Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:28 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE VIDEO+TEXT Romanul „Flori de busuioc” al Aureliei Lăpușan, lansat la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

ro

21 Mar, 2024 16:52 1505 Marime text
Aurelia Lăpușan, scriitoarea originară din Constanța, își lansează astăzi, 21 martie 2024, de la ora 17:00, volumul „Flori de busuioc”. 

Evenimentul editorial este găzduit de Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, în Aulă. 

Prezentarea cărții apărută la Editura Upstitute din București va fi făcută de prof. univ. dr. habil Angelo Mitchievici, managerul Bibliotecii Județene Constanța și de scriitorul Ovidiu Dunăreanu. 

La eveniment participă Mirela Pană, Lavinia Dumitrașcu și Corina Apostoleanu, dar și cadre universitare de la specializarea Jurnalism din cadrul Facultății de Litere a UOC. 

Romanul „Flori de busuioc” promite să transpună cititorii într-o călătorie captivantă prin lumea complexă și adesea tumultuoasă a personajelor feminine. 

În paginile sale, romanul explorează traseul emoțional al unei eroine puternice, care se confruntă cu bucurii, decepții, suferințe, dar și cu victorii și dezamăgiri. 

„Cartea mea are valențe jurnalistice evidente. Misiunea mea cea mai importantă este să scriu monografii. Dintr-o întâmplare am ajuns la Arhivele Naționale și când au deschis ușa se vedea cum curge apa, era o conductă spartă și am avut un sentiment de trădare. Am început într-o disperare să valorific și să salvez. Am început monografiile, Cernavodă, Medgidia, etc. Acum sunt la Pantelimon, e prima în care nu sunt dublată de soțul meu cu care am făcut o echipă perfectă. Am lăsat deoparte beletristica, îmi notam idei, adunam material. După ce a plecat soțul meu și m-am trezit singură, consumând diverse stărzi, m-am apucat să scriu.  Scrisul este terapie. Scriam, ștergeam, iar scriam. O prietenă a venit, a văzut și am decis să mergem mai departe


Atunci când scrii nu te gândești la consecințe: doar scrii. Eu mi-am propus să scriu pentru femei, pentru că toate purtăm secrete ce ne împovărează. 


Lipsa de curaj al femeii a venit din tradiție. Am o poveste, un dialog al unei femei care spunea că și-a purtat în viață năduful, a fost dată soțului ei fără să i se ceară consimțământul. Omul acela a fost de treabă, a iubit-o, dar pe ea nu a întrebat-o nimeni. Tânăra în anii 60 nu era pregătită de viață. Se lăsa victimă la tot ce era în jurul ei. Azi vorbim de o generație ce trece în partea opusă. Nu mai există reguli, sau morală. Femeia trebuie să știe cine este, ce rol are, să nu se lase supusă. Dacă te uiți la filme turcești o să vezi rapoorturile dintre membrii unei familii, cu bărbatul pe care îl iubește. Așa era și la noi.

Mesajul final al cărții este „Speră, așteaptă, iar la final vei primi marea iubire“. 

Când lovesc fluturii în piept, este dragoste. Eroina mea a găsit bărbatul care s-a lăsat modelat. Bărbatul venea cu bagajul său - nevoi și neîmpliniri. Când a întâlnit-o pe ea a simțit că poate să dea jos sacul de pe umeri. A avut curaj și a încercat. Eroina nu se folosește de libertate decât împreună cu el și alături de el: suflet pereche, genul de întâlnire pasională. “ - a precizat Aurelia Lăpușan în cadrul interviului de la ZIUA Live.  

UPDATE: ora 17.05

Deschiderea îi aparține Mirelei Pană. 

„Vreau să fie o seară în care să zâmbim și să ne relaxăm. De aceea, va fi și o sesiune de întrebări și răspunsuri. Această carte este înălțătoare, este plină de arome, de parfum. Aveți parfumul unei vieți. Cartea este o confesiune, o spovedanie“ - a precizat Mirela Pană. 

„Aveți de parcurs o carte care începe de la autoare către eroină, care să îi facă pe cititori eroi“, spune părintele Marius Moșteanu după care i-a dat cuvântul soției sale. 

Mirela Pană îi invita pe scenă pe Aurelia Lăpușan, Ovidiu Dunăreanu și Angelo Mitchievici. 

Directorul Bibliotecii Județene, Angelo Mitchievici ia cuvântul. 

„Romanul Aureliei Lăpușan camuflează cumva o carte de memorii. Veți întâlni ipostaze diferite ale Aureliei Lăpușan. Figura bărbatului nu este diminuată, ci apare ca o figură a bărbatului frumos, care cred că s-a pierdut. „Flori de busuioc“ este o carte de memorii unde se joacă un roman, pentru ca orice viața are elemente de romanesc. Veți descoperi un om întreg care a știut să-și găsească drumul“ - a precizat Angelo Mitchievici. 

În continuare, actrița Mirela Pană citește din roman. 


Ovidiu Dunăreanu ia cuvântul. 

„Autoarea are o putere extraordinară de a surprinde realitățile prin care trece. Cartea doamnei Lăpușan este o carte a tuturor celor care am trăit în mediul rural în perioada comunismului. Este o carte a generației noastre. În carte apare mama ca o icoană excepțională. Apar oameni apropiați, fapte, întâmplări, portretizare. Toată cartea este o aglomerație de suflete. Obiceiurile și tradițiile de iarnă nu sunt uitate. Ovidiu Dunăreanu aduce aminte de premiul Uniunii Scriitorilor din România, filiala Dobrogea pe care l-a câștigat Aurelia Lăpușan“ - a precizat Ovidiu Dunăreanu. 

Ovidiu Dunăreanu aduce aminte de premiul Uniunii Scriitorilor din România, filiala Dobrogea pe care l-a câștigat Aurelia Lăpușan. 

„Partea de final o aduce pe eroină în momentul bilanțului tuturor trăirilor“ - a menționat Ovidiu Dunăreanu. 

În continuare Mirela Pană mai citește un pasaj din carte. 

Aurelia Lăpușan ia cuvântul

Aduce mulțumiri răposatului ei soț, Ștefan Lăpușan. De asemenea a adus mulțumiri și cotidianului ZIUA de Constanța. 

„Cartea nu este scrisă cu patimă. Nu este scrisă pentru alții. Am scris-o ca să pot să mi-o dăruiesc. Este o carte pe care o iubesc. Inițial s-a numit Oglinzile dragostei“ - a precizat Aurelia Lăpușan. 

În încheiere, Aurelia Lăpușan a spus că evenimentul acesta îi dă aripi să continue să scrie. 





Citește și: 

ZIUA LIVEAurelia Lăpuşan - „Literatura este cultură. Fără cultură oamenii nu sunt compleți“ (GALERIE FOTO+VIDEO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii