Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:02 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE VIDEO+TEXT Patru volume sunt lansate la MINA Constanța (GALERIE FOTO)

ro

24 May, 2024 12:08 1403 Marime text
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța organizează astăzi de la ora 12.00 în Aula „Adrian Rădulescu”, lansarea volumelor: „Pontica 56” (2023), „Supplementum X” (Aux Sources des Connaissances Historiques, Épigraphie, Textes Littéraires et Documents Archéologiques), „Monede Celtice și Geto-Dacice în Contextul Comunităților Locale din Nord-Estul Traciei (Secolele III-I A.Chr.)” (2023) și „Callatis, Oraș Grecesc în Ținutul Geților” (2024).

La eveniment participă și Emanuel Plopeanu, decanul de la Facultatea de Istorie și Științe Politice din cadrul UOC. 

Gabriel Mircea Talmațchi, Livia Buzoianu și Nicolaie Alexandru se află printre vorbitori. 

Volumul Pontica, revista MINAC, aflată la numărul 56 este printre volumele ce se lansează astăzi. Are o apariție neîntreruptă din 1968. Prezentarea va fi făcută de Gabriel Talmațchi. 

Un alt volum aduce un omagiu lui Alexandru Avram. 

Volumul scris de Gabriel Talmațchi este despre numismatică. 

Despre acest volum va vorbi atât autorul, cât și Emanuel Petac, șeful Cabinetului de Numismatică al Bibliotecii Academiei Române. 

Ia cuvântul Gabriel Talmațchi. 

„Revista Pontica și-a creat de-a lungul generațiilor un nume de top. Este înclinată spre abordarea temelor din zona arheologică și numismatică. Fostul redactor șef, doamna Livia Buzoianu face parte din 2022 din comitetul științific al revistei. Volumul Pontica 56 cuprinde un număr de 22 de articole. Volumul se încheie cu un index al revistei Pontica din anii 2008 - 2017. Au contribuit la acest număr 37 de autori și co-autori. Revista Pontica este un produs de excepție al muzeului constănțean și trebuie să rămână un obiectiv central“ - a precizat Gabriel Talmațchi. 



UPDATE: Ora 12.22

A luat cuvântul Livia Buzoianu., care spune că a contribuit la conținutul revistei începând cu numărul 13. 

„Cred că parcursul revistei va fi în continuare ascendent. Sper ca și viitoarele numere să crească interesul, prestigiul și onoarea de a publica în revistă. 

Livia Buzoianu prezintă și Suplementum X, dedicat lui Alexandru Avram, a făcut introducerea. 

Muzeul din Constanța nu este singura instituție care îl omagiază pe Alexandru Avram. Volumul de față are o structură în acord cu preocupările lui Alexandru Avram. Prezența lui Alexandru Avram a fost importantă pentru editarea revistei Pontica, a ridicat prestigiul revistei, dar și prestigiul MINAC. 

Volumul vorbește despre istorie și arheologie. De interes este capitolul Epigrafica, o găselniță a materialelor publicitare moderne. Sper ca acest volum să fie pe măsura omului care a fost Alexandru Avram“ - a precizat Livia Buzoianu. 

Dragoș Hălmagi vorbește și el despre volumul dedicat lui Alexandru Avram. Acesta a fost discipol al istoricului. 

Gabriel Talmațchi își prezintă propriul volum, lucrare ce cuprinde trei mari capitole.

„Este al 16-lea volum de care m-am ocupat. Mai avem în plan pentru anul acesta apariția a încă trei volume“ - a precizat Gabriel Talmațchi. 

În continuare ia cuvântul Emanuel Petac. 

„Gabriel Talmațchi a adunat în cartea sa materiale din descoperiri arhelogice. Repertoriul acestor descoperiri cuprinde circa 500 de piese în carte. 50% din conținutul volumului este unul inedit. Este un procent enorm“ - a menționat Emanuel Petac. 


Livia Buzoianu vorbește și ea despre volumul lui Gabriel Talmațchi

„Această carte m-a bucurat pentru că acoperă că instrument de lucru repertoriul. Este utilă și acoperă lipsa de cunoaștere a descoperirilor din Constanța din perioada elenistică“ - a precizat Livia Buzoianu. 


Va vorbi Nicolaie Alexandru despre volumul său. 

„Este o monografie, o sinteză istorică a locuitorilor din Callatis“ - menționează Nicolaie Alexandru. 



Livia Buzoianu este invitata să vorbească despre cartea lui Nicolaie Alexandru. 

„Nicolaie Alexandru este un foarte bun cunoscător a ce înseamnă istoria orașului Callatis. Autorul realizează o monografie a orașului Callatis ca parte integrantă a monografiei lumii antice“ - a mai menționat Livia Buzoianu. 


Despre Volumele lansate

Volumul Pontica 56 (2023) cuprinde un număr de 22 de articole valoroase grupate în mai multe categorii tematice: Historica et Archaeologica (studii referitoare la perioadele preistorică, greacă, romană și medievală), Inventaria Archaeologica (secțiune cuprinzătoare, în care sunt tratate o serie de categorii de artefacte specifice epocilor preistorică, romană și bizantină timpurie), Epigraphica (publicarea de noi inscripții), Nomismata (analiza unor aspecte legate de istorie monetară romană, bizantină și medievală) și Auxiliaria ((aplicarea metodologiei pluridisciplinare în arheologie și numismatică). De asemenea, sunt de adăugat patru recenzii (ale unor volume de specialitate publicate recent), iar în final volumul se încheie cu un Index al revistei Pontica dintre anii 2008-2017 (un instrument de lucru foarte util pentru specialiști, studenți și toți cei interesați de istoria Dobrogei).

 „Numărul 56 a fost tipărit în condiții grafice de calitate, într-un tiraj de 250 de exemplare, el urmând să fie disponibil la vânzare și online, pe site-ul revistei sau în bazele de date din care aceasta face parte. Acesta a fost publicat la editura Mega din Cluj-Napoca, una dintre cele mai importante edituri din țară pe segmentul publicării de carte științifică”, menționează MINAC. 

Revista Pontica 56 se bucură de un nou număr suplimentar, SUPPLEMENTUM X, un volum dedicat memoriei reputatului profesor, arheolog și epigrafist Alexandru Avram (1956-2021). Acesta a fost un neobosit cercetător al antichității grecești, puternic legat de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța prin numeroase şi constante colaborări științifice, dar şi prin sentimente de prietenie şi prețuire. Volumul, editat de cercetătorii Livia Buzoianu, Vasilica Lungu și Dragoș Hălmagi, cuprinde o evocare dedicată marelui istoric și nu mai puțin de 40 de articole de foarte bună calitate științifică, semnate de 50 de specialiști de excepție din Europa, care l-au cunoscut sau cu care a colaborat de-a lungul timpului.

 „Publicaţia cuprinde un volum imens de informaţii privind variate cercetări ştiinţifice specifice perioadelor grecești și romane, contribuțiile fiind structurate pe mai multe capitole: Historica, Archaeologica, Epigraphica, Amphorica și Nomismata. Supplementum X (revista Pontica 56) a fost tipărit în condiții grafice de excepție, într-un tiraj de 250 de exemplare, el urmând să fie disponibil la vânzare și online, pe site-ul revistei sau în bazele de date din care aceasta face parte. Și acest volum este publicat la aceeași editură prestigioasă din Cluj-Napoca”, mai adaugă reprezentanții MINAC. 

Cel de al treilea volum este semnat de cercetătorul habil. Gabriel Mircea Talmațchi și este intitulat Monede celtice și geto-dacice în contextul comunităților locale din nord-estul Traciei (secolele III-I a.Chr.).

Apărut la editura Eikon din București, bucurându-se de condiții grafice deosebite, este o sinteză cuprinzătoare a tuturor descoperirilor monetare celtice și geto-dacice din teritoriul istro-pontic cunoscute din bibliografia de specialitate, la care se adaugă un bogat lot de descoperiri inedite, cu acest prilej valorificate după o muncă depusă cu migală în strângerea datelor de interes pe parcursul ultimilor 30 de ani, din surse variate (instituționale, arheologice, întâmplătoare și prin expertize). Interpretarea acestor descoperiri, corelarea celor monetare cu realitățile arheologice și istorice specifice secolelor III-I a.Chr., a condus la identificarea un tablou mai exact privind rolul monedelor celtice și geto-dacice în mediul local tracic, cu precădere a celui aflat pe malul dobrogean al fluviului Dunărea. Direcția și cauzele pătrunderi ilor, zonele cu descoperiri și consecințele impactului asupra comunităților locale reprezintă câteva din aspectele metodologice urmărite etapizat.
 
Un ultim volum lansat aparține arheologului Nicolaie Alexandru, intitulat Callatis, oraș grecesc în ținutul geților, apărut la editura Mega din Cluj-Napoca în anul 2024. Acesta este de fapt o monografie istorică și arheologică a orașului Callatis, unde este prezentat peisajul antic și evoluția geomorfologică a orașului Callatis, perioada precolonială și raportarea așezării la spațiul getic. Istoria orașului este integrată în istoria antică greacă, romană și creștină, din secolul IV a.Chr până în secolul VII p.Chr. Fiind o adevărată istorie a orașului susținută de dosarul arheologic, sunt prezentate: fortificații, elemente de urbanism, edificii publice sau private, zone sacre, necropole, inventare arheologice și descoperiri din teritoriul agricol callatian.

 „Toate aceste noi apariții editoriale lansate la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța sperăm foarte curând să se adauge reperelor privind cercetarea de profil a istoriei și arheologiei spațiului danubiano-pontic, atât ca reviste de specialitate cu capitole consacrate, cât și ca monografii propriu-zise, pentru variate epoci istorice și pentru diferite categorii de piese arheologice, epigrafice și monetare. Noile titluri se adresează unui public larg avizat doritor să cunoască istoria și arheologia spațiului danubiano-pontic și nu numai”, se mai precizează în comunicat.


Citește și: 

Lansare multiplă de volume la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Când are loc evenimentul
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii