă în continuare explicații privind semnificațiile.
Elena Cioclin,directorul general interimar/manager interimar la Bibliotecii Județene,,I.N.Roman”Constanța precizează că expoziția este deschisă până la finalul anului 2024.
Despre expoziție
Situația actuală din Europa, cu un război în plină desfășurare, ne provoacă să privim expoziția dintr-o altă perspectivă”, se arată în comunicatul de presă al Bibliotecii. Expoziția „Războiul Rece. O scurtă istorie a lumii împărțite” poate fi văzută la Biblioteca Județeană din Constanța în perioada 4 iulie - 31 decembrie 2024, în programul instituției: luni și miercuri între orele 8.00 - 18.00 și marți, joi și vineri între orele 8.00 - 16.00.„Cu 35 de ani în urmă, în Europa cădea comunismul. Înainte să aibă loc marile schimbări din anul 1989, timp de aproape jumătate de secol de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, continentul și lumea au fost dominate de Războiul Rece, conflict care a influențat istoria postbelică și viețile a milioane de oameni. Aceasta este și tema expoziției „Războiul Rece. O scurtă istorie a lumii împărțite”, concepută în limba engleză de Institutul Memoriei Naționale din Polonia, care se ocupă de istoria recentă.
Confruntarea dintre Est și Vest și-a lăsat amprenta asupra unor zone atât de diferite ale vieții, încât orice încercare de a o prezenta într-un singur loc și într-o singură expoziție lasă un sentiment de insatisfacție. Autorii expoziției prezentate în România, la inițiativa și cu sprijinul Institutului Polonez din București, propun, așadar, o perspectivă auctorială și totodată subiectivă asupra istoriei Războiului Rece, pe care au prezentat-o sub forma unei povești multistratificate.
După cum subliniază autorii expoziției, dr. Paweł Sasanka și Sławomir Stępień de la filiala din Varșovia a Institutului Memoriei Naționale, fotografiile folosite dau forță narațiunii.
– Am încercat ca, printre fotografiile care au devenit deja icoane ale Războiului Rece, dar și printre cele mai puțin cunoscute, care completează narațiunea, să se afle nu numai imagini care să documenteze, ci și imagini memorabile care îndeamnă la reflecție – explică aceștia.
Citește și:
Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța prezintă vernisajul expoziției „Războiul Rece. O scurtă istorie a lumii împărțite”
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Vezi toate STIRILE VIDEO!